• Українська
  • English
Чому дитина погано вчиться в школі?
Чому дитина погано вчиться в школі?

Чому дитина погано вчиться в школі?

ПОГЛЯД ПЕДІАТРА. Відсутність дихання через ніс, постійно відкритий рот, ротове дихання, сухі потріскані губи, хропіння під час сну, постійні головні болі, поганий сон вночі та відсутність бадьорості після нічного сну, надмірна сонливість вдень і навіть погана шкільна успішність через неуважність, а також агресивна поведінка з надмірною фізичною активністю – все це прояви одного синдрому, так званого синдрому сонних апное (епізодів зупинки дихання під час сну) в дітей.

Хропіння дитини вночі спостерігається у 10-20% здорових дітей, однак тривале постійне голосне хропіння з періодичною зупинкою дихання більше 10 секунд, нетриманням сечі вночі, руховим неспокоєм під час сну, іншими переліченими проявами має насторожити батьків, адже 1-2% дітей дошкільного та молодшого шкільного віку хворі на синдром сонних апное.

Причиною цього синдрому є збільшення у розмірах (гіпертрофія) лімфатичної тканини носоглотки – мигдаликів, аденоїдів, які порушують нормальне дихання. Це може зумовити серйозні порушення газообміну, хронічну нестачу кисню, зміни скелету обличчя (“аденоїдне обличчя”), хронічні запалення вуха і, як наслідок, порушення слуху і мови, голос стає гугнявим. Відсутність носового дихання є причиною частих ГРЗ.

Синдром сонних апное в дітей слід відрізняти від опозиційного розладу поведінки дітей та синдрому гіперактивності і дефіциту уваги, які теж стають причиною скарг на “погану поведінку”.

Для підтвердження діагнозу необхідний огляд ЛОР-лікаря, іноді – полісомнографія. В окремих дітей існує схильність до розвитку цього синдрому, наприклад у дітей із синдромом Дауна. Позбавляє проблем хірургічне втручання з видалення збільшеної лімфатичної тканини – аденоїдектомія та тонзилектомія.

Утруднене носове дихання при гострих та, особливо, хронічних хворобах спричиняє відмову дітей від смоктання грудей, кольки. У старшому віці діти не можуть добре вчитись через погану зосередженість і пам’ять, неуважність, часті головні болі, сонливість під час занять, часті ГРЗ через дихання ротом зумовлюють пропуски школи. Серед учнів з низькою успішністю більше, ніж у половини, є проблеми з носовим диханням. Це зовсім не означає, що в дитини погані здібності, просто слід звернути увагу на проблему носового дихання та допомогти дитині вчасно її подолати. На жаль, батьки рідко звертають увагу на дефекти дихання дитини вчасно.

Дихання ротом негативно впливає на функції багатьох органів і систем, може стати причиною серйозних відхилень.

Негативний вплив дихання ротом

Порушується кисневий обмін, вентиляція легень, настає кисневе голодування і втома, порушуються робота серця і артеріальний тиск, загальний фізичний розвиток дитини і, особливо, розвиток лицьового скелету, пригнічується функція кори головного мозку і порушуються сон, пам’ять, активність дитини, з’являються подразливість, плаксивість, розсіяність, скарги на шум у вухах та тяжкість у голові, головний біль. Частіше в таких дітей спостерігають зубний карієс. При диханні ротом змінюється голос, вимова стає гугнявою, монотонною, дитині важче жувати та ковтати їжу, погіршується нюх, пропадає апетит. При гострій хворобі (нежиті, ГРЗ) застосування судинозвужуючих крапель в ніс дає короткочасний ефект, але якщо утруднене дихання носом є тривалою проблемою або часто повторюється, слід здійснити обстеження для з’ясування причини. Таку проблему можуть зумовити аденоїдні розростання, збільшені мигдалики, викривлення носової перетинки, поліпи в носі, алергійний сезонний (на пилок рослин) або цілорічний (на домашній пил) нежить, хронічні запалення біляносових пазух та, рідше, аномалії розвитку та сторонні тіла носу. Навіть коли проблему усунуто, іноді слід знову привчити дитину дихати носом, для чого існують спеціальні тренувальні вправи, часто це потребує терпіння та наполегливості.

Матеріал підготувала: Наталія Богуцька, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ

Корисно знати