• Українська
  • English
 Поезія – це мистецтво, що житиме вічно!

 Поезія – це мистецтво, що житиме вічно!

У поета тільки слово,

Тільки слово, більш нічого —

Слово правди і свободи,

Слово гідності і честі,

Слово мужності і віри,

І любові, і надії…

Іван Коваленко

 

 

До Всесвітнього дня поезії 21 березня 2024 року в читальному залі бібліотеки БДМУ відбулися поетичні читання «Поезія це мистецтво, що житиме вічно!» для студентів фармацевтів. Метою заходу було ознайомити студентів фармацевтичного факультету БДМУ з Всесвітнім днем поезії,  вдосконалити навички практичного читання віршів, розвинути творче мислення, уяву, поглибити любов до поезії, точність та влучність слова.

Поезія – це музика душі, найдавніший духовний скарб людства. Вона втамовує душевну спрагу, пробуджує в людині радість життя, любов до краси, входить в наше життя з дитинства і залишається з нами до кінця. Кожний знаходить в ній щось своє, близьке і зрозуміле.

Згідно з резолюцією 30-ї сесії ЮНЕСКО, яка проходила в 1999 році в Парижі, було прийнято рішення щорічно відзначати 21 березня Всесвітній день поезії.

Сучасна поезія України творилася впродовж віків, поети різних поколінь приділяли максимум уваги державним та людським проблемам.

Духовним наставником української нації є Тарас Григорович Шевченко. Сьогодні вірші Кобзаря, як ніколи є актуальними. Студенти переконливо декларували поетичні рядки з поеми «Сон», «До Основ’яненка».

Учасникам культурного заходу розповіли про представників «Розстріляного Відродження», які піднімаючи державу з колін, навряд чи підозрювали, що за свій талант прийдеться платити життям. З цікавістю студенти слухали про «шістдесятників», молоду когорту культурних діячів, які проводили вечори пам’яті репресованих митців, влаштовували неформальні літературні читання, художні виставки, які своєю творчістю боролися за українську мову, культуру, відроджували національну свідомість.

Студенти-фармацевти натхненно декламували поезію П.Тичини, В.Сосюри, В.Симоненка, В.Стуса, Л.Костенко. Звучали поетичні рядки сучасних поетів, які влучним поетичним словом прагнуть долучитися до мужніх воїнів, які зі зброєю в руках захищають рідну землю, а саме: Б.Пономаренко, Н.Рибачик, С.Обрій, Л.Семенюк.

Надзвичайно цікавою була поетична вікторина, коли на екрані демонструвався куплет відомого вірша, а присутні повинні були назвати автора поетичних рядків.

У присутніх була можливість зачитати свої улюблені поетичні рядки, чим успішно скористалися студенти неперевершено декламуючи вірші Л.Костенко, Г.Дущак, В.Стуса, Л.Лєгостаєва, С.Жадана.

Зокрема, активну участь у декламуванні віршів взяли студенти фармацевтичного факультету:

  1. Олійник Анна – Тичина П. «Я утверждаюсь»;
  2. Дацків Сніжана – Сосюра В. «Любіть Україну»;
  3. Чаюн Владислав – Симоненко В.«Де зараз ви?»;
  4. Команюк Лілія – Пономаренко Б. «Україно моя»;
  5. Тулик Юлія – Костенко Л. «Страшні слова, коли вони мовчать»;
  6. Цюпало Христина, Лютак Володимир – Костенко Л. «Берестечко»;
  7. Козій Софія – Стус В. «Як добре те, що смерті не боюсь я»;
  8. Кулаєць Ангеліна – Лєгостаєва Л. «На місячній доріжці зустрілись дві душі…»;
  9. Якубишена Ірина – Стус В. «О земле втрачена, явися…»;
  10. Підлубна Софія – Семенюк Л. «Буча»;
  11. Шинкарєк Віра – Костенко Л. «Старесенька, іде по тій дорозі…»;
  12. Задорожна Яна – Обріс С. «Молитва за Україну» та ін.

 

Бажаємо нашим студентам розвитку, наснаги та реалізації творчого потенціалу.

 

Організатори заходу: співробітники бібліотеки Світлана Тулевська, Наталія Жук, Марина Чапара (технічний супровід), головний куратор фармацевтичного факультету, аситентка кафедри фармації Валерія Сидор та асистентка кафедри фармації Павліна Ілащук.

Учасники: студенти фармацевтичного факультету.

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати