• Українська
  • English
Камені в нирках. Чинники їх утворення
Камені в нирках. Чинники їх утворення

Камені в нирках. Чинники їх утворення

Кожен сьомий українець стикається з даною хворобою, яка є найпоширенішою в урології. Процес утворення каменів у нирках – тривалий процес і тому люди, частіше за все, навіть не підозрюють про недугу. На початку хвороба протікає непомітно. Симптоми починають з’являтися коли камінь починає виходити через сечовидільну систему або стає великих розмірів.

Якщо у вас є підозри на цю хворобу. Потрібно одразу звернутися до фахівця – лікаря-уролога, який назначить адекватне лікування. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням, адже ускладнення цієї хвороби є доволі небезпечними. Зауважу, що навіть після лікування даної хвороби потрібно займатися профілактикою подальшого утворення каменів – помірні фізичні навантаження, спеціальна дієта, зниження надлишкової ваги.

Дуже сильно на утворення каменів у нирках впливає наше харчування і є ряд продуктів, які практично є чинниками утворення сечокам’яної хвороби:

  • Солона їжа. Сіль – основа для утворення каменів у нирках, адже вона затримує воду, цим самим сприяючи сечокам’яній хворобі. І помилково вважати, що потрібно зменшити кількість вживаної солі, як окремого продукту. Потрібно уникати продуктів, які містять сіль у великій кількості: консерви, соєві продукти, напівфабрикати, фаст-фуд, різноманітні соуси.
  • Кофеїн. Він збільшує в сечі кількість кальцію, який потім осідає в нирках, адже сеча виводиться саме через нирки. Кофеїн наявний у каві, у чаї, у газованих напоях. Дуже шкідливою є розчинна кава, її взагалі не варто вживати.
  • Штучні підсолоджувачі. Їх надзвичайно багато у газованих напоях, соках, десертах і у магазинних «низькокалорійних» та «дієтичних» продуктах
  • Червоне м’ясо багате пуринами і сечовою кислотою, так само як і рибні консерви та бобові. Дані продукти небезпечні, якщо їх вживати більше, ніж 1-2 рази на тиждень.
  • Оксалати і щавлева кислота також можуть стати причиною збою роботи нирок. На них багаті петрушка, шпинат, щавель, селера, арахіс. Ці продукти також сліж вживати не дуже часто.

Матеріал підготував: Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати