• Українська
  • English
Аномальні вагінальні виділення

Аномальні вагінальні виділення

На сьогодні у нас шалений ритм життя і жінки не завжди приділяють достатню увагу своєму здоров’ю. Багато жінок зовсім не знають, які вагінальні виділення є нормою, а які – патологією.

Виділення з піхви – це нормальне явище, які мають всі жінки та є процесом самоочищення піхви. Вони складаються зі слизового секрету залоз, злущених епітеліальних клітин піхви, флори та вагінального транссудату. В нормі виділення можуть бути білі, напівпрозорі або прозорі, густі або більш рідкої консистенції, без запаху. Кількість виділень змінюється залежно від фази менструального циклу і коливається від 1-2 мл до 4-5 мл, що в середньому можна порівняти з обсягом до 1 чайної ложки. Збільшуватися вагінальні виділення можуть у середині менструального циклу, ближче до овуляції, під час вагітності, прийомі протизаплідних таблеток.

Коли ж виділення є аномальними і терміново потрібно записатися на прийом до гінеколога? Якщо виділення мають неприємний запах, жовто-зелений або сірий колір, пінисті, грудкуваті, кров’янисті виділення, що супроводжуються свербінням, подразненням, печінням або болем, то виділення є аномальними і можуть свідчити про наявність запалення, інфекції або інфекції, що передається статевим шляхом.

Найрозповсюдженішими причинами аномальних вагінальних виділень є бактеріальний вагіноз, вульвовагінальний кандидоз, аеробний вагініт, трихомоніаз. Водночас до аномальних вагінальних виділень можуть призводити хламідійна, гонорейна інфекції та інші стани. При бактеріальному вагінозі – виділення рідкі, сіро-білого кольору, з неприємним рибним запахом. При аеробному вагініті виділення – від жовтуватого до зеленуватого кольору, помірні, з неприємним запахом та супроводжуються подразненням, печінням, поколюванням. При вульвовагінальному кандидозі – «сироподібні» грудкуваті виділення, нерясні, з «кислим» запахом, болем та свербіжем у піхві, вульві, набряком, гіперемією. При трихомоніазі – виділення пінисті, жовто-зеленого кольору, з неприємним запахом, вираженим подразненням, свербіжем.

Не дивлячись на те, що симптоми інфекційних процесів жіночих статевих органів є майже однаковими в усіх випадках, але причини і методи лікування є різними. Тому не можна поставити діагноз, лише базуючись на клінічних проявах. Обов’язково потрібно звертатися до лікаря гінеколога для огляду та проведення додаткових методів дослідження, верифікації правильного діагнозу, призначення специфічного лікування.

Аномальні вагінальні виділення можуть призводити до важких ускладнень: запалення внутрішніх статевих органів, передчасних пологів, передракових станів шийки матки і т.д. Не варто чекати кілька днів, розраховуючи на імунітет або якесь порушення, що стабілізується самостійно. Ігноруючи симптоми, ви даєте захворюванню шанс на розвиток!

Дорогі жінки, якщо ви помічаєте вищеперераховані ознаки, не займайтесь самолікуванням та не чекайте на загострення ситуації, зверніться до гінеколога, який за допомогою комплексного підходу допоможе максимально швидко та правильно усунути проблему, а не замаскувати її на деякий час!

 

 

Матеріал підготувала: к.мед.н., асистентка кафедри акушерства,

гінекології та перинатології Світлана ПЕЧЕРЯГА

 

 

Корисно знати