• Українська
  • English
Імунітет на сторожі нашого здоров’я
Імунітет на сторожі нашого здоров’я

Імунітет на сторожі нашого здоров’я

Людський організм кожну мить свого життя веде непомітну боротьбу

за забезпечення нормального функціонування кожного свого органу і кожної своєї клітини. Середовище нашого існування містить величезну кількість  мікроорганізмів, що потребує від людини якось прилаштовуватися до такого сусідства. Надійним механізмом допомоги у цьому є імунітет. Крім знищення патогенних мікроорганізмів, імунітет виконує і ряд інших життєво необхідних функцій, таких як своєчасне пригнічення пухлинної активності, знешкодження старіючих клітин в організмі та ін. При потраплянні чужорідного агента в організм проходить його ідентифікація: імунна система виясняє, чи є дані про цього агента в імунологічній пам’яті і при відсутності таких запускаються реакції, що направлені на його знищення. Подібні процеси проходять і при видозміненні власних клітин (при мутаціях).

Імунітет у людини є вроджений або видовий та набутий або індивідуальний. Видовий імунітет гарантує відсутність у людини захворювань, що  характерні для тварин: чумка та ін. Ідивідуальний імунітет формується після перенесеного захворювання, тому у кожного він свій. Ще одна назва такого імунітету – природній активний, тобто, у відповідь на даний антиген організм активно виробляє свої власні антитіла, а при повторному проникненні цього ж антигену завдяки вже існуючим антитілам захворювання перебігає легко, або не виникає взагалі. Імунітет може бути також природнім пасивним, при якому вже готові антитіла передаються дитині з молоком матері. Завдяки цьому ще незрілий організм немовляти отримує надійний захист від таких небезпечних захворювань, як дифтерія, скарлатина, кір та ін.

Крім природного, імунітет може бути і штучний. Він виникає після введення в організм відповідних препаратів. Так, після введення вакцини утворюється штучний активний імунітет. Вакцина по своїй суті представляє собою суміш дуже ослаблених або вбитих хвороботворних мікроорганізмів, у відповідь на які виробляються власні антитіла. В багатьох випадках вакцинація є мірою екстреної профілактики, при якій антитіла, що утворюються знищують збудника  раніше, ніж проявиться тяжка клінічна картина (наприклад, вакцина проти сказу). Формування штучного пасивного імунітету проходить після введення сироватки з антитілами проти будь – якого збудника або його токсину. Так, існує сироватка проти сибірської виразки або антитоксична сироватка проти зміїної отрути, а також сироватки, дія яких направлена одразу проти кількох антигенів (полівалентними).

На жаль, імунітет, як і будь-яка система людського організму, може давати збій. В цьому випадку виникає найрізноманітніша патологія. Наприклад, при ослабленні імунітету людина схильна до  частих і тривалих захворювань, грибкових інфекцій, висипанням і диспепсичним розладам. При цьому підвищується ризик виникнення злоякісних новоутворень. У тяжких випадках у людини розвиваються захворювання, що викликані умовно-патогенними мікроорганізмами.

Крім ослаблення імунної відповіді можливе її надлишкове «підсилення», при якому організм надто бурхливо реагує на антиген. В цих випадках виникають різноманітні алергічні реакції, що проявляються від кропив’янки до анафілактичного шоку. Ще одним видом патології імунітету є автоімунні захворювання, при яких об’єктом атаки імунних факторів являються нормальні клітини власного організму.

Таким чином, імунітет – це захисник нашого здоров’я, і ми повинні зробити все необхідне для підтримання його нормального функціонування. З цією метою рекомендується вітамінізоване здорове харчування, повноцінний відпочинок, профілактика стресів, помірні фізичні навантаження, перебування на свіжому повітрі, дотримання календаря щеплень.

Матеріал підготувала: доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Ляшук Р.П.

Корисно знати