• Українська
  • English
Нації вмирають не від інфаркту. – Спочатку їм відбирає мову…
Нації вмирають не від інфаркту. – Спочатку їм відбирає мову…

Нації вмирають не від інфаркту. – Спочатку їм відбирає мову…

Починаючи з 1999 року, світове співтовариство 21 лютого відзначає Міжнародний день рідної мови.

 

За тривалий час свого існування це свято вже стало традиційним, адже це один із тих днів, коли кожна людина може відчути себе частиною свого великого народу. Англійською мовою це свято (International Mother Language Day) звучить тепло і мирно – День материнської мови. І така назва є слушною, адже рідна мова – це мова роду, материнська мова, з якою людина входить у світ, прилучається до загальнолюдських цінностей у їх національній своєрідності. Зміст цього поняття нерозривно пов’язаний з почуттям патріотизму, любові до рідного краю, домівки, родини. Саме рідна мова – це рецептор духовно-емоційної сфери людини, явище, яке єднає, консолідує суспільство у часі і просторі.

Більшість Європейських націй пройшли шлях утвердження своєї ідентичності у ХVІІІ – ХІХ ст. Українцям незрівнянно важче долати цей шлях на поч. ХХІ ст. у безмежному просторі глобальних викликів.

Саме тому кожному з нас потрібно зрозуміти одну дуже важливу істину: мова дається одвіку й довіку. Це – спадкоємність не лише в межах роду, а й у межах народу.

Відзначення Дня рідної мови у школах, коледжах, вишах уже стало традицією. Яскраво дане свято відбувається у стінах нашої Альма-матері. Зокрема, на кафедрі суспільних наук та українознавства БДМУ до Дня рідної мови проведено низку заходів: 1) Прочитано для студентів І та ІІ курсів медичного факультету № 1 та № 2, фармацевтичного та стоматологічного факультетів міні-лекцію на тему: «Мова – найважливіша ознака нації»; 2) Розіслано на кафедри університету «Словничок особливостей слововживання» та «Словничок труднощів перекладу» (автори-розробники доценти кафедри Шутак Л.Б. і Навчук Г.В.); 3) Зі студентами 13 та 14 груп І курсу медичного факультету №1 проведено захід на тему: «Нації вмирають не від інфаркту. – Спочатку їм відбирає мову…» (організатори – доценти Шутак Л.Б., Ткач А.В., Навчук Г.В.).

Студенти занурилися в історію свята й історію української мови, читали поезію, співали українських пісень. До свята активно долучилися й студенти-іноземні громадяни. Зокрема, зі студентами І–ІІІ курсів викладачі-філологи провели інтелектуальний квест на тему: «Карта мов світу» (організатори – ст. викладач Вилка Л.Я., викладачі Роман Л.А., Цуркан М.В., Аністратенко А.В., Каізер І.Ю.). Приємно, що, перебуваючи в Україні, студенти-іноземці щиро бережуть і пам’ятають традиції свого роду й народу. Кожен з них прагне репрезентувати історію та розвиток своєї мови, зокрема грецької, арабської, хінді (та її наріччя), французької, діалекти Гани й Нігерії. Іноземні студенти виконували свої автентичні пісні, читали поезію своєю рідною мовою. Саме завдяки мові студенти, незалежно від національності, адаптуються в нових для них умовах й успішно здобувають фах лікаря в стінах університету.

Свято було цікавим і зворушливим, адже мова – це космос, який складається з окремих галактик – мов національних, народних, племінних.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати