• Українська
  • English
Хірурги БДМУ розширюють спектр лапароскопічних операцій на органах черевної порожнини

Хірурги БДМУ розширюють спектр лапароскопічних операцій на органах черевної порожнини

Оперуючі хірурги: Справа наліво –  Володимир Андрієць, Петро Мороз

Виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки залишається досить частим захворюванням, до 6-10 % населення страждає на цю хворобу. У більшості випадків хвороба лікується консервативно. Однак тривалий перебіг захворювання, часті загострення можуть призводити до розвитку такого ускладнення, як рубцеві стенози пілоричного відділу шлунку чи дванадцятипалої кишки. Звуження  просвіту призводить до порушення проходження їжі в кишківник, що супроводжується простійним  блюванням, болями, неможливістю харчування, схудненням та виснаженням пацієнтів.  У таких випадках єдиним методом лікування є оперативне втручання, завданням якого є відновлення прохідності звуженої ділянки для їжі та лікування виразкової хвороби.

За звичай, такі  операції проводилися через великий лапаротомний розріз розміром до 20 см. Така травма черевної стінки в післяопераційному періоді супроводжується вираженим больовим синдромом, не дозволяє пацієнтам дві-три доби після операції вставати на ноги, розпочинати раннє харчування, вимагає використання наркотичних знеболюючих та значної кількості інших медикаментів.

Новою тенденцією у лікування таких хворих є  лапароскопічні  операційні втручання, які дозволяють виконувати необхідний обсяг операції  при значно меншій операційній травмі для пацієнта, що сприяє більш швидкому одужуванню та ранній виписці додому

У  клініку поступив пацієнт з багаторічним анамнезом виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. Більше місяця перед госпіталізацією турбувала майже щоденна блювота вжитою напередодні їжею, болі в животі, слабкість, значне схуднення.  При фіброгастродуоденоскопічному та рентгенологічному  обстеженні  у пацієнта виявлено рубцьове звуження зацибулинного відділу дванадцятипалої кишки  з активним виразками, через що майже не проходила їжа з шлунку в кишківник. Проведене консервативне лікування сприяло  частковому загоюванні виразок, однак прохідність ДПК не відновилася, що стало  абсолютним показом до операційного лікування.

Враховуючи власний досвід лапароскопічної хірургії та світові рекомендації, наявність необхідного оснащення, було вирішено  виконати операцію лапароскопічно.

Операційна бригада у складі доцентів  кафедри хірургії № 1 Буковинського державного медичного університету Володимира АНДРІЙЦЯ  та Петра МОРОЗА в Центрі малоінвазивної хірургії на базі хірургічного підрозділу ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» виконали лапароскопічну корекцію виразкового дуоденостенозу. Така операція  – лапароскопічна  дуоденопластика та селективна проксимальна ваготомія виконана на Буковині вперше, що розширило  спектр  лапароскопічних операцій на органах черевної порожнини, які виконуються  у Центрі.

Враховуючи малотравматичність операції, пацієнт не потребував перебування у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії, вже на наступу добу встав з ліжка, розпочав ходити, харчуватися, отримав значно менше лікарських препаратів для відновлення загального стану і на 4 добу був виписаний із стаціонару на амбулаторну реабілітацію.

На фото : Етапи операційного втручання:

виділена зона стенозу

Виділення з злук ділянки дуоденостенозу

 

розсічення зони стенозу

Розсічення зони стенозу ДПК

 

дуоденопластика

Завершення дуоденопластики – зона розсічення ушита

 

виділення вагуса

Виділення стовбуру блукаючого нерва на стравоході

 

моділізація малої крутизни

Проведення селективної   проксимальної ваготомії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати