• Українська
  • English
Я не шуба!!!!

Я не шуба!!!!

15 березня проводиться Міжнародний день захисту дитинчат тюленів від белькового промислу. Цей день захисту дитинчат тюленів відзначається у багатьох країнах світу, він був встановлений з ініціативи Міжнародного Фонду Захисту Тварин (IFAW).

Бельки – дитинчата гренландського тюленя – є об’єктом варварського полювання вже багато століть, перш за все, через своє хутро. Саме попит на цей вид хутра, продиктований «модними» віяннями серед багатіїв Європи та світу, штовхає людей на знищення цих щойно народжених тварин у величезній кількості. Ще декілька років тому це хутро та вироби з нього можна було цілком легально продати в Європі, росії, Китаї та багатьох інших країнах.

Гренландські тюлені водяться в Північній Атлантиці, Білому, Баренцевому, Карському і Гренландському морях. Одинадцять місяців самиця виношує дитинча, а навесні дорослі особини на декілька тижнів піднімаються на лід з моря, щоб там з’явилося їх потомство – чарівні та зовсім беззахисні бельки. Близько двох тижнів після народження, поки самка годує молоком, хутро белька залишається білосніжним, майже прохорим. Саме через ці властивості хутра щорічно десятки тисяч бельків і гинуть, причому їх вбивство відбувається досить жорстоко: їх забивають на смерть залізними кийками. За жорстокістю, варварству і кількістю вбивств даному промислу поступається хіба що щорічне ритуальне вбивство гринд на Фарерських островах. На сьогодні комерційне «полювання» на дитинчат гренландського тюленя поставило цей вид тварин практично на межу зникнення.

Одним з перших виступив проти винищення більків Міжнародний фонд захисту тварин (IFAW), який і привернув до даної проблеми широку суспільну увагу. До захисників приєднувалися все нові й нові люди, які не могли байдуже ставитися до варварського і безглуздого промислу. Щорічно в березні по всьому світу організовувалися тисячні демонстрації і пікети. Завдяки цій активній діяльності, влади багатьох країн світу були змушені приймати економічні заходи, які робили промисел більків невигідним. А починаючи з 1986 року, імпорт і продаж хутра більків в США, Мексиці і країнах Європи була взагалі повністю заборонена. Сьогодні в країнах Євросоюзу поява в громадських місцях у верхньому одязі з хутра більків навіть вважається ознакою поганого тону та викликає обурення чи осуд.

Не дивлячись на все це, в росії лише у 2009 році зусиллями громадськості та міжнародних екологічних організацій урядом рф була введена заборона на полювання на дитинчат тюленів. Ця трапилося завдяки, в тому числі участі в протесті знаменитих людей росії – артистів, музикантів, режисерів, академіків, журналістів, спортсменів …

Однак і сьогодні промисел більків продовжується – таке масове і антигуманне вбивство дитинчат тюленів не заборонено в Канаді, Намібії і Норвегії. Але і світова громадськість продовжує боротися. У серпні 2010 року ЄС ввів заборону на торгівлю всіма видами продукції з тюленя, що робить незаконною торгівлю будь-якою продукцією з тюленя, видобутого в результаті всіх видів комерційних виловів. IFAW очікує, що це покладе край промислу тюленів і в цих країнах.

Цікаві факти:

Бельками часто називають не лише малюків гренландського тюленя, але й дітей довгомордого тюленя, кільчастої і каспійської нерп.

Гарне біле хутро белька, за яким полюють браконьєри, тюлені мають лише у перший місяць свого життя, а потім вони линяють і стають сірими – як їх батьки.

У перший місяць свого життя ці білосніжні тварини ще не можуть плавати та полювати, оскільки хутро ще не має водовідштовхувальних властивостей і швидко намокає.

У бельків великі чорні очі, які “плачуть”. Це зумовлене тривалим перебуванням на суші і постійним зволоженням. А чорні вони тому, що розширені зіниці, які дозволяють добре бачити як на суші, так і у воді.

У перший місяць життя малюки зовсім беззахисні і не можуть тікати, тому їх білосніжна шубка є єдиним шанс сховатись від хижаків.

Якщо вивчити хутро белька, то воно не біле, а прозоре, дуже ніжне, а на дотик нагадує шубу білого медведя.

Варварське полювання на цих звіряток з 1928 до 1960 рр. призвело до скорочення популяції тюленів у Білому морі з 3,5 мільйони до 300 тисяч особин.

На сьогодні у тюленів та бельків з’явився ще один ворог – глобальне потепління, через яке на Півночі крига вже не є міцною, і малюки, під час руйнування льоду, гинуть.

15 березня, в Міжнародний день захисту дитинчат тюленів, у багатьох країнах проходять різні акції, демонстрації та пікети проти вбивства цих тварин. Навіть російська громадськість і численні екологічні організації проводять по всій країні різноманітні заходи на захист дитинчат тюленів і з метою привернення уваги суспільства до цієї проблеми, адже в росії залишається відкритим полювання ще на 4 види тюленів: каспійського тюленя, байкальську нерпу, кільчасту нерпу, морських котиків …

В Україні єдиний представник родини тюленевих – білочеревий тюлень або тюлень-монах, дуже рідкісна тварина, занесена до Червоної книги України. Сьогодні їх у Чорному морі не перевищує 100 особин і поголів’я цих тварин скорочується. Серед основних чинників цього – забруднення морської води стічними водами і скорочення кормової бази, загибель тварин у рибальських сітках, браконьєрство, зростання чисельності населення в приморській зоні з руйнуванням місць їхнього проживання та війна….

 

 

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати