• Українська
  • English
До проблеми енергозбереження в Україні

До проблеми енергозбереження в Україні

24 січня проводиться Великий тиждень енергозбереження в Великобританії – з понеділка останнього повного тижня січня. Ці січневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер та покликані донести до суспільства проблеми енергоощадження та енергоефективності, що безпосередньо впливають на стан екології, глобальне потепління та виснаження енергоресурсів. Консервативна Британія вісім років тому почала реалізовувати свою стратегію енергозбереження, оскільки витрати на житло і опалення суттєво випереджали інші статті видатків сімейного бюджету середньостатистичного підданого королеви. Поняття опалювального сезону у Британії взагалі відсутнє – центральним опалення називають не тому, що воно подається централізовано трубами з термоізоляцією, прокладеними під чи над землею із ТЕЦ, а тому, що його центром генерування є автономний газовий котел у помешканні.

Власне, сам термін «енергозбереження» означає зменшення споживання якогось виду енергії або взагалі відмова від споживання певного виду енергії. А сучасне суспільство постійно стикається з проблемами енергозбереження та екології. Регулярно зростає ціна на енергоресурси (нафта, вугілля, газ), економія та перехід на інші види палива найчастіше призводить до погіршення екологічної обстановки. Проте, на побутовому рівні можна побачити вплив енергозбереження на екологію досить складно, ми це оцінюємо лише по стану нашого гаманця – зміни витрат на опалення, пальне для авто тощо. А от застосування енергозберігаючих технологій може призвести до зниження витрат на енергію та зробить позитивний вплив на екологію. Адже екологічна обстановка для нас вкрай важлива – всім хочеться дихати свіжим повітрям, вживати натуральні продукти і пити чисту воду. Проте сучасні блага цивілізації залишають свій слід на екології, оскільки всі приводять до споживання різного плану енергії. Теплоелектростанції, які виробляють енергію для побутових приладів та виробництв постійно завдають шкоди екології. Відсутність альтернативи призводить до ще більшого згубного впливу на екологічну обстановку. Проте якісний проект з енергозбереження дозволить оптимізувати використання енергії любого типу. Вибір на користь екологічних рішень дозволить знизити викиди і підвищить ефективність використання енергії, в т.ч. і електричної, в будинку.

На сьогодні є кілька способів поліпшити енергозбереження, але до цього питання слід підходити відповідально та всебічно, щоб відчути позитивний ефект. Наприклад, заміна лампочок розжарювання на енергозберігаючі лампи вирішить питання споживання електроенергії у десятки разів. Перехід на «зелену» електроенергію (вітроелектростанції, сонячні електростанції, припливні тощо) суттєво зменшить не лише споживання, а й викиди а атмосферу СО2. Енергоефективність також безпосередньо залежить від дій мешканців будинків у містах, особливо великих. Так, застосування сучасної техніки і контроль використання ресурсів дозволить заощадити до сорока відсотків енергії. Використання ефективних технологій дозволить знизити вживання енергії, що вплине на вироблення обсягів енергії електростанціями і дозволить спалити менше обсягів газу.

А як справи із енергозбереженням в Україні?

В Україні, як і в інших країнах колишнього СРСР, стан впровадження заходів з енергозбереження є вкрай недостатнім, а в житлово-комунальних господарствах старого зразка навіть критичним. Кількість побутових електроприладів в населення України невпинно збільшується, а за умов зростання тарифів на електроенергію різко постає питання впровадження енергозберігаючих заходів у повсякденному. Енергозбереження не передбачає відмову від благ цивілізації чи обмеження власних потреб, як це дехто трактує. Навпаки, розумне користування електроенергією дозволяє зменшити платежі за «світло» у 2-3 рази, або ж без додаткових витрат отримувати у 2-3 рази більше користі від власних електроприладів. Аналогічна ситуація і з боку споживання газу для опалення та приготування їжі. Неефективні системи централізованого опалення житлових будинків призводять до щорічного марного використання тепла більш ніж на 70%, а сам термін опалювальний сезон не лише морально застарів, але є абсолютно неефективним. Витрати тепла за такого способу опалювання будинків призводять до зростання цін як на саме «тепло», так і на газ та електрику. Це зумовлене не лише кілометрами труб теплоносіїв, але й відсутністю утеплення будинків, що призводить до витрат тепла «в повітря».

У 2022 році має запрацювати велика програма щодо енергозбереження. Її мета – це енергонезалежність, яка дуже важлива сьогодні для України. Одним із напрямків буде інвестування у відновлювану енергетику та невикопні енергоносії з досягненням максимальної енергоефективності. Пріоритетним також буде використання технологій енергозбереження стосовно витрат теплоносіїв, утеплень будинків з державних фондів, запровадження систем контролю енерговитрат та енергоефективності.

Але це питання стосується не лише державного рівня, а й кожного з нас. Розуміння важливості економного використання енергоресурсів, застосування заходів енергозбереження в побуті суттєво зменшить витрати з власної кишені та збереже кошти на щось більш корисне для сімейного бюджету. Енергозбереження не лише позитивно вплине не стан екології та глобального потепління, але й навчить нас та нащадків дбайливого ставлення до всього. Ми повинні навчитися не тільки брати/споживати, а й віддавати.

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

 

 

 

Корисно знати