• Українська
  • English
Відбувся захід до Всесвітнього дня боротьби проти малярії!

Відбувся захід до Всесвітнього дня боротьби проти малярії!

Сьогодні, 25 квітня на кафедрі медичної біології та генетики студенти І курсу, 7 групи медичного факультету №1 (викл. проф. Роман Булик) і 15 групи медичного факультету №2 (викл. доц. Мар’яна Кривчанська) зорганізували захід присвячений Всесвітньому дню боротьби проти малярії, який проходив у форматі круглого столу «Що ви знаєте про малярію: як уберегтися». Студенти 15 групи підготували цікаві завдання у вигляді: мультимедійної презентації, постеру, інформаційного буклета, перегляду навчального відео, мікропрепаратів, мікрофотографій, а також вікторини. Першокурсники активно обговорювали, доповнювали один одного, робили спільні висновки, аналізуючи історичну довідку, статистичні дані, шляхи зараження, діагностику захворювання, сучасні підходи у лікуванні та профілактиці.

Всесвітній день боротьби проти малярії, відзначається щорічно 25 квітня, заснований ВООЗ на її 60 сесії в травні 2007 року, цей День присвячений пропаганді глобальних зусиль щодо забезпечення ефективної боротьби проти малярії.

Малярія – це небезпечне захворювання, спричинене найпростішими родами Plasmodium, збудник потрапляє в організм людини через укуси самок комарів роду Anopheles. Хвороба характеризується хронічним рецидивуючим перебігом із періодичними нападами гарячки, ознобом, потовиділенням, збільшенням печінки та селезінки, а також розвитком анемії. Щорічно майже 300 мільйонів людей заражаються малярією, а понад 500 000 людей помирають від цієї важкої недуги. В Україні передавання малярії комарами не відбувається і наразі всі зареєстровані випадки інфікування – лише завезені. За 2022 рік в Україні зареєстровано 10 випадків малярії.

Найбільшим фактором ризику розвитку малярії є проживання або відвідування тропічних та субтропічних регіонів, а ступінь ризику залежить від місцевої боротьби з малярією та сезонних змін рівня захворюваності.

За рекомендаціями ВООЗ, громадянам, які планують відвідати ендемічні з малярії країни, слід запам’ятати наступне:

 

  • бути обізнаним щодо ризику зараження, інкубаційного періоду, основних симптомів малярії;
  • берегти себе від укусів комарів (використовувати репеленти, аерозольні спреї, протимоскітні сітки тощо);
  • приймати протималярійні препарати з метою особистої профілактики (призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря);
  • при підвищенні температури тіла після повернення із ендемічного щодо малярії регіону, необхідно негайно звернутися до лікаря, повідомивши його про поїздку! Це дасть змогу швидко встановити діагноз та своєчасно розпочати лікування.

 

Бережіть  себе від укусів комах!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати