• Українська
  • English
До Всесвітнього дня здоров’я
До Всесвітнього дня здоров’я

До Всесвітнього дня здоров’я

Міжнародний святковий день, спрямований на залучення широкої громадської уваги до цих проблем і питань – Всесвітній день здоров’я, відзначається щорічно 7-го квітня.

Це свято увійшло в традицію з середини минулого століття.

Дата святкування Всесвітнього дня здоров’я приурочена дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, а точніше дню прийняття статуту цієї організації.

Статут ВООЗ було прийнято 7-го квітня 1948-го року, тоді ж, на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я і виникла ідея проводити це міжнародне свято. До 1950-го року цей день відзначався 22-го липня, в день, коли сталася масштабна ратифікація запропонованого Статуту ВООЗ, потім День закріпився за нинішньою датою.

Традиції святкування Всесвітнього дня здоров’я нерозривно пов’язані з діяльністю всієї системи нашої охорони здоров’я. Працівники клінік, лікарень і госпіталів, ті хто так чи інакше з обов’язку професії і служби надає медико-санітарну допомогу всім, хто її потребує, як найкраще розуміють цінність здоров’я. Профілактика та увага до нашого власного здоров’я, – є основною метою проведених медиками в цей день акцій та заходів. Численні інформаційні матеріали, брошури та буклети, семінари, виступи фахівців і навіть концерти, які приурочені цьому Дню, в простій і доступній формі пояснюють нам важливість цієї позитивної ініціативи. Цього року Всесвітній день здоров’я ВООЗ присвячує питанням безпеки харчових продуктів.

Харчові продукти за своєю якістю повинні відповідати вимогам державних стандартів, які скорочено називаються ГОСТами. Показники якості ряду продуктів, на які ще не встановлені ГОСТи, наводяться у тимчасових технічних умовах – ВТУ. При санітарній оцінці харчового продукту визначають придатність або непридатність його до їжі. Санітарна оцінка харчових продуктів проводиться за органолептичними та лабораторними методами. Лабораторний метод дослідження більш точний: за допомогою його визначають не тільки доброякісність продуктів, але і їх хімічний склад,калорійність,тощо. 

Продукт вважається доброякісним, якщо він позбавлений ознак псування, нешкідливий для здоров’я і має відповідну поживну цінність.

У ряді випадків шкідливі властивості або домішки продукту можуть зникнути після відповідної його обробки.  Усі продукти, що надходять на склад підприємства, повинні мати посвідчення якості. При оцінці продуктів необхідно з’ясувати, чи всі документи в порядку, які встановлені терміни реалізації продуктів, чи немає в документах будь-яких особливих вказівок щодо реалізації та зберігання продуктів, наприклад вказівки санітарного працівника про те, що продукти можуть бути використані лише після варіння. Потрібно перевірити дату випуску продукту промисловим підприємством, що особливо важливо для варених ковбасних виробів, риби гарячого копчення, тортів і тістечок з кремом, молока і молочних продуктів,  шоколаду,  цукерок, зефіру та ін. 
Працівники продовольчих складів і кухарі повинні вміти визначати якість харчових продуктів і знати основні ознаки їх псування. 

Безпека харчових продуктів — є науковою дисципліною, яка описує обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Це включає в себе ряд процедур, яких слід дотримуватися, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

Європейський Союз визначив безпеку харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики. Публічні дебати, ініційовані Зеленою книгою про головні принципи безпеки харчових продуктів, привели до появи в січні 2000 року відповідної Білої книги. Вона стала важливим кроком на шляху до ухвалення нового закону про харчові продукти. В цьому документі Комісія оголосила про розроблення правових рамок, які охоплюватимуть весь харчовий ланцюг — «від лану до столу» — відповідно до глобального, інтегрованого підходу. За цією логікою, безпека харчових продуктів — це й здоров’я тварин та їхнє харчування, захист тварин та їхній добробут, ветеринарний контроль і піклування про здоров’я рослин, і дотримання санітарних норм за обробки та приготування харчових продуктів. У Білій книзі також наголошується на необхідності діалогу зі споживачами, яких треба слухати, навчати й інформувати.

У даний час у світі загострилася проблема забруднення продовольства токсинами, що володіють імунодепресивною дією і здатністю викликати злоякісні утворення. Зросло забруднення плодоовочевої продукції переробних підприємств у результаті використання некондиційної сировини.

Використання медичних антибіотиків як харчової добавки, їхнє застосування у ветеринарній практиці призводять до того, що вони виявляються в 15—26% продукції тваринництва і птахівництва. Нераціональне використання в сільському господарстві добрив веде до надлишкового нагромадження нітратів і важких металів у рослинницькій продукції. У результаті упорядкування використання хімічних засобів захисту рослин, скорочення обсягів хімізації намітилася динаміка зменшення вмісту залишкових кількостей пестицидів у продуктах харчування. Разом з тим викликають тривогу факти виявлення в окремих видах продовольства, у тому числі дитячого харчування, одночасно декількох пестицидів. Основною розбіжністю у вітчизняному та європейському законодавстві є відношення до таких категорій як якість та безпека продукту. У країнах ЄС якість харчових продуктів – це категорія суто комерційна, яка не підлягає контролю з боку держави. В Україні якість та безпека харчових продуктів єдине ціле і тільки в такому разі продукція відповідає вітчизняним стандартом. Важливим є збереження українських смакових і технологічних традицій.

Основні напрямки Європейської концепції забезпечення безпеки харчових продуктів такі: виробник несе повну фінансову і юридичну відповідальність за безпеку продукції, яку він виготовляє, та обов’язкове введення системи НАССР (концепція, яка передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними факторами, які впливають на безпеку продуктів харчування). Відсутність в Україні належної виробничої практики та системи НАССР є однією з основних перешкод в гармонізації санітарних норм і державних стандартів щодо європейських вимог.

Таким чином, успішний процес інтеграції України в світове економічне співтовариство не можливий без координації зусиль з випуску якісної та безпечної харчової продукції. Для реалізації цих задач на підприємствах харчової промисловості розробляються та впроваджуються системи управління якістю і безпечністю, які засновані на принципах НАССР, успішне використання яких неможливе без впровадження та дотримання виконання загальних принципів гігієни харчових продуктів.

Здоров’я може мати дуже дорогу ціну. І в основному це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров’я ми бажаємо всім його надійного зберігання. Всім хворим – якнайшвидшого одужання. Медикам – хорошої матеріальної і технічної бази. Всім нам – бути здоровими і життєрадісними! Зі святом Вас!

Матеріал підготували: завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Оскана Хухліна, доцент кафедри Володимир Гайдинчук.

Корисно знати