• Українська
  • English
Викладачі БДМУ вчили надавати першу допомогу ліцеїстів
Викладачі БДМУ вчили надавати першу допомогу ліцеїстів

Викладачі БДМУ вчили надавати першу допомогу ліцеїстів

Кожну другу суботу вересня за ініціативою Національних організацій – членів Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного півмісяця – в усьому світі відзначається Всесвітній день надання першої медичної допомоги.

В 2015 році Всесвітній день надання першої медичної допомоги припадає на 12 вересня.

З цієї нагоди 9 вересня завідувач кафедри догляду за хворими та ВМО, професор Плеш І.А., доцент Гайдуков В.А., доцент Хомко О.Й. провели у Чернівецькому ліцеї №3 медичного профілю Чернівецької міської ради тренінг за надання першої домедичної допомоги.

У повсякденному житті екстрені ситуації виникають несподівано – забої, розтяги, переломи, відмороження, теплові удари, ураження електричним струмом, утоплення. Особливе значення в реаліях сьогодення має вміння надати домедичну допомогу при дорожньо-транспортних пригодах, пораненим під час збройних протистоянь та транспортувати пораненого в сектор укриття.

У цих ситуаціях повинна бути надана екстрена медична допомога. В основному це відбувається в умовах дефіциту часу і під час відсутності людей зі спеціальною медичною освітою. Важливо діяти швидко й рішуче, тому що в такі моменти дорога кожна секунда.

Існує термін так званої «золотої години» – часу, коли постраждалому можна надати найбільш дієву першу допомогу. Саме в такі моменти здоров’я людини, що потрапила в несподіване критичне становище, перебуває між життям і смертю. Пояснюється це тим, що протягом першої години після настання нещасного випадку, коли максимальні компенсаторні функції організму людини є вираженими, і можуть ефективно підтримувати стабільний стан приблизно протягом однієї години, надання першої медичної допомоги є найбільш ефективним і дозволяє мінімізувати розвиток небезпечних ускладнень.

Кожна людина повинна вміти надавати першу допомогу, і навчатися цьому треба зі шкільної лави.

Провідні фахівці стверджують, що за умови, коли 10% населення країни володіє правилами надання домедичної допомоги, летальність на догоспітальному етапі зменшується в середньому на 20%. При досягненні цього показника в Україні можливо щороку рятувати 26 тис. осіб.

Кафедра догляду за хворими та ВМО активно бере участь у проекті надання першої медичної допомоги. Зокрема, співробітники кафедри провели заняття з невідкладної медичної допомоги в школах, коледжах міста та області. Понад 200 чоловік (викладачі, менеджери, бізнесмени, волонтери, студенти, добровольці АТО) закінчили по однотижневій програмі курси з надання невідкладної медичної допомоги.

Користуючись нагодою, запрошуємо всіх бажаючих записуватися на курси з надання невідкладної медичної допомоги. Для цього у нас є сучасні програми, необхідні фантоми та муляжі для відпрацювання практичних навичок Заняття проводять у Центрі практичної підготовки досвідчені фахівці, професори, доценти. Цього року ми зробимо акцент на наданні невідкладної медичної допомоги водіям транспортних засобів.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати