• Українська
  • English
Особливості догляду за шкірою
Особливості догляду за шкірою

Особливості догляду за шкірою

ШКІРА ВЗИМКУ.Головна проблема шкіри у холодні пори року – зневоднення, що призводить до втрати її еластичності й сухості. Шкіра взимку стає сухішою, ніж влітку. Зазвичай жирна шкіра стає нормальною, нормальна – сухою, а суха – надмірно чутливою. Найчастіше страждає шкіра відкритих ділянок тіла, таких як обличчя, руки, губи. Догляд за шкірою в цей час повинен бути особливим. Це слід враховувати, вибираючи косметичні засоби. Якщо неправильно доглядати за шкірою взимку, то з часом шкіра, найчастіше обличчя, розтягується і стає млявою. Щоб уникнути передчасного її старіння, треба взимку велику увагу приділяти догляду за шкірою,” – радить Тетяна Височанська, асистент кафедри дерматовенерології БДМУ.

Догляд за шкірою обличчя.

У зимову пору року косметологи рекомендують використовувати для очищення обличчя косметичне молочко і тонік. Крім очищення, косметичне молочко заспокоює і зволожує шкіру, а тонік знімає залишки очищувальних засобів і готує шкіру до зустрічі з морозним повітрям. Під час зимової пори року доцільніше застосовувати очищуючі засоби, що містять у своєму складі кераміди, вони сприяють глибшому проникненню у шкіру поживних речовин.

Косметологи радять у зимовий час застосовувати тільки ті косметичні засоби, які призначені для глибокого живлення шкіри. Взимку недостатньо просто підживити верхні шари шкіри, треба ще й стимулювати природний процес оновлення шкіри. Щоб шкіра не старіла від впливу негативних чинників зимової погоди, перед виходом на вулицю подбайте про її захист. Взимку під впливом вітру і холоду шкіра втрачає рідину не менше, ніж влітку під впливом ультрафіолетового проміння. Тому при нормальній і, тим більше, сухій шкірі рекомендується використовувати живильні креми, а також креми, які утримують вологу в клітинах шкіри. Зимовим ранком не можна користуватися зволожуючими кремами для обличчя, оскільки в їх складі присутні речовини, що здатні утримувати вологу – на холоді вони замерзають. Не слід взимку також наносити на обличчя захисний крем, який призначений для літньої пори року. Літні захисні засоби сприяють скупченню вологи на поверхні шкіри, що призведе також до замерзання і почервоніння.

Щоб шкіра не старіла від впливу негативних чинників зимової погоди, перед виходом на вулицю подбайте про її захист.

Взимку шкіра стає чутливою до контрастних процедур, тому використання кубиків льоду, вмивання холодною водою, які влітку допомагають позбутися від подразнення та підвищеної жирності, взимку можуть не допомогти. Більше того, такі процедури можуть стати причиною появи ділянок почервоніння шкіри та її лущення.

Креми. Креми для захисту від холоду є функціональними: захищають і живлять шкіру одночасно. На поверхні шкіри вони утворюють тонку плівку, яка захищає шкіру від негативного впливу морозного повітря та вітру. Щоб підтримати рівень природного зволоження, потрібно обирати захисні креми, до складу яких входять рослинні масла, жири, екстракти морських водоростей, хмелю та сої. Захисні креми наносять на шкіру обличчя не пізніше, ніж за 40-50 хвилин до виходу з дому – в іншому випадку холодний вітер і низька температура пошкодять шкіру. Якщо до виходу з дому крем не встиг повністю ввібратися, необхідно зняти його надлишки серветкою.

Маски. Живильні маски, які взимку доцільно застосовувати 1-2 рази на тиждень, накладають за годину до нанесення захисного крему. Бажано використовувати не готові маски, а ті, які неважко зробити в домашніх умовах. Для будь-якого типу шкіри підійде маска з авокадо, яке має активні регенеруючі властивості щодо відновлення структури шкіри, а також багате ферментами і поживними маслами, що розгладжують зморшки.

Суху і нормальну шкіру живлять маски з медом, біойогуртами, тертою цедрою цитрусових або хурмою, медом і вершковим маслом. Для сухої шкіри підійдуть сир, оливкова олія, морквяний сік. Надмірно чутлива шкіра з виразним лущенням добре відреагує на маску з меду, яєчного жовтка і рослинного масла. Для жирної шкіри ефективними будуть маски з будь-яких кисломолочних продуктів.

У декого взимку може з’являтися вугрова висипка. Причини такої висипки різні. Іноді – це реакція організму на низькі температури, часом – ендокринні порушення в організмі або внутрішні запальні процеси, які загострюються в холодну пору року. Для такої проблемної шкіри обов’язковим є щоденне нанесення ранкового захисного крему у вигляді жирної емульсії. Після повернення додому не варто вмиватися водою, а слід провести процедуру, яку називають комбінованим вмиванням. Змочити рушник гарячою водою і покласти його на обличчя, а через хвилину – поміняти на інший, просочений холодною водою. Кілька таких чергувань допоможуть зняти подразнення шкіри обличчя та відновити її водний баланс. Позбутися від вугрових пор допоможе вівсяна маска. Змивати таку маску краще зеленим чаєм.

Після повернення додому не варто вмиватися водою, а слід провести процедуру, яку називають комбінованим вмиванням.

Догляд за губами.

Шкіра губ теж щодня піддається впливу холоду на вулиці, а також пересушеному теплому повітрю у приміщеннях. Шкідлива звичка кусати губи може бути причиною утворення хворобливих тріщин, лущення, герпетичних висипань. Догляд за губами – це не тільки використання декоративної косметики (помади). У холодні пори року не пізніше, ніж за годину до того, як вийти з дому, необхідно наносити на губи денний захисний крем або гігієнічну помаду, лише після повного всмоктування яких можна фарбувати губи косметичною помадою. Це робить шкіру губ гладкою, еластичною та дозволяє мінімізувати агресивну дію фарбувального пігменту на шкіру губ.

Взимку рекомендовано застосування живильних помад із щільним захисним покриттям, до складу яких входять масла, вітаміни, які живлять губи, ланолін та жири, що захищають шкіру від вітру, холоду та вологи. Такі засоби догляду захищають шкіру губ від пересихання й обвітрювання. Стійкі помади взимку застосовувати не рекомендують, оскільки вони можуть сильно висушувати шкіру губ. Перед сном доцільно змащувати губи звичним нічним кремом, легко масажуючи їх кінчиками пальців. Надлишки крему необхідно промокнути серветкою.

Догляд за шкірою кистей рук.

Особливої уваги взимку потребує догляд за шкірою кистей рук. Руки щодня піддаються впливу холоду, що негативно позначається на їхньому стані: з’являються сухість, тріщини і руки втрачають свою природну красу. Відомо, що на відміну від обличчя, шкіра рук містить набагато менше сальних залоз і тому їх захисна гідроліпідна плівка більш тонка й слабка. Епідерміс у ділянці кистей містить меншу кількість води, тому шкіра рук у холодну пору року частіше буває надмірно сухою на дотик та зневодненою. Дерматологи рекомендують щодня використовувати для рук захисні креми (на жирній основі). Однак, змащувати руки кремом тільки на ніч недостатньо. Живильні й захисні креми, що створюють на руках невидимий захисний шар, потрібно наносити на руки декілька разів на день, у тому числі – після кожного контакту з водою. Щоб не обморозити шкіру рук, не рекомендують мити їх безпосередньо перед виходом на вулицю.

Догляд за нігтями.

Не варто у холоду пору року забувати і про нігті. Взимку небажано видаляти кутикулу нігтів. Натомість рекомендують інтенсивно змащувати її масляними засобами, що містять вітаміни А і Е. Вони живлять нігтьову пластину, пом’якшують кутикулу і покращують зовнішній вигляд нігтів. Взимку також рекомендують для рук і нігтів теплі ванночки з використанням оливкової олії. Особливо корисна така процедура тим, у кого підвищена сухість шкіри кистей рук.

Догляд за волоссям.

Чинники довкілля також виявляють вплив на стан волосся людини. Перепади температури та вологості повітря навколишнього середовища позначається на перебігу обмінних процесів, які, в свою чергу, стають причиною випадіння волосся, руйнування в них природного пігменту – меланіну, а також стоншення волосся, що найбільш виразно проявляються в осінньо-зимовий період. У холодні пори року волосся стає ламким, тьмяним і починає надмірно випадати. Отже, у цей період волосся необхідно підживлювати бальзамами і масками. При цьому, категорично не рекомендується зменшувати частоту миття голови – волосся завжди повинно бути чистим. У холодну пору року при митті волосся потрібно чергувати м’які шампуні з шампунями більшої жорсткості та не менш важливо дотримуватися оптимального температурного режиму води, який не повинен перевищувати 45 градусів. Для жирного волосся ця температура повинна бути нижчою. У воду можна додати трішки нашатирного спирту або гліцерину для пом’якшення. Миття волосся краще здійснювати у вечірній час. Сушити волосся необхідно природним способом і якомога рідше користуватися електросушками. При мінусовій температурі повітря необхідно користуватися головними уборами. Шкіра голови реагує на низьку температуру шляхом різкого звуження судин шкіри, в результаті чого виникає недостатність кисню у кровоносних судинах, що й призводить до випадіння волосся.

Догляд за шкірою стоп.

Для шкіри стоп, які взимку більше часу знаходяться у взутті та характеризуються більш інтенсивним потовиділенням, будуть корисні ванночки з відваром кори дуба або іншими антисептичними речовинами. Їх рекомендують застосовувати приблизно один раз на тиждень.

Протипоказання та рекомендації

Водночас відомо, що надмірно сушать шкіру гарячі ванни, тому у холодну пору року слід відмовитися від частих водних процедур із використанням гарячої води, при цьому рекомендують 1-2 рази на тиждень 10-15 хвилинні ванни з використанням ароматичних масел, сушених водоростей, морської солі. Приймати душ слід із використанням зволожуючих засобів з догляду за тілом (гелі для душу). Відразу ж після закінчення водних процедур (бажано у перші три хвилини після ванни чи душу) на шкіру необхідно нанести зволожуючий крем або молочко для тіла. При догляді за шкірою у холодну пору з метою підтримання оптимального режиму терморегуляції рекомендують носити білизну та верхній одяг лише з натуральних тканин (бавовна, льон, шерсть)

Корисно знати