• Українська
  • English
Міжнародний вектор розвитку молодіжної науки у БДМУ
Міжнародний вектор розвитку молодіжної науки у БДМУ

Міжнародний вектор розвитку молодіжної науки у БДМУ

Формування свідомості науковця розпочинається ще зі студентської лави. Тому важливу роль в цьому процесі для науковця-початківця відіграє членство у молодіжних наукових об’єднаннях, однією з невід’ємних функцій яких є пошук і підтримка талановитих дослідників серед студентів та молодих учених університету, надання їм усебічної допомоги.

У Буковинському державному медичному університеті успішно функціонують Студентське наукове товариство та Рада молодих учених. Таким чином, перше об’єднує студентів, що поряд із успішним навчанням мають потребу та знаходять час і для наукових досліджень. Це стає можливим завдяки ефективній організації кафедрами університету наукових гуртків, що працюють під керівництвом досвідчених викладачів. Загалом, понад 1250 вітчизняних та іноземних студентів займаються у 50 гуртках, у тому числі англійською мовою. Товариство молодих учених же, складається із науковців, що вже закінчили медичний університет, та ще не досягли 35-річного віку. Найважливішою умовою участі у обох наукових організаціях є активна дослідницька діяльність. Кожне з вищеописаних товариств формує Раду – керівний орган, що зобов’язаний сприяти розвитку медичної науки та захищати інтереси молодих дослідників.

Перш за все, керівні органи наукових товариств організовують та координують поточну діяльність гуртків кафедр університету шляхом заохочення, підтримки та ініціювання самостійної науково-дослідної роботи студентів та молодих учених, підвищення теоретичного рівня та практичної значущості досліджень. Невід’ємним є пошук і підтримка талановитих дослідників серед студентів та молодих учених університету, надання їм усебічної допомоги. Так, найталановитіші студенти за поданням Рад наукових товариств беруть участь у конкурсах на присудження державних премій та іменних стипендій. Найкращі рекомендуються до участі у міжнародних програмах академічного обміну.

Міжнародна співпраця є пріоритетним вектором діяльності молодіжних наукових об’єднань Буковинського державного медичного університету.

Науковий керівник студентського наукового товариства, голова Ради молодих учених, Олена Тюлєнєва:

Студенти Буковинського державного медичного університету щорічно беруть участь у Всеукраїнських конкурсах наукових робіт, де показують високий рівень підготовки. Однак, наші молоді науковці регулярно демонструють результати своїх досліджень на закордонних наукових форумах. Слід відмітити, що вже створено позитивний імідж та підтримується престиж нашого університету в м.Берлін, м.Тюбінген, м.Штутгарт (Німеччина), м.Лейден (Королівство Нідерланди), м.Відень (Австрія), м.Копенгаген (Данія), м.Лондон (В.Британя), м.Познань (Польща), м.Крайова (Румунія) та багато інших.

На сьогодні налічується понад 30 вузів-партнерів, з якими наш університет плідно співпрацює. Студенти Буковинського державного медичного університету мають чудову можливість пройти стажування/літню практику за кордоном за «своєю» спеціальністю і одночасно удосконалити знання іноземної мови. Під час стажування студенти не тільки розширюють набуті знання й вдосконалюють практичні навички, але й знайомляться з культурою іншої країни, зав’язують знайомства зі своїми колегами з різних куточків світу. Всі програми стажування розраховані на те, щоб майбутні фахівці отримали необхідні знання і досвід для впровадження його в своїй діяльності на батьківщині.

Так, упродовж липня-серпня 2014 року 13 студентів 4-5 курсів – членів СНТ БДМУ взяли участь у програмі «Студенти-медики без кордонів» за підтримки «Lions Club» і пройшли літню практику тривалістю 4 тижні у клініках Австрії та Німеччини. Окрім того, троє студентів та одна магістрант університету стали переможцями програми Erasmus Mundus і наразі перебувають на навчанні закордоном: в університеті ім. Поля Сабатьє м.Тулуза (Франція); медичному університеті «Charite» м.Берлін (Німеччина), університеті м.Сантьяго-де-Компостела (Іспанія).

Ми проводимо щорічно цілий ряд наукових заходів, проте особливої уваги заслуговує наш традиційний форум. Є символічним, що у 70-річницю Буковинського державного медичного університету відбулося зростання статусу нашого молодіжного наукового форуму – вперше організовано єдиний в Україні Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес студентів та молодих учених, який тепер у світі знають як BIMCO. Зважаючи на те, що такий конгрес становить велике значення в оцінці діяльності наукового товариства університету загалом, його організація вимагає особливої відповідальності. Невпинне зростання кількості учасників з країн Європи та світу є свідченням високого рівня організації нашого заходу і широти наукової тематики у відповідності до сучасних світових тенденцій

Голова Ради студентського наукового товариства Євгенія Парастивюк:

Одним з перспективних напрямів розвитку студентської науки є вступ до міжнародних студентських організацій, таких як UMSA та IFMSA. З 2014 року Буковинський державний медичний університет є повноцінним членом Всеукраїнської асоціації студентів-медиків UMSA і бере активну участь у реалізації основних проектів і завдань асоціації. Всеукраїнська асоціація студентів-медиків UMSA отримала офіційне членство у Міжнародній федерації студентських медичних асоціацій (IFMSA) одноголосним рішенням генеральної асамблеї (63-я Генеральна асамблея IFMSA відбулася 3–9 березня 2014 року у м.Гамаммет (Туніс), за участі віце-президента міжнародної медичної асоціації, голови асоціації європейської медичної освіти та представників ВООЗ). IFMSA – є консультативно-дорадчим органом ВООЗ та ООН, що об’єднує національні медичні студентські організації з 115 країн світу. Основною діяльністю IFMSA є міжнародні клінічні та наукові обміни студентів-медиків та лікарів-інтернів. Це найбільша програма обмінів для студентів-медиків, сертифікована міжнародною федерацією медичної освіти, щорічно в ній беруть участь більше, ніж 20000 студентів з усього світу. Для проходження практики студенту необхідно тільки бажання вдосконалити свої знання, активна наукова й громадська позиція та знання англійської мови.

Студентське наукове товариство Буковинського державного медичного університету сприяє підвищенню якості фахової підготовки та кваліфікаційного рівня майбутніх лікарів, розвитку наукового потенціалу та лідерських здібностей молодих науковців, здобуття та примноження престижу України на міжнародній арені.

Довідка: Щорічно в світі 10 листопада відзначають «Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку». Проведення Всесвітнього дня науки з метою підвищення усвідомлення громадськістю в усім світі користі науки було рекомендовано в 1999 році на проведеній у Будапешті Всесвітній науковій конференції (зараз — Всесвітній науковий форум, англ. WorldScienceForum), де була висловлена необхідність щільнішої взаємодії між наукою й суспільством. Услід конференції 1999 року, ЮНЕСКО офіційно заснувала Всесвітній день науки, проголосивши його на загальній конференції в 2001 році. Вперше в глобальному масштабі Всесвітній день науки був відзначений 2002 року.

 

Корисно знати