• Українська
  • English
До Дня алерголога та Міжнародного дня здорового харчування
До Дня алерголога та Міжнародного дня здорового харчування

До Дня алерголога та Міжнародного дня здорового харчування

У всьому світі, незважаючи на всі засоби профі­лактики, спостерігається значне зростання алергічних захворювань, що стає глобальною проблемою, яка сягає таких масштабів, що деякі вчені вже нази­вають це епідемією ХХІ сторіччя. Так, за статистичними даними, за останні 30 років удвічі збільшилася частота бронхіальної астми, харчової алергії та інших алергічних захворювань. За інформацією ВООЗ, кожен п’ятий житель Землі страждає від алергії. Більше 60 % населення планети не переносить один чи більше харчових продуктів.

Ріст частоти цих захворювань пов’язаний зі збільшенням зовнішнього алергічного навантаження на організм. До найбільш значущих чинників, які сприяють алергізації населення, належать: негативний вплив шкідливих чинників довкілля, збільшення контакту населення з хімічними речовинами, збільшення виробництва та споживання медикаментозних препаратів, нераціональне харчування, застосування продуктів з консервантами, фарбниками, харчовими добавками.

В Україні близько 600 хімічних добавок дозволено використовувати у харчовій промисловості. Більшість із цих добавок, які позначаються літерою «Е» і трьохзначною цифрою, не є корисними для організму людини. В Україні не проводили лабораторних досліджень – яким чином та чи інша харчова добавка впливає на людський організм. І Україна, до речі, не виробляє цих добавок. Вони до нас постачаються з Заходу, а також з Китаю. От, наприклад, Е – 320, 321 підвищує холестерин. Е-1000-1005 – потенційний алерген.

Тартразин – заборонений у країнах Євросоюзу, але дозволений в Україні.  Після клінічних досліджень у країнах Євросоюзу синтетичний барвник Е-102 (або ж тартразин) був визнаний токсичним, таким що викликає алергію, і його заборонили використовувати у харчовій промисловості. В Україні його використовують у кондитерських виробах. А в усі лимонади додають бензоат натрію – сполука, яка запобігає псуванню води – тобто знищує бактерії. але бензоат натрію «вбиває» і корисні бактерії. Таким чином, коли їсти тістечко і запивати його солодкою водою, це підвищує алергічну дію тартразину в кілька разів.

Наразі сучасній людині практично неможливо скласти щоденний раціон з продуктів, які не мають харчових добавок. Важлива кількість та частота вживання «Е». Питання в дозі, так само, як і з ліками. Безумовно, ці добавки впливають на стан печінки. А її стан, в свою чергу, впливає і на різні види обміну: і на згортання крові, і на функціонування нервової системи, і на травлення.

 Більшість добавок з організму не виводяться. Щоб не забруднювати свій організм «хімією», радим не звикати до одних і тих самих продуктів. Не «підсаджуватись» на щось одне. Бо хімічні добавки накопичуються в організмі. Повістю уникнути продуктів з консервантами у наш час неможливо, кажуть дієтологи, але людина може зменшити кількість «хімії» на своєму столі. Для цього слід відмовитися від пакетованих соків і молока, напівфабрикатів, а також майонезу і соусів – адже у них «ховається» найбільше харчових добавок.

Фосфати. Зверніть увагу! Фосфати (найчастіше за все у вигляді добавки), що знаходяться в багатьох харчових продуктах. Однак наслідком алергії до фосфатів є змінена психічна реакція, наприклад, гіперактивність, порушення концентрації уваги, іноді підвищена агресивність. При припиненні прийому дітьми продуктів, що містять фосфати, прояв вищезазначених симптомів пом’якшується, і з плином часу вони можуть повністю зникнути. Якщо здорова людина з їжею отримує дуже багато фосфатів, в організмі порушується обмін кальцію, починається остеопороз (кальцій «вимивається» з кісток) .

Вода в ковбасних виробах. Фосфати і харчової промисловості використовуються внаслідок різних причин. При виробництві м’ясних продуктів , наприклад , при додаванні фосфатів у ковбасу можна додати в неї і більше води. Так з меншим вмістом м’яса виробляють більшу кількість ковбаси. Чимало фосфатів міститься і в інших продуктах. Людям , чутливим до фосфатів , не можна вживати плавлений сир, молочні консерви, пити колу.

Якщо у людини проявилася алергія до фосфатів, то в вживаної їм їжі ні в якому разі не повинно бути добавок Е 220 (діоксиду сірки), Е339 (ортофосфата натрію) і Е322 (лецитину), тому що ці речовини протягом півгодини можуть викликати важкі реакції. Для організму жінки фосфати також дуже шкідливі, можуть викликати різні порушення в роботі та функціонуванні яєчників. Особливо шкідливі продукти з додаванням фосфатів вагітним жінкам, адже є ймовірність народити дитину з різними порушеннями в роботі мозку і органів дихання.

От якщо таку хімію їсти постійно, тут і не потрібно бути експертом, щоб сказати, що вони забруднюють наш за Вами організм. Звичайно забруднення може і вивестися згодом при вживанні меншої кількості харчових домішок чи при активній життєвій позиції, але якщо не звертати увагу на Ваше харчування – весь цей список може призвести до утворення різноманітних хвороб.

В Україні забороняють такі барвники: Е 102, 103, 105, 110, 111, 120, 121, 124, 123, 125,126,127,130,152 та небезпечну сполуку – формальдегід Е 240, який раніше використовувався як консервант. Стабілізатори, консерванти, які так «люблять» додавати в продукти виробники – відносяться до канцерогенних речовин (які сприяють утворенню та розвитку ракових захворювань) це такі: Е131, 142, 210 – 213, 215 – 217, 240, 330. Ті, хімічні домішки, що стануть  першим ворогом Вашого шлунку: Е221 – 226. Другим номером, ті, що подразнюють шлунок такі: Е338 – 341, 407, 450, 461 – 463, 465, 466.

Отже, вживайте побільше натуральних продуктів, в яких не містяться ці хімічні шкідливі речовини для організму. Це стосується фруктів і корисних натуральних овочевих соків, в яких міститься велика кількість вітамінів, які допоможуть підтримати організм в хорошому стані.

Матеріл підготувала Наталя Каспрук – доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ.

 

Корисно знати