• Українська
  • English
Всесвітній день психічного здоров’я
Всесвітній день психічного здоров'я

Всесвітній день психічного здоров’я

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ. 10-го жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров’я. Ця дата входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються ООН.

Багато хто вважає, що психічне здоров‘я – це відсутність психічних захворювань. Насправді, це загальне благополуччя, на тлі якого людина здатна реалізовувати свій потенціал та справлятися з щоденним стресом.

Всесвітній день психічного здоров’я відзначається з 1992 року. Він створений, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості.

Психічне здоров’я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. Адже, фізичне здоров’я неможливе без психічного здоров’я.

Статистика

За даними ВООЗ, на психічні захворювання в наші дні страждають більше 450 мільйонів людей, а в західних країнах кожна сьома людина страждає параноєю, шизофренією або схильна до депресій та алкоголізму.

Згідно статистики в Україні 1,2 млн. жителів (це більше 3 % всього населення) страждає психічними розладами і цей показник з кожним роком зростає. Вже котрий рік поспіль Україна займає перше місце за кількістю психічних розладів, в Європі – майже 2 мільйони українців щороку стають пацієнтами психіатричних лікарень. За оцінками фахівців, від різноманітних нервових розладів страждає кожен третій українець.

Сучасні українці стали дуже збудливими та депресивними – за останні 10 років кількість самогубств у країні збільшилась вдвічі. За прогнозами фахівців до 2020 року психічні розлади увійдуть до першої п’ятірки хвороб, які переважатимуть за кількістю людських працевтрат, пов’язаних з цими захворюваннями. Психічні розлади обженуть у цьому плані навіть серцево-судинні захворювання, які нині традиційно переважають у структурі захворювання населення земної кулі. Це прогнози Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Психічні розлади можуть вказувати на наявність багатьох інших проблем зі здоров’ям або навпаки – можуть бути наслідком цих проблем. Вони можуть виникати у будь-якому віці у людей, які представляють найрізноманітніші культури.

На психічне здоров’я впливають різноманітні фактори

На думку фахівців, зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні та економічні катаклізми в країні, а передвісниками захворювань є стреси.

Стреси здебільшого призводять до неврозів. А від неврозу один крок до непоправних психічних розладів. До речі, медики давно вже встановили перелік людей, найбільш схильних до стресів. Це шахтарі, пожежники і самі ж лікарі. Є в цьому списку вчителі, психологи та журналісти. Здоров’я населення залежить від рівня благополуччя всього суспільства і від його уваги до цих проблем. Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність.

Будьте уважними один до одного. Оберігайте власне психічне здоров’я та пам’ятайте про людей з психічними розладами, які поруч. Перед душевною недугою всі рівні – багаті та бідні, відомі особистості та звичайні люди.

Матеріал підготували: співробітники медико-психологічного центру БДМУ

Корисно знати