• Українська
  • English
Міжнародний день чаю
Міжнародний день чаю

Міжнародний день чаю

Щороку 15 грудня в усьому світі, а особливо в країнах, що вирощують запашні зелені листочки, відзначаєтся день чаю.

Поза сумнівом, такий смачний та корисний  старовинний напій як чай заслуговує на своє свято. У багатьох країнах світу, наприклад, в Англії, Японії, Китаї, Узбекистані чаювання вже давно перетворилося на досить складну церемонію, а заварювання чаю – на справжнє мистецтво, секретом якого володіє некожен. Cьогодні ми п’ємо той самий напій, яким поласував вперше китайський імператор майже п’ять тисячоліть тому. Як свідчить легенда, занесені вітром листочки чайного дерева  потрапили в казанок з гарячою водою, яку кип’ятили на вогнищі під час походів. Скуштувавши напій імператор прийшов у захват від незвичайного запаху, незрівнянного смаку і свіжого відтінку. Так чай побачив світло.

Відстав чашку з кавою та віддай сьогодні перевагу чаєві.

Традиційним напоєм у всі часи можна назвати тільки чай, тим більше що він підходить до будь-якої ситуації, а також існує у найрізноманітніших формах. Чаї відрізняються один від одного ступенем ферментації листя, тобто прожарювання і подальшого окислення киснем повітря. Залежно від цього чай може бути чорний, зелений, червоний, синій, білий. Крім того, чай можна готувати із збору трав.

Найчастіше вживають китайський чай (Thеa sinеnsis L.). У якості сировини використовуються флеші (молоді пагони з першими 2–3 листочками), при цьому зібране листя піддають декільком стадіям технологічних операцій  — в’яленню, скручуванню, ферментації й сушінню. Під час скручування частково виділяється клітинний сік, який викликає ферментацію, у процесі якої чай набуває властивого йому аромату. Після ферментації листя сушать гарячим повітрям і таким чином одержують кінцевий продукт  — звичайний чорний чай. Для отримання зеленого чаю листя не піддають ферментації, щоб інактивувати ферменти, його обробляють водяною парою під тиском і потім сушать.

У листі китайського чаю є дубильні речовини (до 35%), до 5% алкалоїдів (кофеїн, теофілін, теобромін, ксантин, аденін та інші), флавоноїди, ефірна олія, аскорбінова кислота, вітаміни В1, В2, К1, P, РР, мінеральні солі.

До речі, чай має значно більше кофеїну, ніж кава. Однак кофеїн, який міститься в сухому листовому чаї, ніколи не екстрагується в настій повністю, а це означає, що його реальний вміст в готовому чаї завжди буде трохи нижчий. Окрім чудових смакових якостей чай проявляє різноманітні фармакологічні властивості, зокрема, стимулює серцеву діяльність, підвищує артеріальний тиск, розширює судини головного мозку, посилює діурез, є ефективним при отруєнні речовинами, що пригнічують центральну нервову систему.

Кожен різновид чаю має свої особливості, тому, щоб відчути справжню насолоду та отримати користь від споживання цього напою, потрібно знати його властивості та правильно приготувати.

Приємного Вам чаювання!

Матеріал підготував асистент кафедри фармації Ровінський О.О.

Корисно знати