• Українська
  • English
Всесвітній день діабету: спільними зусиллями подолаємо епідемію

Всесвітній день діабету: спільними зусиллями подолаємо епідемію

Кожен десятий дорослий у світі хворіє на цукровий діабет. Проте приблизно у такої ж кількості людей захворювання ще не діагностовано. У багатьох випадках цукровий діабет та його ускладнення можна відстрочити або запобігти шляхом прийняття та підтримки здорових звичок . Якщо захворювання не виявити та не лікувати вчасно, він може призвести до серйозних та потенційно небезпечних для життя ускладнень. Глобальне дослідження, проведене Міжнародною діабетичною федерацією, показує, що 72% людей, які живуть з діабетом, дізналися про свій діагноз лише тому, що мали принаймні одне з пов’язаних з ним ускладнень – таких як втрата зору, ураження нирок, неврологічні проблеми або серцево-судинні захворювання.

Всесвітній день діабету був заснований у 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією та Всесвітньою організацією охорони здоров’я у відповідь на зростання загроз здоров’ю внаслідок цукрового діабету. З 2006 року цей день проходить під егідою ООН. Його відзначають щороку 14 листопада, у день народження сера Фредеріка Бантінга, який разом із Чарльзом Бестом у 1922 році відкрив інсулін.

Запровадження Всесвітнього дня боротьби з діабетом має на меті  поширення поінформованості населення про це захворювання з метою раннього виявлення та лікування, а також підкреслення важливості скоординованих і узгоджених дій для боротьби з діабетом як критичної глобальної проблеми охорони здоров’я.

Щороку кампанія до Дня діабету присвячена певній темі, яка триває один або кілька років. Темою Всесвітнього дня діабету у 2021-2023 роках є: «Доступність діабетичної допомоги – коли, якщо не зараз?”. “Знаєш ризик цукрового діабету – знаєш як діяти” – девіз третього року кампанії. Заходи будуть зосереджені як на визначенні ризиків розвитку цукрового діабету, так і його ускладнень.

Ще одним ключовим завданням є підтримка наукових досліджень та розробка інновацій у сфері діагностики та лікування діабету. Нові технології, такі як системи моніторингу глюкози та інсулінові помпи, дозволяють пацієнтам з діабетом керувати своїм станом більш ефективно.

Для осіб, які живуть з діабетом, обізнаність і доступ до правильної інформації та найкращих доступних ліків і інструментів для підтримки самоконтролю захворювання є життєво важливими для відстрочення або запобігання ускладнень.

Діабет 2 типу становить понад 90% усіх випадків діабету і частіше перебігає безсимптомно. Для людей, яким він загрожує, важливо знати свій ризик і алгоритм дій для профілактики, ранньої діагностики та своєчасного лікування. Є кілька кроків, які можна вжити, щоб зменшити ризик розвитку захворювання. Нездорові харчові звички та малорухливий спосіб життя, пов’язані з урбанізацією, є загальними факторами, що сприяють розвитку діабету 2 типу. Дослідження, проведені в США, Фінляндії, Китаї, Індії та Японії, свідчать про те, що зміна способу життя (досягнення здорової маси тіла та помірна фізична активність) може допомогти запобігти розвитку діабету 2 типу у людей із групи ризику.

Зниження ризику діабету 2 типу передбачає збалансоване харчування та регулярну фізичну активність. Підтримання нормальної ваги має вирішальне значення, оскільки надмірна вага та ожиріння підвищують ризик. Навіть невелика втрата ваги може мати велике значення. Регулярні скринінги та обстеження, особливо для людей з одним або декількома факторами ризику, можуть виявити ранні ознаки та допомогти людям внести необхідні зміни, щоб відстрочити або запобігти появі діабету 2 типу.

Факторами ризику цукрового діабету 2 типу є: діабет у родині, надмірна вага, нездорове харчування, відсутність фізичної активності, вік від 35 років і старше, артеріальна гіпертензія, дисліпідемія, предіабет, гестаційний діабет в анамнезі.

В цьому році Всесвітній день діабету є нагадуванням про те, що спільні зусилля є ключем до успішного управління та кінцевої перемоги над цією хворобою. Хай він стане поштовхом для кожного із нас звернутися до цієї проблеми і внести свій власний внесок у подолання діабету раз і назавжди.

2 листопада завідувачем кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології, д.мед.н., професором Наталією Пашковською був організований круглий стіл із лікарями-ендокринологами Чернівецької області,  присвячений сучасним напрямкам лікування цукрового діабету, а 11 листопада прочитана лекція для лікарів-офтальмологів та ендокринологів щодо актуальних питань раннього виявлення, лікування та профілактики цукрового діабету та його ускладнень, зокрема діабетичної ретинопатії.

7
6
5
4
3
2
1

8 листопада асистент кафедри, доктор філософії Ірина Царик організувала лекцію для внутрішньо переміщених осіб на тему «Стрес і порушення балансу гормонів», де обговорювалися питання виникнення ендокринних захворювань, у тому числі цукрового діабету на фоні хронічного стресу.

13 листопада, напередодні Дня діабету, було проведено анкетування населення з метою раннього виявлення цукрового діабету студентами БДМУ (викладачі – доценти Марчук Ю.Ф. і Ляшук Р.П.), які поширювали листівки з інформацією про цукровий діабет, тематичну літературу, а також проводили анкетування перехожих на предмет встановлення ступеня ризику виникнення цукрового діабету.

Пропонуємо усім приєднатися і оцінити для себе і своїх близьких ризик розвитку цукрового діабету за посиланням

https://diabet.org.ua/ryzyk-diabetu/?fbclid=IwAR15yw53y9h3PAeTUfvCto4G_NW4tnV657x_dxVPOaduJltUhM5lRqp_bEg

Подолаємо діабет спільними зусиллями!

Професор Наталія Пашковська, к.мед.н. Ірина Царик

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати