• Українська
  • English
Як попередити появу ускладнень цукрового діабету?

Як попередити появу ускладнень цукрового діабету?

Ускладнення цукрового діабету – основні причини високої смертності та інвалідизації серед населення з цією патологією. За даними ВООЗ, починаючи з 1980 р. і до теперішнього часу чисельність людей, які хворіють на цукровий діабет збільшилась з 108 млн. чол. до 563 млн. чол., причому 90% всіх випадків – діабет типу 2.

Як відомо, цукровим діабетом частіше хворіють люди з факторами ризику. Факторами ризику виникнення цукрового діабету є спадковість, надлишкова маса тіла, переїдання, особливо зловживання солодким, шкідливі звички (куріння, алкоголь), різні інфекції, атеросклероз, подагра, захворювання підшлункової залози, інших ендокринних органів, печінки та ін.

Отже, цукровий діабет – це ендокринне захворювання, що характеризується хронічним підвищенням рівня глюкози в крові, розвивається внаслідок недостатнього вироблення підшлунковою залозою інсуліну – гормону, що регулює рівень цукру в крові (діабет типу 1 – інсулінозалежний, відзначається абсолютний дефіцит інсуліну), або коли організм не може ефективно використовувати вироблений ним інсулін (діабет типу 2 – інсулінонезалежний, відзначається відносний дефіцит інсуліну).

Украй важливо знати, що цукровий діабет небезпечний не сам по собі, а своїми ускладненнями. Основна причина розвитку ускладнень – це тривале підвищення цукру в крові (хронічна гіперглікемія). При високому рівні цукру в крові в першу чергу страждають дрібні кровоносні судини й нерви всього організму. Можуть розвинутися: діабетична ретинопатія /захворювання судин очей/, діабетична ангіопатія нижніх кінцівок, діабетична полінейропатія.

Найнебезпечнішими ускладненнями цукрового діабету є коми (гіперглікемічна та гіпоглікемічна) – дуже високий ризик летального результату. Існують й інші важкі ускладнення захворювання, які виникають з плином часу, поступово погіршують стан хворого і призводять до несприятливих наслідків, а саме:

Ангіопатія. У порівнянні з іншими ускладненнями розвивається досить швидко, іноді менше ніж за рік. При ангіопатії порушується проникність судин, в результаті чого вони стають ламкими. З’являється схильність до тромбозу і атеросклерозу, що істотно збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Ретинопатія – ураження сітківки ока, яке поступово призводить до повної втрати зору. Найбільш часто ретинопатія зустрічається у хворих діабетом типу 2. Для хворого зі «стажем» понад 20 років ризик виникнення ретинопатії наближається до 100%.

Полінейропатія – втрата чутливості в кінцівках.

Діабетична стопа – на стопах і нижніх кінцівках хворих з’являються гнійні нариви, відкриті виразки, некротичні (відмерлі) ділянки, що, в кінцевому підсумку, призводить до необхідності ампутації кінцівок.

Ниркова недостатність.

Для раннього виявлення цукрового діабету та попередження розвитку ускладнень особам після 40 років рекомендується щорічно проходити дослідження вмісту глюкози в крові (в нормі не повинен перевищувати 6,1 ммоль/л).

На жаль, для попередження цукрового діабету типу 1 профілактичних заходів не існує. А для профілактики або відтермінування діабету типу 2 ефективні прості заходи з підтримки здорового способу життя.

Знаючи свою спадковість з приводу цукрового діабету, захворювання можна уникнути дотримуючись здорового способу життя та раціонального харчування. Треба кинути шкідливі звички: куріння, алкоголь, нормалізувати і підтримувати свою вагу в межах норми, контролювати артеріальний тиск, своєчасно лікувати супутні захворювання.

Але розвиткові ускладнень цукрового діабету можна запобігти. Результати клінічних досліджень доводять, що за умови дотримання нормальних показників глюкози і холестерину у крові та артеріального тиску пацієнт може уникнути виникнення і прогресування цих ускладнень і жити повноцінним життям.

Допомогти собі в цьому може лише сам пацієнт. Робота з лікарем, дотримання дієтичних рекомендацій і вдосконалення навиків догляду за собою – найкращий спосіб управляти діабетом.

Хто в групі ризику?

Не у всіх пацієнтів з діабетом розвиваються ускладнення, що можуть призвести до розвитку діабетичної стопи. До групи ризику належать:

  • люди, що зловживають алкоголем;
  • курці;
  • літні пацієнти;
  • люди із порушенням зору;
  • хворі з деформаціями стоп;
  • люди із захворюваннями периферичних артерій;
  • хворі із діабетичною нефропатією і хронічною нирковою недостатністю;
  • пацієнти з дистальною полінейропатією на стадії клінічних проявів.

Всі пацієнти з діабетом повинні щорічно проходити огляд, щоб виявити ризик виникнення діабетичної стопи. Пацієнти з групи ризику, повинні проходити огляд кожні пів року.

Клінічний огляд дозволяє виявити фактори ризику і запобігти розвитку діабетичної стопи або ж виявити ураження на початковій стадії, коли можливе ефективне лікування без оперативного втручання.

Якщо у вас діагноз «цукровий діабет», не варто впадати у відчай! Ми запевняємо, що при вчасній діагностиці та правильному лікуванні ми разом досягаємо стійкої компенсації захворювання. Відомо, що пацієнти з цукровим діабетом живуть довго та повноцінно!

Для цього варто дотриматися простих правил. Для початку, якщо Ви належите до груп ризику цукрового діабету – раз у пів року відвідайте лікаря ендокринолога і здайте кров для визначення рівня глюкози та глікозильованого гемоглобіну. Це ідеальний метод вчасної діагностики цукрового діабету.

Для пацієнтів, що страждають цукровим діабетом, можу порадити: інсулінотерапію строго за призначенням лікаря, дотримання дієти, повне виключення спиртного та тютюнопаління, адекватні фізичні навантаження, нормалізацію маси тіла під контролем лікаря, систематичне відвідування сімейного лікаря, ендокринолога, офтальмолога, невропатолога.

Бажаю вам доброго здоров’я!

 

Інформацію підготувала доцент Піддубна А.А.

Корисно знати