• Українська
  • English
Обережно – кліщі
Обережно – кліщі

Обережно – кліщі

БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ. Настала тепла пора року, зростає активність переносників трансмісивних захворювань, а саме іксодових кліщів.

Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) є найпоширенішим трансмісивним природно-осередковим інфекційним захворюванням у багатьох країнах з помірним кліматом (у місцях розповсюдження іксодових кліщів), в тому числі і в Україні.

Вперше на Буковині хворобу Лайма (кліщовий Бореліоз) діагностували у 2000 р., і нині залишається актуальною проблемою. Так, за даними епідслужби Чернівецької області зареєстровано 37 випадків захворювання. Більше третини усіх випадків зареєстровані на території Глибоцького та Сторожинецького районів. У м. Чернівці “ризикованою” є території дачних та садово-городених ділянок районів “Цецино” та “Роша”, паркові зони.

Людина заражається під час укусу кліща. Першою ознакою хвороби в 70% є поява почервоніння на місці укусу кліща через кілька днів або навіть тижнів. Червона пляма кільцеподібної форми, яка поступово збільшується у діаметрі по периферії, центр – блідо-синюшний, супроводжується свербінням шкіри. Може виникати підвищення температури тіла упродовж декількох днів, турбує загальна слабкість, нездужання, ломота у всьому тілі.

Через 1-1,5 місяці при відсутності лікування уражуються нервова система, суглоби, серце та інші органи. Захворювання набуває хронічного перебігу, може привести до інвалідності.

Щоб уникнути зараження хворобою Лайма, необхідно в першу чергу застосовувати заходи по попередженню нападів іксодових кліщів (використання щільно загорнутого одягу, репелентів, що відлякують комах). При виявленні присмоктування кліща до шкіри – негайно видалити його. Місце укусу треба змастити розчином йоду або спиртом. Накладати пов’язку, застосовувати різні мазі не рекомендується, так як це перешкоджає утворення кірочки в місці укусу. Видаленого кліща доцільно дослідити на наявність зараженості бореліями.

Людина, яку вкусив кліщ, повинна звернутись до лікаря і пройти обстеження. Необхідно пам’ятати, що хвороба Лайма може проявитись через деякий час після укусу кліща. Лікування повинно проводитися під контролем лікаря, що забезпечить своєчасну діагностику цієї хвороби, а також виявити можливий перехід у хронічну форму.

Матеріал підготувала: Анюта Сидорчук, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології

Корисно знати