• Українська
  • English
Як правильно обливати дитину холодною водою
Як правильно обливати дитину холодною водою

Як правильно обливати дитину холодною водою

Абсолютно всі батьки хочуть, щоб їхня дитина росла здоровою.

Для цього потрібно зміцнювати імунітет. Є багато способів, але одним з найпоширеніших, ефективних і простих є загартовування водою. Це допоможе уникнути вашій дитині частих простудних захворювань, сформує стійкість і витривалість до інфекцій. У цьому допоможуть загартовування водою, обливання і обтирання.

Правила загартовування водою.

Багато фахівців стверджують, що дитину можна починати загартовувати, коли вона ще перебуває у внутрішньоутробному розвитку.

Майбутня мама повинна приймати контрастний душ, здійснювати щоденні прогулянки на свіжому повітрі. Після появи на світ дитини, можна приступити до її загартовування вже через тиждень. Починати  загартовування потрібно з повітряних ванн. І вже з трьох місяців можна приступити до вологого обтирання  м’якою рукавичкою, змоченою у воді  температурою 37о С, поступово знижуючи температуру до кінця першого року життя до 25о С. А потім зайнятися обливанням, краще проводити цю процедуру, влітку в тіні з лійки або садового душа. Температура води повинна бути 36о С, поступово  знижуючи температуру води до 20о С. Після процедури корисно буде розтерти тіло сухим рушником до легкого почервоніння. Взимку таку процедуру здійснюють у ванній.

Мета загартовування полягає не в тому, щоб зробити дитину моржем, а в тому, щоб зміцнити організм дитини.

Перерахуємо всі способи спілкування дитини з водою: вмивання обличчя і миття рук, тулуба, шиї холодною водою з-під крана, обливання ніг перед сном, обтирання тіла вологим полотенцем, контрастний душ, прополіскування горла прохолодною водою, купання в басейнах або відкритих водоймах. Загартовування варто починати поступово і дотримуватися температурного і часового режимів, щоб процес звикання був безболісним.

Як загартовувати дитину обтиранням холодною водою ?

Для цього необхідно заздалегідь підготувати 2 рушники з натуральної тканини. Одне з них змочити у воді, яка суб’єктивно сприймається як прохолодна, але приємна (37о С). Після обтирання ретельно витиснути рушник і розтерти оголене тіло за наступною схемою: спочатку ноги, починаючи від стоп, захоплюючи і розтираючи кожен суглоб і палець, потім руки до ліктя, груди і живіт. Потім за цією ж схемою розтерти дитину сухим рушником до почервоніння і приємного поколювання в шкірі. Щотижня дозовано потрібно знижувати температуру води на 2° С.

Як загартовувати дитину: обливанням холодною водою ?

Після повного освоєння обтирань, якщо вони не викликали у дитини негативних реакцій, а холодна вода стала звичною і комфортною, можна переходити до обливань. Обливати дитину можна або з посудини, або з душу, попередньо знявши розприскувач. Струмінь води повиннен омивати тіло за наступною схемою: спочатку вода стікає по спині, починаючи від потилиці, по шиї, потім по передній частині тулуба від шиї, по грудях і нижче до рук та ніг. Закінчувати сеанс обливань необхідно ретельним розтиранням сухим рушником за вже відомою схемою. Температуру води слід поступово знижувати  не більше ніж на 2° С впродовж тижня.

Ще одна  ефективна методика загартовування дитини холодною водою – контрастне обливання стоп і гомілок. Ніжки почергово обливаються теплою та прохолодною водою і, якщо у дитини немає хронічних захворювань, серія обливань закінчується обливанням прохолодною водою. Після контрастного обливання стопи і гомілки  дитини обов?язково розтирають сухим рушником до легкого почервоніння шкіри.

Планувати обливання слід в ранкові години, оскільки водолікування володіє потужним освіжаючим і стимулюючим впливом, що може у вечірній час загальмувати процес засинання і призвести до безсоння.

Категорично забороняється поєднувати холодне обливання з миттям голови або ж прийняття крижаних ванн – це може привести  до застуд, спровокувати захворювання нирок. Не варто експериментувати також з інтенсивним загартовуванням. Нерідко по телебаченню показують, як малюків обливають холодною водою на снігу і змушують по снігу ходити босоніж, але робити цього не треба. Не можна влаштовувати і запливи малюків в ополонці.
Таке псевдозагартовування – величезний стрес для дитячого організму, і його наслідки дуже важко передбачити. А поступове і послідовне загартовування принесе тільки користь  здоров’ю  та самопочуттю малюка.

Матеріал підготувала: асистент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Міхєєва Тетяна Миколаївна.

Корисно знати