Буковинський державний медичний університет

  • Українська
  • English
Всесвітній день рослинного молока: заміна чи доповнення до коров’ячого?

Всесвітній день рослинного молока: заміна чи доповнення до коров’ячого?

У сучасному світі рослинне молоко стало популярною альтернативою традиційному коров’ячому молоку. Зростання попиту на рослинне молоко викликане різними причинами: харчові алергії, непереносимість лактози, веганство, а також бажання зменшити споживання продуктів тваринного походження. Але чи є рослинне молоко повноцінною заміною коров’ячому, чи краще вживати його як доповнення?

Нині існує багато видів рослинного молока, кожне з яких має свої особливості.

  • Мигдальне молоко низькокалорійне та багате на вітамін Е, який є потужним антиоксидантом. Воно також не містить насичених жирів і холестерину. Проте має низький вміст білка порівняно з коров’ячим молоком, а ще може містити додані цукри, якщо воно підсолоджене.
  • Соєве молоко найбільш близьке до коров’ячого за вмістом білка. Воно також містить фітоестрогени, які можуть бути корисними для здоров’я серця. Алесоєве молоко може викликати алергічні реакції у деяких людей.
  • Кокосове молоко має приємний смак та текстуру, містить середньоланцюгові жирні кислоти, які швидко засвоюються та забезпечують енергію. Проте рекомендуємо вживати цей вид молока не дуже багато, тому що має високий вміст насичених жирів і низький вміст білка.
  • Вівсяне молоко містить бета-глюкан, який сприяє зниженню рівня холестерину. Воно також легко засвоюється і підходить для людей з чутливим шлунком. Проте можливий вміст додатковий цукор і є менш поживним за вмістом білка порівняно з коров’ячим молоком.
  • Рисове молоко є гіпоалергенним, що робить його безпечним для людей з алергією на горіхи або сою – має м’який смак і легко засвоюється. Проте має низький вміст білка і високий вміст вуглеводів, а ще може містити додані цукри.

Рослинне молоко має свої переваги, але важливо розуміти, що воно не завжди може повністю замінити коров’яче молоко. Коров’яче молоко містить велику кількість білка, кальцію, вітаміну D та інших поживних речовин, які важко знайти в такій же концентрації в рослинному молоці.

Якщо ж ви вирішили перейти на рослинне молоко, переконайтеся, що ви отримуєте достатню кількість білка та кальцію з інших джерел, таких як бобові, горіхи або збагачені продукти. Для дітей та вагітних жінок особливо важливо дотримуватися збалансованого раціону.

При виборі рослинного молока звертайте увагу на його склад, обирайте варіанти без доданого цукру, надавайте перевагу збагаченим кальцієм і вітамінами сортам. Якщо у вас є алергія або непереносимість, уважно перевіряйте етикетки на наявність алергенів.

“Вживайте рослинне молоко як доповнення до збалансованого раціону. Наприклад, його можна додавати в смузі, каші або каву. Однак не забувайте про різноманітність у харчуванні – кожен вид молока має свої унікальні переваги.

Матеріал підготував: Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини

Корисно знати