• Українська
  • English
«Лікар для кожної родини»

«Лікар для кожної родини»

19 травня ми відмічаємо Всесвітній день сімейного лікаря. Це свято було започатковане у 2011 Всесвітньою організацією сімейних лікарів (World organization of family doctors — WONCA). Своєю метою WONCA проголосила покращення рівня життя людей за рахунок підвищення стандартів обслуговування в сімейній медицині.

Ця ініціатива дуже важлива, оскільки дає можливість підкреслити вагомий внесок спеціалістів первинної ланки в охорону здоров’я в усьому світі. 6 грудня 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив Указ Президента щодо запровадження в Україні нового професійного свята – Дня сімейної медицини. В квітні 2018 року стартувала національна кампанія «Лікар для кожної родини», і відтоді кожен громадянин нашої країни має право на обслуговування сімейним лікарем за власним вибором.

Головна мета системи охорони здоров’я у всьому світі – це безпечна, ефективна, своєчасна та адекватна медична допомога населенню. Для досягнення цієї мети необхідне посилення первинної медичної допомоги – ланки першого контакту більшості пацієнтів з системою охорони здоров’я. Реформуючи первинну медико-санітарну допомогу на засадах сімейної медицини, Україна враховує світовий досвід і вивчає різні форми її організації.

Як свідчить досвід розвинених країн, близько 70-80% проблем із здоров’ям люди можуть вирішити, звернувшись до сімейного лікаря. Саме розвиток сімейної медицини допоміг багатьом країнам подолати важкі кризові часи в медицині. Слід зауважити, що сімейна медицина – це всебічна медична допомога, у якій особлива увага приділяється саме родині, за здоров’я якої відповідає лікар. Сімейний лікар орієнтований на виконання лікувальних та профілактичних функцій, оцінку особистості пацієнта, його психічного здоров’я. Такі немедичні аспекти, як культурологічний, професійний, економічний, деонтологічний, соціальний впливають на діагностичний і терапевтичний підходи, а також на кінцевий результат лікування,налагоджують добрі стосунки,побудовані на довірі.

Сімейна лікувальна практика базується на засадах доказової медицини.

Головні принципи сімейної медицини: тривалість і безперервність спостереження за пацієнтами; багатопрофільність ПМД; ставлення до родини як до одиниці медичного обслуговування; превентивність як основа діяльності сімейного лікаря; економічна ефективність і доцільність медичної допомоги; координація медичної допомоги; відповідальність пацієнта, членів його сім’ї та суспільства за збереження й поліпшення здоров’я.

Розвиток сімейної медицини сприяє збільшенню можливостей інтелектуального і кар’єрного росту, зміцнює міжнародні зв’язки, допомагає знизити витрати системи охорони здоров’я і забезпечує зміцнення соціальних та етичних норм суспільства.

Одна китайська приказка говорить: хороший лікар знає добрі ліки і дасть їх вам,кращий лікар знайде потрібні ліки і вилікує вас,а мудрий лікар-зуміє запобігти вашій хворобі. Це, мабуть, було сказано про сімейного лікаря.

Підготувала: асистент кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я Наталія Литвинюк

Корисно знати