• Українська
  • English
Методи контрацепції у жінок з цукровим діабетом
Методи контрацепції у жінок з цукровим діабетом

Методи контрацепції у жінок з цукровим діабетом

Цукровий діабет у силу своєї поширеності представляє серйозний розділ при розгляді сучасних підходів до контрацепції у жінок з медичними проблемами.

При виборі методу контрацепції для жінки з цукровим діабетом спеціаліст повинен ознайомитись із заключенням ендокринолога, в якому має бути викладений повний діагноз, що включає:

–         тип діабету;

–         тривалість та характер перебігу захворювання;

–         інформацію про характер судинних ускладнень;

–         терапію.

Хоча застосування комбінованих гормональних контрацептивів може впливати на засвоєння вуглеводів, основні побоювання пов’язують із захворюваннями судин, що супроводжують діабет, і з додатковим ризиком артеріального тромбозу, внаслідок застосування комбінованих гормональних контрацептивів. Тому при діабеті без ураження судин у більшості випадків немає протипоказань до використання комбінованих гормональних контрацептивів (категорія 2), це в першу чергу пов’язано з тим, що деякі КОК можуть знизити чутливість до інсуліну. У випадку використання КОК необхідно встановити контроль за балансом рівня глюкози в крові. При судинних ускладненнях категорія визначається з урахуванням ступеню тяжкості стану (категорія 3/4). Пацієнтка з судинними ускладненнями не можуть використовувати КОК.

Жінок з цукровим діабетом відносять до (категорії 2/3) користувачів КПР. Слід врахувати, що при діабеті на тлі несу динних захворювань прийом КПР може змінювати метаболізм вуглеводів. Існують побоювання щодо можливості зниження рівня естрогенів у крові жінок, що користуються КПР, особливо, ДМПА. Деякі КПР можуть збілувати ризик виникнення тромбозу вен, хоча такий ризик істотно менший, ніж при використанні КОК.

Також існують деякі ризики використання КПР у пацієнток з іншими захворюваннями судин або при наявності діабету тривалістю більше 20 років, щодо можливості зниження рівня естрогенів у крові жінок, які користуються КПР, особливо, ДМПА.

У разі вибору гормональної контрацепції пацієнтка повинна бути проінформована про необхідність ретельного контролю глікемії,особливо в перші 3-4 місяці застосування методу. В цей період може виникнути необхідність в корекції дози інсуліну.

Схема моніторингу стану глікемічного, ліпідного та коагуляційного гомеостазу пацієнти, яка застосовує гормональний метод розробляється ендокринологом індивідуально. У разі наявності негативного впливу обраного контрацептивного методу на перебіг цукрового діабету слід замінити його на більш безпечний.

Обговорюється питання про можливість використання внутрішньо маткової системи в цих хворих тому, що до теперішнього часу не відомо, чи може та кількість левоногестрелу (ЛНГ), що вивільняється із ВМС, мати якийсь вплив на обмін вуглеводів на обмін вуглеводів і ліпідів. Використання цими хворими ВМК, що вміщюють мідь, не має протипоказань (категорія 1). ВМК використовують за загально визнаними правилами. Необхідність антибіотикопрофілактики після введення ВМС хворим з цукровим діабетом не доведена.

Виходячи з вище вказаного, при необтяженому перебігу цукрового діабету можуть з невеликим застереженням використовуватися усі види гормональної контрацепції і без застережень ВМС та ДХС. Приєднання судинних проявів захворювання та існування довготривалого інсулінозалежного діабету значно підвищують ризик використання КОК, КПР, КІК, не впливаючи на можливості використання ВМК, бар’єрних методів та ДХС. При проведенні хірургічної стерилізації слід врахувати ризик розвитку гіпоглікемії або кето ацидозу при недотриманні режимів інсулінотерапії.

При виборі методу контрацепції для жінок з цукровим діабетом також враховуються репродуктивні плани. Для жінок, які не планують вагітність застосування ВМК є найбільш оптимальним варіантом з позиції співвідношення безпечності та ефективності. У період підготовки до вагітності оптимальним зворотним методом є КОК та ПТП, за умови відсутності протипоказань.

Матеріал підготувала: завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ, професор Олена Кравченко.

Корисно знати