• Українська
  • English

«Якщо ти хочеш зміну в майбутньому – стань цією зміною в сьогоденні».    

Махатма Ганді

День довкілля відзначається щорічно у третю суботу квітня в Україні  з 1998 року згідно з підписанням Указу Президента України ″Про День довкілля″.

 Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань, що допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля й підкреслює гостру потребу у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

Навколишнє середовище є основою нашого життя. Без лісів, річок та ґрунтів у нас не було б чистого повітря, питної води та здорових харчових продуктів. Проте часто в процесі своєї діяльності люди нехтують довкіллям. Це призводить до його забруднення. Внаслідок багатовікового і часто надмірного використання природних ресурсів у структурі природних ландшафтів України відбулися істотні зміни, які  негативно вплинули на екологічну стабільність навколишнього середовища. Чарльз Дарвін писав, що людині не слід хизуватися першим місцем у табелі про ранги, пам’ятаючи, що черв’як їй брат і мурашка товариш. З позиції сучасної науки ці слова здаються особливо мудрими: адже все живе на планеті спілкується між собою єдиною мовою – мовою генетичного коду. Що ж буде, коли ми не почуємо «голосу» якоїсь квітки чи комашки в той момент, коли нам це необхідно? Починаючи з 1600 року людство втратило 36 видів самих тільки ссавців, 94 види птахів, а світ найдрібніших істот по-справжньому ще й не вивчений, їхня ж роль у природі надзвичайно велика. Те ж саме з рослинами. Процес втрат треба спинити, бо на Землі не тільки стає менше краси й гармонії – з-під наших ніг вислизає сама основа життя, а ми ще навіть не встигли осягнути її.

    Кожен з нас може змінити свій спосіб життя, щоб допомогти природі. Щоденними простими вчинками можна зекономити багато ресурсів природи або хоча б не забруднювати її.

Практичні поради на кожен день як бути дружнім до довкілля:

  • Використовувати енергоощадні лампи.Вони споживають в 3-5 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання.
  • Вимикати на ніч комп’ютер, телевізори.Комп’ютери та деякі інші електроприлади споживають енергію навіть в сплячому режимі(це погано для вашого пристрою, рахунку за електроенергію та екології), тому вимикайте прилади повністю, коли вони не використовуються (виймайте вилку з розетки).
  • Сортувати сміття.Окремо зібрані відходи – це не сміття, це вторинна сировина.
  • Ходити за покупками з екоторбами.Намагатися не брати пропоновані пластикові пакети в магазині.
  • Не використовувати одноразове.Намагатися не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки, замість цього віддати перевагу відповідним багаторазовим речам.
  • Позбавитись від неекономічної техніки.При покупці звертати увагу на економічність техніки (маркування А, А+, Energy Star), таким чином можна зменшити свій рахунок за електроенергію на 30%.
  • Раціонально використовувати воду.
  • Встановити водолічильник.Встановивши квартирний водолічильник, ви заощадите на комунальних послугах і водночас допоможете природі.
  • Правильно обирати побутову хімію. Перед покупкою мийних засобів обов’язково зверніть увагу на їх склад, зазначений на упаковуванні та уважно прочитайте інструкцію.
  • Здавати макулатуру.Для виготовлення 60 кг паперу зрубують дерево. Коли ми бачимо величезні ділянки вирубок, нам жаль ліс, і в той самий час ми викидаємо газети у відро для сміття.
  • Посадити дерево. Можна зробити це традицією і, наприклад, садити по одному дереву для кожного члена сім’ї раз на рік.
  • Обирати корисне для себе та природи.Обирайте екологічно безпечні продукти, вирощені без застосування добрив і пестицидів.
  • Не викидати батарейки, а віддавати у спеціальні місця збору. Потрапивши в землю, батарейка здатна забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту.

Цей День дає можливість кожному з нас взяти на себе відповідальність за турботу про нашу планету й активно сприяти змінам. Пріоритетним має бути максимальне збереження довкілля, а також дії спрямовані на те, щоб запобігти його руйнуванню.

Матеріал підготувала: Наталія Литвинюк, асистент кафедри Соціальної медицини та ООЗ.

 

 

 

Корисно знати