• Українська
  • English
Правди й вольності пророк…

Правди й вольності пророк…

До Дня народження Тараса Григоровича Шевченка в читальному залі бібліотеки  БДМУ співробітники бібліотеки Світлана Тулевська, Наталія Жук, Ірина Кухлій в тісній співпраці з викладачами коледжу БДМУ Юліаною Лукань, Катериною Купчанко, Юлією Кропельницькою провели літературно-мистецьку композицію «Правди й вольності пророк».

«Він є святим прапором нашої національної одності,

одним з найвизначніших символів української спільності,

одноцільності України й українського життя».

Михайло Грушевський

В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам’яті та з великою любов’ю та повагою передає з покоління в покоління. Є таке ім’я й у нашого народу — Тарас Шевченко.

Не було і немає в Україні поета, який був би йому подібний. Поет пов’язав свою долю з долею України, яка постала перед ним поневоленою, сплюндрованою московськими завойовниками. Він виступив зі своїм полум’яним словом на захист від поневолювачів, закликав до боротьби, залишив своїм «живим і ненародженим землякам» важливі дороговкази. Шевченко сприяв самоусвідомленню української нації та став на захист народу своїм поетичним словом.

1
2
3
4
5
6
7
8
10
9

Минають роки, століття, а гострота і сила Шевченкового слова живе. Дух свободи, людської гідності – найвеличніших вселюдських понять – через віки випробувань, пережитих Кобзарем, приходять до українців і додають їм упевненості у власному самоствердженні.

9 березня відзначаємо 209 років від дня народження Тараса Шевченка, який сьогодні органічно злився зі своїм великим, нескореним народом.  Поезія Кобзаря актуальна в будь-який час, проте зараз, коли росія веде війну проти України, пророчі вірші Шевченка стають особливо влучними.  Сьогодні в його рядках знаходимо силу, віру і наснагу, заклик кожного українця до боротьби за свою країну.

Студенти фахового коледжу БДМУ 1, 2, 3 курсів на основі базової загальної середньої освіти підготували та декламували декілька знакових уривків з віршів поета, які нині як ніколи актуальні. Зокрема, послання «До Основ’яненко», «І мертвим, і живим…», поеми «Катерина», «Кавказ», «Сон», а поезія «Заповіт» звучала трьома мовами (українською, англійською, румунською)

«Борітеся – поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!»
Т.Г.Шевченко

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати