• Українська
  • English
Фітозасоби в комплексному лікуванні та медичній реабілітації хворих з патологією серцево-судинної системи
Фітозасоби в комплексному лікуванні та медичній реабілітації хворих з патологією серцево-судинної системи

Фітозасоби в комплексному лікуванні та медичній реабілітації хворих з патологією серцево-судинної системи

В сучасному світі безупинно зростає кількість осіб, що страждають на різноманітні захворювання серцево-судинної систе­ми.

Досить часто у окремого пацієнта є комбінація кількох па­тологічних станів, що потребують фармакологічної корекції. Фітотерапевтичні засоби, що є природною композицією бага­тьох біологічно активних речовин, здатні допомогти терапевту та кардіологу уникати поліпрагмазії, в ряді випадків здешев­лювати лікування хворих кардіологічного профілю.

Зрозуміло, що переважна більшість лікарських рослин, що використовуються в комплексній терапії та реабілітації пацієнтів з серцево-судинною патологією, володіють водночас кілько­ма цінними ефектами. Тому цілком умовно можна їх поділити на ті, що в більшості випадків рекомендують для нормалізації артеріального тиску або ж для покращення коронарного кро­вопостачання у хворих з ішемічною хворобою серця (ІХС). Досить часто позитивний результат досягається за допомогою певних фітодієтичних заходів, коли звичні продукти харчуван­ня стають нашими ліками. Але в деяких випадках лікувальний чинник міститься у отруйних рослинах, що робить їх безконт­рольне, так зване, домашнє використання небезпечним для життя.

У всякому випадку слід зазначити, що природа обдарувала нас значною кількістю рослин з позитивними впливами на серцево-судинну систему. Світова та вітчизняна фармацевтич­на промисловість виробляють досить багато готових препа­ратів на основі фітотерапевтичних ресурсів та мають широкі пер­спективи щодо пошуку все нових та нових засобів.

Допоміжним до основного медикаментозного лікування хворих на гіпертонічну хворобу можуть бути такі народні засоби:

  1. Сік ягід брусниці при легких формах хвороби.
  2. В І стадії захворювання приймають настій валеріани – 10 г коренів і кореневищ залити склянкою окропу, кип’ятити 5-10 хв і настояти 1 год. Пити по ? склянки 3 рази на день після їжі. Можна замінити порошком валеріани по 2 г 3 рази на день. Таке лікування носить тривалий характер.
  3. Свіжі ягоди жимолості блакитної.
  4. Печена картопля в мундирі.
  5. Буряк червоний і особливо сік з медом (навпіл) по столовій ложці 4-5 разів на день.
  6. 2 ст. л. сушених ягід чорної смородини кип’ятити 5 хв в склянеці води. Випити за 4 прийоми.
  7. Хорошим засобом зниження артеріального тиску є яблучний оцет – 2 чайних ложки на склянку води, а також з’їдати на день по 100 г волоських горіхів впродовж 2-3 тижнів.

         У хворих на ІХС можуть бути застосовані лікарські препа­рати на основі ізовалеріанової кислоти.

М’які капсули Корвалмент (Київський вітамінний завод), таблетки Валідол («Лубнифарм»), таблетки Валідол-Дарниця («Дарниця»), таблетки Валідол-Лугал (Луганський ХФЗ), краплі та таблетки Валідол («Фармак») містять розчин менто­лу в ментиловому ефірі ізовалеріанової кислоти.

Перераховані засоби володіють заспокійливою дією на цен­тральну нервову систему і помірним рефлекторним судино­розширювальним ефектом. Дія препарату значною мірою зу­мовлена рефлекторними реакціями, повязаними з подразнен­ням чутливих нервових закінчень ротової порожнини. Под­разнення рецепторів слизових оболонок супроводжується сти­муляцією утворення і вивільнення енкефалінів і пептидів, що відіграють важливу роль в регуляції больових відчуттів. Седа­тивний і спазмолітичний ефекти зумовлені переважно дією ізовалеріанової кислоти. Дія препарату починається через 1-3 хв після прийому і триває 15-30 хв.

Корвалмент та Валідол показані хворим на функціональні кардіалгії, легкі напади стенокардії ангіоневротичного характеру, неврози. Препарати можуть підсилювати седативний ефект заспокійливих засобів. Корвалмент і Валідол також зас­тосовують в якості протиблювотного середника при морській і повітряній хворобах. Протипоказані засоби ізовалеріанової кислоти у випадках підвищеної чутливості, при гострому інфаркті міокарду, гострих порушеннях мозкового кровообігу, вираженій артеріальній гіпотензії; не можна рекомендувати засіб дітям до 6 років. Не слід приймати Корвалмент і Валідол при тяжких нападах стенокардії.

Вітчизняні та зарубіжні фармацевтичні підприємства випус­кають багато засобів для лікування хворих на ІХС на основі глоду та його ізольованих флавоноїдів. Зокрема, Глоду насто­янка, Кардиплант, Корвітин, Кверцетин, Доппельгерц Актив Кардіовітал тощо.

В якості профілактичного засобу при ІХС можна використовувати настій меліси лимонної: 1 ст. л. на склянку окропу. Після 30 хв настоювання п’ють по 1/2 склянки 3 рази на день до їжі.

Лікування починається зі зниження фізичного навантажен­ня, обмеження вживання солі з їжею. Для лікування хвороби слід вживати в будь-якому вигляді кожен день цибулю і часник. Постійне та тривале вживання часнику знижує згортання крові. Тому збагачена часником дієта необхідна хворим в постінфарктному періоді. Для лікування ІХС готують кашку з250 гчаснику, яку заливають350 грідкого меду, перемішують і на­стоюють тиждень. Приймають по 1 ст. л. 3 рази на день за 30 хв до їжі.

Готують також настоянку з рівних за вагою частин трави адоніса і вахти трилистої.100 гсуміші заливають1 лгорілки і настоюють 3 тижні. Приймають по 10 крапель 3 рази на день за 20 хв до їжі.

Можна приймати настоянку з 25 гсухої трави собачої кро­пиви, залиту 250 мл горілки після настоювання впродовж 2-х тижнів. Приймати по 20-30 крапель 3 рази на день до їжі.

Матеріал підготували: Волошин Олександр Іванович – д.мед.н., професор кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб, Ілащук Тетяна Олександрівна – д.мед.н., завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб, Присяжнюк Василь Петрович – к.мед.н., доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб.

Корисно знати