• Українська
  • English
«Вишиванка – генетичний код нації»

«Вишиванка – генетичний код нації»

У третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки – свято, присвячене збереженню народної традиції виготовлення та носіння вишитого українського одягу. В останні роки свята набули розмаху. Цього дня в Україні та світі відбувається багато подій. Люди одягаються в національні костюми і влаштовують свята, танці, паради та змагання.

З нагоди цього свята студенти 4 групи 3 курсу фармацевтичного факультету з куратором асистенткою кафедри фармації Наталією Богдан відвідали Вижницький фаховий коледж мистецтва та дизайну ім. Василя Шкрібляка, де відчули справжній український колорит вишиванки, директорка музею розповіла про заклад, про історію вишиванки та як створюється витвори мистецтва.

Також студенти мали змогу відвідати кафедру декоративно-прикладного мистецтва Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича в м. Вижниця, де побачили сучасний одяг, оздоблений українським національним візерунком.

 

Тепер можна сказати, що це не просто вишиванка, а символ української незламності, свободи та єдності. Українці відзначали цей день роками, але війна надала йому нового та глибокого значення. Мабуть, ми зараз так гостро усвідомлюємо зміст побутового виразу «код вишиванки». Воно стало настільки особистим і гострим, що говорить про наші жахливі втрати та обов’язкову перемогу над ворогами.

 «Вишиванка – символ нескореності українців»

Саме під такою назвою До Всесвітнього дня вишиванки в читальному залі бібліотеки БДМУ для студентів ІІ курсу 8, 9 груп медичного факультету № 2 зорганізована мистецька година .

Вишита сорочка завжди була важливою складовою строю будь-якого українця: її одягали й повсякдень, і на свято, з нею вперше вітались зі світом й йшли в останню путь. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. Вишиванка була і є ознакою українського народу, частиною культури та самосвідомості.

Студентам розповіли історію розвитку мистецтва вишивки в різні періоди становлення України. Вже у часи Київської Русі мистецтво художньої вишивки дуже високо цінувалося. Сестра Володимира Мономаха Анна Янка організувала в Києві в Андріївському монастирі школу, де молоді дівчата вчилися вишивати золотом і сріблом.  Вишита сорочка була й оберегом для козаків, котрі боронили рідну землю від ворогів. На чужині сорочка зігрівала душу та зцілювала рани.

Першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко, який носив її під піджак і з сучасним вбранням. Окремо розглядали питання візерунків, орнаментів, фігур на вишиванках, адже вони створювались десятки століть тому і є унікальними символами та мають важливе значення.

 

Українська вишита сорочка пройшла довгий та часом нелегкий шлях до наших днів. Наші предки залишили нам у спадок величезний скарб.  І ми зобов’язані не тільки не втратити цей скарб, а й примножити його та передати у спадок нашим нащадкам, а сьогодні, коли в Україні йде війна, цей елемент одягу набув ще одного значення: вишиванка стала духoвнoю брoнeю для народу.

 

Захід підготували та провели Світлана Тулевська, Оксана Калічко, Ірина Кухлій за ініціативи доцента кафедри гістології, цитології та ембріології Наталії Пентелейчук та асистента кафедри Людмили Андрущак.

 

В Музеї Вишиванки…

  

В Музеї Вишиванки відбулася презентація вперше відтвореної вишитої сорочки Ольги Кобилянської в рамках проєкту «Вишивка в одязі видатних українців,  а також презентація неймовірної книги «НЕТЛІННІ».

Від БДМУ участь у заході взяли проректорка закладу вищої освіти з науково-педагогічної роботи та виховання Ніна Зорій та викладачка кафедри психології та філософії Анна Слубська разом зі студентами 1-2 групи, 2курсу фармацевтичного факультету.

 

 

 

 З Днем вишиванки!

Під такою назвою було проведено інформаційну годину за участі студентів 15, 16 груп ІІ курсу медичного факультету №2 спеціальності «Медицина».

У тематичній презентації висвітлена історія виникнення свята, яка пов’язана з ім’ям  Лесі Воронюк – випускниці Чернівецького державного університету ім.Ю.Федьковича, засновниці Дня вишиванки у 2006 році. Також згадано про першу  школу вишивки в Київські Русі, створеної ще в ХІ столітті. Показано зразки української вишивки виконані з використанням певної техніки, різноманіття візерунків, орнаментів і символів, кольорів притаманних певним регіонам України.

 

Тема української вишивки, яка є символом належності до роду і нації, подається в найрізноманітніших варіантах відомими українськими дизайнерами. Нові варіанти інтерпретацій традиційних українських візерунків у сучасному одязі були представлені у презентаційному матеріалі. Привернуто увагу присутніх  до реалізації  Укрпоштою проекту «Українська вишивка – код нації» поштовими марками, які репрезентують фондову вишивку з фондової збірки Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» у Києві. Показано особливості орнаментів і візерунків притаманних для Волині, Київщини, Полтавщини, Черкащини, Чернігівщини та Чернівецької області. Висвітлювалась тематика вишивки в умовах російсько-української війни і велике значення подарованих вишиванок для наших захисників.

Були представлені різноманітні книги і журнали України, що сприяють популяризації  вишиванки як   символа української незламності, свободи та єдності.

 

Матеріал підготовлено організатором заходу, доцентом кафедри фізіології

ім.Я.Д.Кіршенблата Гордієнком В.В.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати