• Українська
  • English
Які вітаміни та мінерали потрібні для здоров’я зубів?

Які вітаміни та мінерали потрібні для здоров’я зубів?

Окрім регулярних візитів до стоматолога для професійної гігієни ротової порожнини двічі на рік, а також якісного домашнього догляду, необхідно підтримувати здоров’я зубів, за допомогою вітамінів та мінералів. З продуктами харчування в організм надходить їхня частина, але цього може бути недостатньо для повноцінного зміцнення зубів та ясен.

Вітаміни для зубів та ясен

Навіть якщо ви дотримуєтеся правильного харчування та намагаєтеся урізноманітнити свій раціон, організм все одно може недоотримувати достатню кількість тих чи інших вітамінів. Розглянемо найбільш значущі вітаміни для зміцнення емалі зубів.

Вітамін D

Для зубів та ясен вітамін D є карієспрофілактичним. Він відповідає за засвоєння кальцію та фосфору. Синтезується в організмі під дією ультрафіолетового випромінювання, а також надходить з продуктів харчування. Відомо, що понад 90% українців відчувають дефіцит вітаміну D, а його нестача призводить до низки захворювань, серед яких рахіт, збільшення ризику розвитку остеопорозу, серцево-судинних захворювань, деяких аутоімунних.

Добова норма вітаміну D – 5000-6000 МО (міжнародних одиниць). Він міститься в основному в рибі (лосось, сардини, тунець), коров’ячому молоці, яйцях.

ВООЗ РЕКОМЕНДУЄ ПРИЙОМ ВІТАМІНУ D3 ВСІМ ЖИТЕЛЯМ УКРАЇНИ.

Вітамін А

Вітамін А виконує одразу декілька важливих функцій:

  • сприяє оновленню клітин тканин, тому він важливий для процесу формування зубів та кісток, а також дозволяє підтримувати в нормальному стані слизову оболонку ротової порожнини;
  • підтримує стан зубної емалі.

Вітамін А незамінний при частих проявах стоматиту, кровоточивості ясен. Найбільш багаті на цей вітамін помаранчеві овочі та фрукти, такі як морква, гарбуз, жовтий та помаранчевий перець та інші.

 Вітамін С

Хороша профілактика захворювань ясен – достатнє споживання вітаміну С.
Справа в тому, що вітамін С бере участь у синтезі колагену, який відповідає за здоров’я сполучних тканин, у тому числі кісток та ясен.

Організм не здатний самостійно синтезувати чи накопичувати його, тому приймати вітамін С найкраще систематично. Міститься він у цитрусових, багатьох ягодах, а також болгарському перці, яблуках, брюссельській капусті та петрушці.

Гострий недолік вітаміну C призводить до зменшення обсягу виробництва колагену, що критично впливає на якість сполучних тканин у всьому організмі та проявляється у кровоточивості та запаленні ясен.

Мінерали для зубів

Мінерали є важливими компонентами, одержати які організм може лише ззовні. Щоб бути здоровими, нам необхідні мікро- та макроелементи, про які докладніше розповімо далі.

Кальцій

Як правило, коли ми говоримо про здоров’я зубів, перша асоціація виникає про кальцій. І не дарма, адже цей активний макроелемент забезпечує формування зубів, кісткової тканини та емалі. Кальцій не виробляється самостійно в організмі, тому необхідно поповнювати його кількість за рахунок продуктів харчування та біодобавок.

Норми споживання Са в день:

  • діти 1-11 років – 500-1000 мг;
  • підлітки 12-18 років – 1300 мг;
  • дорослі – 1000 мг.

Міститься в молочних продуктах, більшості зелених листових овочів, у горіхах та насінні. Також доведено, що вітамін Д підвищує всмоктування кальцію на 30%.

99% ВСЬОГО КАЛЬЦІЮ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ МІСТИТЬСЯ В КІСТКАХ ТА ЗУБАХ

Фосфор

Активний елемент, що входить до складу гідроксиапатиту – мінералу, що становить 97% емалі зуба. При нестачі фосфору є ризик виникнення захворювань кісток та зубів. Добова норма до 1200 мг на день, і за активного фізичного навантаження потреба його зростає. Фосфор міститься в рибі, сирах, кисломолочних продуктах.

Магній

Цей найважливіший елемент бере участь у більш ніж 300 біохімічних реакціях в організмі, у тому числі в комплексі з кальцієм сприяє правильному формуванню структури зуба. Добова доза 320-390 мг для жінок, 400-500 мг для чоловіків. Міститься в бобових, морепродуктах, овочах, бананах, горіхах, фісташках, сої, лососі, курячому м’ясі.

Фтор

Завершує наш список фтор – життєво необхідний організму людини елемент. Бере участь в утворенні та захисті емалі зуба, запобігає розвитку карієсу, зменшує чутливість зубів.

Фтор потрапляє в організм людини здебільшого з питною водою та продуктами харчування, такими як яловичина, молоко, горіхи, шпинат, проте цієї кількості зазвичай недостатньо для підтримки необхідної концентрації елемента в організмі. Винятком є регіони, де фтор у воді перевищує норму. В Україні це Полтавська, Дніпропетровська, Кіровоградська та Донецька області.

Добова доза становить 1,5-5 мг. За дефіциту фтору є ризик виникнення карієсу шляхом зниження захисних функцій емалі. У дітей – ймовірність дефектів мінералізації кісток, у дорослих – ризик розвитку остеопорозу. Щоб уникнути цього, необхідно використовувати пасти з фтором та його похідними, проводити глибоке фторування зубів у кабінеті у стоматолога.

Наслідки дефіциту вітамінів та мінералів

При дефіциті важливих елементів, погіршення стану зубо-ясенної системи не змусить себе довго чекати. Організм сигналізуватиме про нестачу корисних речовин у зубах такими проявами:

  • демінералізація емалі. Зуби стають чутливими, емаль крихкішою. Нерідко виникають сколи зубів;
  • поява карієсу, як наслідок зниження захисних функцій емалі;
  • пересихання слизових у ротовій порожнині;
  • запалення ясен (гінгівіт), кровоточивість. М’які тканини ясен стають набряклими, більш пухкими;
  • поверхня емалі втрачає здоровий блиск, стає тьмяною, шорсткою;
  • поява афт (виразок) на слизовій ротової порожнини, тривале їх загоєння;
  • посилення перебігу захворювань тканин пародонта, у запущених випадках патологічна рухливість зубів.

Для того, щоб ці неприємні симптоми не турбували Вас, важливо збагачувати свій раціон необхідними компонентами.

Профілактика карієсу та руйнування емалі зубів 

  1. Необхідно їсти різноманітну їжу, багату на вітаміни, мікро- та макроелементи.
  2. Зменшувати кількість швидких вуглеводів у раціоні, тому що за рахунок них у порожнині рота розвивається кисле середовище, що сприяє розвитку бактерій та руйнуванню емалі.
  3. Проводити якісну домашню гігієну порожнини рота двічі на день.
  4. Раз на 6 місяців відвідувати стоматолога для профілактичних оглядів та професійної гігієни.

Підготували професор кафедри стоматології дитячого віку Оксана ГОДОВАНЕЦЬ

та  доцент Тетяна КІЦАК.

 

 

 

 

 

Корисно знати