• Українська
  • English
Історія хвороби псоріаз: від часів Гіппократа до сьогоднішніх днів
Історія хвороби псоріаз: від часів Гіппократа до сьогоднішніх днів

Історія хвороби псоріаз: від часів Гіппократа до сьогоднішніх днів

Історія псоріазу налічує не одне століття і навіть не тисячоліття.

 Першу згадку про цю підступну недугу виявлено в стародавніх медичних трактатах. Опис його є на сторінках Біблії, де воно відоме як проказа. Вчені, медики і знавці народної медицини намагаються знайти їй пояснення і запропонувати ефективний спосіб лікування, але всі спроби поки виявляються недостатньо успішними: хвороба жодним з лікувальних препаратів, наявних сьогодні на фармакологічному ринку, не виліковується до кінця.

Хоч і називають псоріаз найбільш загадковою і невивченою хворобою, але історія її появи в світі людей не залишилася для нас таємницею.

Історія псоріазу з глибини століть

Слово «псоріаз», яке звучить грецькою як «psora», з’явилося ще за часів Гіппократа. Термін цей в той час співвідносився ні з конкретною хворобою, про яку ми знаємо сьогодні, а з цілим букетом дерматологічних захворювань, що проявляються бугристістю на шкірних покривах, появою висипу, рогових лусочок і інших плям. Сюди потрапляли екземи, лепра, лишаї, мікози, туберкульозний вовчак та інші. Саме в такому значенні вживали в стародавні часи слово «psora» Гіппократ, Платон, а також Геродот.

З виділенням в одну групу шкірних захворювань, які проявляли себе розростанням лусочок на шкірі і сильним свербіжем, Клавдій Гален запропонував називати їх цим словом. Однак це теж був ще не той псоріаз, з яким не можуть впоратися і сьогодні.

Так як детально захворювання не було вивчено, то нерідко його помилково плутали з лепрою, вітиліго, лишаєм, коростою, які мали схожі прояви. Хворих у багатьох країнах вважали заразними. Їх ізолювали від людей, вважаючи прокаженими. Нерідко їм необхідно було носити при собі дзвіночок, щоб сповіщати про своє наближення. Під час інквізиції нелегко довелося хворим, які мали сріблясті бляшки на шкірі. Псоріаз називали «трояндою диявола», а хворих вважали проклятими. Їм не можна було звертатися до лікарів. Їх таємно лікували знахарі, використовуючи трави, молитви, змови, нестандартні методи.

Трохи пізніше з’явилася в історії псоріазу і ще одна назва – «імператорська хвороба». Таке його визначення було пов’язано з тим, що в ряди хворих потрапило багато людей, що мають високе походження. По декілька поколінь однієї родини виявлялися в заручниках у хвороби, порятунку від якої ніхто не міг придумати.

Як псоріаз став окремою хворобою?

Лише в 19 столітті змінилося ставлення медиків і пересічних людей до псоріатичних хворих. Такий різкий поворот в історії хвороби псоріаз набув тоді, коли Р. Уіллі, відомий лікар з Великобританії, вивчив її, описав і відділив від інших захворювань. Його вчення було продовжено. У низці послідовників варто відзначити Г. Кёбнера, Ф. Гебр, Г. Ауспітца, В. Гёкермана, А. Полотебнова та інших.

Не припинилося вивчення цього захворювання і сьогодні.

Йде дослідження причин його виникнення, розробляються нові ліки.

На базі провідних клінік проходять клінічні випробування препаратів, нових методик лікування. Деякі з них виявляються досить ефективними і при регулярному дотриманні здорового способу життя та проведенні профілактики допомагають жити нормальним життям. Найбільш ефективно сьогодні захворювання лікується в Ізраїлі, Китаї, Німеччині.

Статистика псоріазу показує, що сьогодні хвороба, іменована колись «трояндою диявола», дуже поширена. Десь від 2 до 4% населення Землі схильні його прояву. Це дуже багато, адже це 2, а то і 4 людини зі 100 хворих. Статистичні дані показують, що населення Африки менш схильне захворюванню, ніж європейці і американці. Найчастіше хвороба зустрічається в країнах з холодним кліматом, ніж в теплих тропічних регіонах. А ось чоловіки і жінки, згідно зі статистикою, хворіють цим нездужанням приблизно однаково часто.

З 2004 року 29 жовтня відзначається День псоріазу.

Це міжнародне свято, яке прийнято в усьому світі. У цей день людство намагається привернути увагу оточуючих до існуючої проблеми. Це своєрідна підтримка тим, хто страждає від хвороби. Хочеться сподіватися, що коли-небудь це захворювання все-таки буде переможене і щеплення або ефективний засіб від нього буде знайдено.

Факти про псоріаз:

Псоріаз може передаватися у спадок.

Коли хворі обоє батьків, то шанс передати своїй дитині псоріаз – 60-65%. Якщо недугою страждає тільки один із батьків, то ймовірність близько 20%. Завжди існує ризик в 5%, що дитина успадкує псоріаз, якщо хворий хтось із найближчих родичів.

Псоріаз не заразний.

Хвороба є не інфекційною, а спадково-хронічною. При контакті здорової людини з хворим на псоріаз зараження бути не може. Ні через дотик, ні тим більше повітряно-крапельним шляхом.

Псоріаз піддається контролю.

На жаль, поки не придумано засіб для позбавлення від хвороби назавжди. Але існує безліч способів і ліків для підтримки здоров’я хворого на псоріаз. Метою лікування є досягнення тривалої ремісії.

Псоріазом можуть хворіти люди різного віку.

Дана хвороба виникає у людини незалежно від віку, чи то новонароджена дитина або 90-річний дідусь.

Виникнення псоріазу може бути через різку зміну клімату.

Якщо людина прожила кілька років у місцях з холодним кліматом, а потім відвідав країну з протилежними кліматичними умовами, то це може послужити причиною виникнення псоріазу.

Псоріаз може виникнути від пошкоджень шкіри.

Невеликі порізи, опіки, обмороження можуть послужити причиною виникнення хвороби.

У кожного «індивідуальний» псоріаз.

У різних людей і причини виникнення псоріазу різні, як і тяжкість захворювання. Тому важливо консультуватися з дерматологом для призначення лікування, яке підійде саме вам. Не потрібно лікуватися за порадами інших людей.

Псоріаз може з’явитися на будь-яких ділянках шкіри.

Хвороба проявляється на ліктях, грудях, голові і колінах, на ступнях, на нігтях і на геніталіях.

Кращий клімат для хворих на псоріаз – спекотна і волога погода.

Слід уникати сухого і холодного клімату. Якщо немає можливості змінити місце проживання, то необхідно щодня використовувати зволожуючі і живильні креми і лосьйони, наприклад, «Лостерін».

Не можна прибирати з тіла омертвілі лусочки.

Болячки повинні пройти самостійно, при видаленні лусочок може погіршитися перебіг псоріазу. Намагайтеся не чесати уражені псоріазом місця.

Відомі люди, хворі на псоріаз:

Джон Рокфеллер, що страждає від псоріазу. Він зумів першим в світі збільшити свої статки до немислимої цифри (1 мільярд доларів), але виявився безпорадним перед хворобою. Рокфеллер заснував премію і обіцяв її тому, хто знайде ліки від підступної хвороби.

Вже не один рік хворіє на псоріаз Камерон Діаз. Її хвороба проявляє себе під колінами і на ліктьових згинах. Кіноактриса і модель при цьому веде активний спосіб життя. Вона успішно знімається. За свої заслуги отримала Оскара і ряд інших нагород. Її затребуваність не стає менше через те, що псориатические плями іноді бувають дуже помітними.

Брітні Спірс псоріаз отримала давно, але перший час не звертала на нього уваги. З роками лускаті плями все частіше помітні на її щиколотках. Є вони і на ступнях Брітні. Співачка відзначає, що її часті рецидиви хвороби, швидше за все, зв’язні з тим стрімким способом життя, який доводиться вести, і стресами, присутніми в житті зірки.

Англійська знаменитість Кара Делевінь теж хвора на псоріаз. Модель багато працює, часто вона виходить на подіум з плямами на ногах, але глядач все одно її обожнює. Модель впевнена, що порятунок від хвороби, не знайдено, але допомогти собі можна відпочинком. Як тільки починається загострення, необхідно відправлятися у відпустку. Повна відсутність стресів, море, свіже повітря швидко перемагають хворобу, хоча і на час.

Щасливою і успішною відчуває себе модель Кім Кардашьян, незважаючи на те, що теж потрапила в список пацієнтів з імператорською хворобою, яку отримала в спадок від мами. У неї все відмінно в житті. Вона досягла успіхів не тільки в роботі, але і зуміла знайти любов, народити дитину.

Тіна Кароль знайшла величезну популярність після «Євробачення-2006» і «Нової хвилі». Однак шалений успіх приніс не тільки славу. У пресі стали з’являтися компрометуючі співачку статті. Слава і брудні плітки йшли поруч. Вона не витримала, почалися стреси, депресія. В результаті у Тіни Кароль виявили псоріаз, з яким вона живе донині.

З псоріазом можна і треба боротися, він не є ні карою, ні вироком, це зміна способу життя. Як тільки Вам вдасться полюбити себе, своє тіло та шкіру Ви навчитесь контролювати це захворювання!!!

Матеріал підготували: доцент кафедри дерматовенерології Марина Гаєвська, студенти 14 групи, 4 курсу медичного факультету №1, Альона Атаманюк, Владислав Горобець.

Корисно знати