• Українська
  • English
Як уберегтися від сонячної радіації?
Як уберегтися від сонячної радіації?

Як уберегтися від сонячної радіації?

ФАХІВЕЦЬ БДМУ ІНФОРМУЄ.  Сонце – друг і ворог. Ось і наступили довгоочікувані весняно-літні дні, коли яскраво світить сонце, яке так і манить полежати, погрітися під його ласкавими та корисними, як вважає більшість людей, промінчиками.

 Сонце – джерело життя, тепла, вітаміну D, а також необхідний фактор засвоєння і подальшого обміну вітаміну Е, аскорбінової кислоти, жирів, білків, мікроелементів тощо. Сонячне проміння широко використовують у медичній практиці – це відомий з глибокої давнини метод геліотерапії.

Разом з тим, надмірний вплив сонячних променів може зумовити запалення шкіри, спричинити розвиток пухлин шкіри чи загострення хронічних дерматозів. Водночас тривале перебування на сонці може погіршити стан людей із захворюваннями серця, ендокринної системи, крові, системними захворюваннями сполучної тканини та ін.

Історичні дані

Протягом століть ставлення до сонячного проміння змінювалося. Так, жіноча засмага не була в пошані у мешканок Стародавнього Риму, а жіноче населення Афін часів Стародавньої Греції перед виходом на вулицю куталося у гіматій, надягали солом’яний бриль, а у спекотні дні користувалися парасольками, щоб зберегти шкіру від сонця. Ще пару сотень років тому в Європі засмагу вважали ознакою бідного люду – селян, пастухів, які змушені працювати під відкритим небом. Водночас представники вищих верств суспільства робили все можливе, щоб уникнути засмаги і зберегти “благородну” білизну шкіри. Ставлення до засмаги змінилося у період індустріалізації, засмага стала ознакою достатку й можливості тривалого відпочинку на морських курортах. Вважають, що моду на засмагу ввела Коко Шанель. Поступово шоколадний колір шкіри стає модним серед усіх верств населення, ознакою фізичного здоров’я та краси. З’являється ціла індустрія засмаги – морські курорти, пляжі, солярії, спеціальна косметика. Однак нині лікарі-дерматологи і косметологи застерігають від надмірного перебування на сонці й надмірної засмаги!

Негативні наслідки сонячного опромінення

Згідно сучасних досліджень, роль сонячного світла в процесі раннього старіння шкіри настільки серйозна, що вчені ввели в обіг новий термін – фотостаріння. Внаслідок впливу ультрафіолетового випромінювання може виникнути фотодерматит – гостра чи хронічна запальна реакція шкіри з утворенням почервоніння, набряку, запальних вузликів, а при тривалому перебігу – потовщення, надмірної сухості й  лущення шкіри.

Слід зазначити, що інколи навіть нетривале перебування на сонці людей з підвищеною чутливістю шкіри до сонячних променів (за наявності фотосенсибілізації) може призвести до розвитку алергічного дерматиту (фотодерматоз), сонячної екземи чи інших захворювань шкіри.

Особливо небезпечним є вплив сонячного випромінювання за наявності на шкірі передракових захворювань (преканкрозів). Такі зміни шкіри, як правило, не турбують, тривалий час мають доброякісний перебіг, однак за умови тривалої інсоляції можуть трансформуватися у злоякісні пухлини шкіри. До таких передракових змін шкіри відносять, зокрема, гіперпігментні плями шкіри – невуси, які можуть стати причиною розвитку найбільш злоякісної пухлини – меланоми.

Як захистити шкіру від негативного впливу сонячного випромінювання?

Щоб уникнути шкідливого впливу сонця лікарі-дерматологи та косметологи рекомендують:

засмагати під сонцем найкраще у ранкові години (до 11 год.) та в післяобідній час – після 16-17 год., а в обідні години перебувати у закритих приміщеннях чи у добре затінених місцях, оскільки навіть в тіні триває процес загоряння – за рахунок відбитих променів;

засмагати слід поступово: в перші дні відпочинку термін перебування на відкритому сонці повинен бути нетривалим (по 15-20 хвилин) з метою попередження фотоураження шкіри, поступово термін перебування на сонці можна збільшувати – на 20 хвилин щоденно; особливо це є важливим для блондинів, рудоволосих людей та осіб зі світлою шкірою, які є найбільш уразливими до дії сонячного випромінювання, таким людям можна засмагати й в тіні, оскільки біля 60% сонячних променів досягнуть шкіри за рахунок розсіяної радіації;

не слід засмагати мокрими, оскільки крапельки води за своїми фізичними властивостями є маленькими лінзами, які фокусують сонячне світло, що може призвести до опіків шкіри;

влітку, перебуваючи тривалий час під відкритим сонцем – захищайте шкіру від сонця, при цьому слід знати, що найкращий захист від сонячних променів – не фотозахисні креми, а вільний одяг із щільної бавовняної чи лляної тканини;

для захисту шкіри обличчя – використовуйте парасольку, носіть крислаті капелюхи, панамки чи кепки та сонцезахисні окуляри;

з метою попередження фотостаріння та фотоопіків шкіри можна застосовувати фотозахисні косметичні засоби (креми, лосьони) з високим ступенем захисту від сонця – з індексом SPF (sun protection factor) від 15 і більше, причому, на обличчя – з SPF в 50 одиниць. Також слід звертати увагу, щоб на косметичному засобі були дві помітки – UVA і UVB (захист від ультрафіолетових променів обох спектрів) та щоб крем був водостійким у випадку використання на морі;

Слід пам?ятати, що сонцезахисні креми зменшують чи попереджають засмагу, однак не захищають шкіру від мутагенної дії сонячних променів, тому необхідно уникати попадання прямих сонячних променів на ділянку родимок, гіперпігментних плям чи інших змін шкіри з метою попередження їх переродження у злоякісні новоутворення шкіри.

для попередження фотостаріння й розвитку оксидативних процесів у шкірі під впливом сонячного випромінювання – вживайте якомога більше фруктів і ягід, пийте зелений чай, до складу яких входять природні антиоксиданти.

І на завершення…

Якщо у Вас на шкірі є пігментні плями чи інша висипка – перед поїздкою на море чи бажанням отримати засмагу Вам необхідно звернутися до лікаря-дерматолога з метою своєчасної діагностики захворювань чи передракових станів шкіри та отримання кваліфікованих рекомендацій щодо найбільш оптимального режиму перебування на сонці.

Матеріал підготувала: професор Ольга Денисенко, завідувач кафедри дерматовенерології

Корисно знати