• Українська
  • English
Верикозні вени ніг та чим вони небезпечні
Верикозні вени ніг та чим вони небезпечні

Верикозні вени ніг та чим вони небезпечні

ВАРТО ЗНАТИ. Про варикозні вени наше населення без жодних проблем може розповісти, що це таке та як вони виглядають. Ми часто спостерігаємо варикозні вени на ногах, але більшість людей сприймає це, переважно, як косметичний дефект. І тільки люди старшого віку, чи ті, хто має “запущені вени”, можуть розповісти про неприємності та незручності, що з ними пов’язані.

Зазвичай, це втома в ногах, поява набряку, особливо надвечір, а, з часом, виникнення темно-коричневих плям у нижній частині гомілки або ж, що ще гірше, трофічної виразки. А поява трофічної виразки на нозі є справді серйозною проблемою для хворого, оскільки це постійні виділення з рани, неприємним запах, потреба в перев’язках, “вхідні ворота” для інфекції, біль, і, зрештою, зниження якості життя. Прикро, що хворі, у більшості своїй, звертаються по допомогу із запізненням, та й ефективність запропонованого лікування буде тим меншою, чим пізніше воно буде розпочате.

Та найбільша біда підстерігає хворого на варикозне розширення вен в іншому. Останні, у своїх мішковидно-розширених вузлах, часто містять тромби, що можуть відриватися та відноситися кров’ю до серця, чим спричинити розвиток інфаркту міокарда. А ми потім часто чуємо, що у молодої людини, серед “повного здоров’я” стався інфаркт міокарда, і зовсім не беремо до уваги, що у неї були варикозні вени на ногах… Навіть, транзиторне порушення мозкового кровообігу чи інсульт можуть бути спричинені тромбами з варикозних вен. Прикро, та цьому можна було зарадити вчасним звертанням до лікаря та пройшовши необхідні обстеження. А скільки інших захворювань залишаються нерозпізнаними, тільки тому, що хворими все “списується” на варикозну хворобу.

Багато хворих на варикозне розширення вен нижніх кінцівок побоюються хірургічного лікування і, відповідно, пізно звертаються по медичну допомогу.

Проте, хочеться сказати, що на сьогоднішній день методики операцій добре відпрацьовані, до того ж, з’явилися нові види операцій, коли для виконання операцій використовується лазер, чи вени видаляються через окремі розрізи-проколи у 2-3 мм довжиною, або “виключаються” з циркуляції “пінкою” склерозанта. Та й потреби у тривалому перебуванні хворого у стаціонарі немає. Пацієнти повертаються додому впродовж кількох годин чи доби після хірургічного втручання. Слід відмітити, що не всі хворі, у яких є варикозно-змінені вени, потребують хірургічного лікування, та це вже вирішувати хірургу.

Однак, хочеться зауважити, що основне завдання для хворих на варикозну хворобу ніг – це вчасно звернутися по допомогу до хірурга чи, хоча б, до сімейного лікаря. Останні можуть надати кваліфіковану інформацію та рекомендації щодо Вашої хвороби, чи убезпечити Вас від не діагностованого вчасно захворювання.

І пам’ятайте, хто добре поінформований, той – захищений.

Матеріал підготував: доцент кафедри сімейної медицини Сергій Іващук

Корисно знати