• Українська
  • English
Всесвітній день нирки

Всесвітній день нирки

Зараз хвороба нирок займає 8-е місце серед основних причин смерті, і прогнозується, що до 2040 року хронічна хвороба нирок (ХХН) стане 5-ю основною причиною втрачених років життя.

 ХХН є небезпечною для життя, прогресуючою хворобою, яка майже не діагностується, і якщо її не лікувати, ХХН може призвести до діалізу, трансплантації або смерті.

Нещодавні терапевтичні досягнення пропонують  можливості для запобігання або відстрочення хвороби та пом’якшення таких ускладнень, як серцево-судинні захворювання та ниркова недостатність, зрештою подовжуючи тривалість  життя людей із ХХН та покращуючи якість їх життя.

Регулярний скринінг показників  рШКФ та САК одночасно з перевіркою артеріального тиску, рівню глюкози та холестерину у пацієнтів із групи високого ризику може допомогти в ранній діагностиці та швидкому лікуванні ХХН.

Раннє втручання у лікування ХХН має вирішальне значення: ВИ можете змінити життя своїх пацієнтів.

Як інтерпретувати результати?

 

Одночасно з перевіркою артеріального тиску, глюкози та холестерину регулярно перевіряйте рШКФ у ваших пацієнтів.

Знання цього кількісного показника  може дати інформацію про ранню діагностику ХХН, дозволяючи проводити швидке та відповідне втручання у пацієнтів групи високого ризику.

Люди з високим вмістом альбуміну в сечі мають підвищений ризик прогресування хронічної хвороби нирок до ниркової недостатності.

Заохочуйте своїх пацієнтів слідкувати за своїми нирками, щоб у майбутньому уникнути появи ускладнень!

Матеріал підготувала професорка кафедри внутрішньої медицини Лілія Зуб

Корисно знати