• Українська
  • English
Як стати лідером

Як стати лідером

Лідер – це людина, яка вірить в те, що робить і говорить, впевнена в тому, що робить, та вміє транслювати цю впевненість іншим. Тобто це той, хто відіграє ключову роль у групі. Така людина може тримати в руках загальний настрій в колективі, формувати потрібну атмосферу та певною мірою впливати на людей. Деякі люди незадоволені тим, яке положення займають в родині, серед друзів, колег або в суспільстві. Вони впевнені, що тільки ставши лідером, повернуть віру в себе і покращать своє життя.

Лідерами не народжуються, лідерами стають, завдяки довгій та кропіткій роботі над собою. Залежно від того де і в чому ви хочете стати лідером, вам необхідно придбати або підкоригувати ті чи інші якості своєї особистості.

Лідер має вміти створювати або змінювати загальний настрій та думку спільноти. Але він має робити це не для розваги або власного задоволення, а переслідуючи конкретні, корисні для всіх цілі. Ця людина не обов’язково має володіти високим інтелектом, але вона повинна вміти створити ідею та донести її до групи. При цьому це треба зробити в повагою до людей і так, щоб ніхто не сумнівався у необхідності її реалізації.

Якими ключовими якостями повинен володіти лідер?

  • амбітність;
  • впевненість в собі;
  • працьовитість;
  • відповідність;
  • допитливість;
  • цікавість;
  • товариськість;
  • харизма;
  • емпатія.

Для лідера необхідно відверто відповісти на 6 наступних питань

Наскільки добре Ви можете обгрунтувати і відстояти свою думку?

Чи вмієте Ви використовувати свій час продуктивно і з максимальною користю?

Наскільки Ви дисципліновані?

Чи здатні Ви до співпереживання?

Здатні Ви зацікавити, надихнути і повести за собою людей?

Чи можете Ви сформувати навколо себе об’єднаних інтересами людей?

Щиро відповівши на ці запитання, Ви зможете виявити свої найбільш сильні сторони, а також зрозуміти, над розвитком яких якостей доведеться попрацювати.

Визначення мети лідерства

Бути лідером абсолютно у всіх життєвих сферах неможливо. Адже кожен колектив має свою специфіку, висуваючи певні вимоги. Ніяких спеціальних секретів, які поширюються одразу на всіх, немає. В кожному з нас є лідерські якості, але вони стосуються різного масштабу задач. Одні навички розвинені більше, а інші — менше.  Приміром, той, хто проявляє лідерські якості в сім’ї, необов’язково буде лідером на роботі.

Психологи склали основний перелік якостей, які у будь-якому випадку вимагають опрацювання:

Працездатність.

Врівноваженість.

Впевненість у собі.

Рішучість і твердість позиції.

Прагнення до мети.

Розвиток лідерських якостей – процес кропіткий і нелегкий. Він потребує зосередження уваги, старанності, повної самовіддачі і, звичайно ж, величезного бажання змінитися!

Матеріал підготувала доцентка кафедри патологічної фізіології Слободян К.В.

Корисно знати