• Українська
  • English
День матері відзначили в БДМУ

День матері відзначили в БДМУ

 

З нагоди свята в університеті проведено низку заходів

“Матусю рідна, ти джерело мого життя”

Є в мене найкраща на світі матуся,

За неї до Тебе, Пречиста, молюся.

Молюся устами, молюся серденьком

До Тебе, небесна Ісусова Ненько.

Мама, матуся! Скільки тепла і ласки таїть це магічне слово, тому що називає людину, чия любов не знає меж. Мама – це той дужий птах, що розкрив крила, дав дорогу в життя. Це людина, перед якою ми у вічному боргу.

У другу неділю травня в Україні та ще в кількох десятках країн відзначають День матері. Історія свята сягає корінням початку ХХ століття: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом – у 1910 році штат Вірджинія перший визнав День матері як офіційне свято.

В Україні День матері запроваджено з 1999 року, коли президент Кучма підписав відповідний указ. Але насправді, українці цей день святкували і раніше. Так, українська діаспора у Канаді ще на початку ХХ століття (у 1928 році) почала вітати матерів. А наступного року цю ініціативу підхопили і на Заході України. Після приходу радянської влади свято заборонили.

15 травня 2023 року завідувач кафедри суспільних наук та українознавства, професор Антоній Мойсей, викладачі фахового коледжу БДМУ Валерія Андрієць та Юлія Руснак організували виховний захід “Матусю рідна, ти джерело мого життя”, на якому студенти 2 курсу та 3 курсу 2 групи спеціальності «Фармація, промислова фармація» прочитали вірші та крилаті вислови, присвячені найріднішій людині на світі, підготували інформацію про походження цього свята.

Мама…Задовго до народження дитини й до останньої хвилини власного життя її серце віддане дітям, сповнене турбот про доню чи сина, навіть коли вони давно дорослі, мають своїх дітей, родину. Завдання кожної людини – поважати свою матір, віддавати належне її праці, підтримці та безкорисливій любові.

З постаттю матері пов’язаний образ рідної неньки – України, мальовничої і прекрасної, страдницької, але невмирущої та нескореної. Сьогодні на долю українських матерів випали важкі випробування, але вони знаходять силу та мужність зносити їх заради майбутнього нашої країни. Шана та глибока повага до матерів, які виховали справжніх героїв, матерів, які попри безжальність ворогів народжують нових українців завжди буде жити у наших серцях.

Інформаційна година на кафедрі медичної та фармацевтичної хімії

Більшість країн світу відзначають День матері в різні дні протягом року. Діти вітають своїх мам квітами, листівками та теплими словами. Традиційно День матері в Україні відзначають у другу неділю травня. Тому виходить, що цього року ми його святкуємо 14 травня і на передодні свята викладач кафедри медичної та фармацевтичної хімії Юліана ЛУКАНЬ разом із студентами кураторської групи (2 група ІІ курс на основі БЗСО, спеціальність «Фармація, промислова фармація») провели захід до Дня матері. Студенти розказували про історію походження свята та традиції святкування у різних країнах та Україні.

На завершення Юліана ЛУКАНЬ наголосила, що згадувати та висловлювати свою вдячність і любов матерям треба частіше, ніж раз у рік. Однак День матері – це щорічне весняне нагадування про те, наскільки важливу роль відіграють матері у світі та якої поваги вони заслуговують.

День матері: історія свята

У XIX столітті активістка Енн Джарвіс Рівз народила 13 дітей, з яких вижили лише чотири. Діти померли через захворювання та антисанітарні умови, які сприяли поширенню епідемій. Тому, протягом життя Енн Джарвіс боролася з антисанітарією, займалася просвітницькою діяльністю для зниження дитячої смертності. Згодом активістка організувала День матері в робітничих клубах, де збирали кошти на купівлю ліків та оплату послуг помічниць у сім’ях, де матері мали серйозні проблеми зі здоров'ям. Після смерті Енн її донька Анна у 1907 році заснувала свято, яке світ відзначає уже понад 100 років – День матері. Цим днем вона хотіла вшанувати пам’ять про свою матір та її роботу, а в 1914 році тодішній президент США Вудро Вільсон оголосив, що віднині друга неділя травня стає національним святом на честь усіх американських матерів.

В Україну День матері прийшов від канадської діаспори. У 1928 році це свято відзначив Союз українок Канади. А вже через рік воно дійшло і до самої України. У Львові редакторка тижневика «Жіноча доля» Олена Кисілевська стала ініціаторкою святкування Дня матері в Україні. Але через у 1939 році радянська влада заборонила це свято. І лише після здобуття Україною незалежності, 10 травня 1999 року указом президента України було прийнято, що День матері відзначається щорічно у другу неділю травня.

Традиції святкування

Безумовно, День матері – це одне з найбільш зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що. У багатьох країнах цього дня діти вітають своїх матерів із квітами, листівками та подарунками. На державному рівні цього дня зазвичай нагороджують матерів-героїнь. А також проводять різні заходи, пов’язані з материнством та роллю матері у житті.

У світі все починається з мами

До Дня матері 10 травня в читальному залі бібліотеки БДМУ для студентів фахового коледжу 1 групи ІІІ курсу спеціальності «Фармація, промислова фармація» (на базі БЗСО) відбулася літературно-музична композиція «У світі все починається з мами».

Жінка споконвіку вважалася берегинею домашнього вогнища та сімейного затишку. Мати дарує людині життя, надихає на добрі справи, віддає все, що має: тепло своєї душі, своє серце і безмежну любов. Її колискові супроводжують нас протягом всього життя, а мудре слово допомагає долати труднощі.

Співробітники бібліотеки розповіли присутнім про історію заснування свята та відзначення його в Україні; зачитали прислів’я; розкрили образ матері в творах українських письменників та українській культурі загалом.

Студенти натхненно декламували поетичні шедеври: Б. Олійника, А. Малишка, О. Олеся, В. Геращенка, В. Симоненка, О. Ющенка, А. Костецького, Н. Рибачик. Впродовж свята звучали пісні композиторів: П. Майбороди, А. Горчинського, М. Ткача,  А. Скрябіна. Родзинкою заходу стало неперевершене виконання поезії «Я – жінка» Н. Рибачик у виконанні викладача коледжу, куратора групи Юлії Кропельницької.

Захід підготували та провели співробітники бібліотеки Світлана Тулевська, Ірина Кухлій, Наталія Жук у співпраці з викладачем коледжу Юлією Кропельницькою.

 

мама 4. а
мама 5
мама 7
мама 8
мама 10
мама 11
мама 12
мама

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати