• Українська
  • English
Секрети довголіття
Секрети довголіття

Секрети довголіття

Людина біологічно запрограмована на багато більше років життя,

ніж відводить собі, тому шанси зберегти молодість і сили до похилого віку є майже у всіх. Так, вчені стверджують, що якщо бабусі й дідусі прожили більше 80-85 років, шанс на довголіття різко зростає.

Стан нашого здоров’я залежить на 20% від спадковості, на 10% від рівня розвитку медицини, на 20% від стану довкілля, на 50% від способу життя.

Якщо генетичний фонд обирати не доводиться, то на інші фактори можна і потрібно впливати.

Екологія. Варто проводити на природі вихідні та відпустку, частіше провітрювати свою міську квартиру та більше ходити пішки. Наприклад, прогулятися в сквері чи парку в обідню перерву. Позитивно позначається навіть домашнє квітникарство. На довголіття також сприятливо впливають гірські умови. Деякі фізіологи пояснюють гірське довголіття зменшенням вмісту кисню в повітрі, окисні процеси відбуваються повільніше, тому уповільнюється старіння.

Гіподинамія. Обмеження рухової активності помітно укорочує життя, не дарма древні греки стверджували, що «Рух – це життя». Зараз в еру високих технологій, побутового комфорту, інтернету, соціальних мереж і віртуальних ігор знерухомленими виявилися більшість людей. А найстрашніше те, що з кожним роком гіподинамією страждають все більше підлітків. Заняття фітнесом 3 рази на тиждень по 40-50 хвилин додають, за твердженням фахівців, 4-5 років активного життя.

Сон. Найбільш важливий інтервал сну для здоров’я людини – це сон до опівночі. У ці години відбувається глибоке розслаблення організму, здійснюється найбільш повноцінний відпочинок, відновлення, поповнення сил. Кожна година сну до 24 годин прирівнюється до двох годин сну після опівночі. Норма сну становить 6-9 годин. Якщо у Вас є два варіанти: недоспати або переспати, оберіть перший. Адже фахівцями доведено, що люди, які систематично сплять більше 8 годин – швидше старіють.

Загартовування. Спосіб зміцнити здоров’я й поліпшити самопочуття. У загартовуванні необхідно знати міру. Не можна допускати переохолоджень. Потрібно стежити, щоб тіло було готове до навантажень і температурних змін. Крім того, для загартовування дуже важлива регулярність виконання процедур, оскільки під час тривалих перерв організм втрачає ті можливості, які були досягнуті раніше.

Харчування. Зараз «молодшають» рак, метаболічний синдром, кардіологічні захворювання. Це пов’язано, зокрема, із покращенням (кількісно, а не якісно!) харчування. Переважна більшість із нас отримує надмірну кількість калорій, тобто переїдає. Подовження життя — це калорійне обмеження раціону. Якщо ви не займаєтеся тяжкою фізичною працею, вам цілком достатньо 1500—2000 кілокалорій на день. Тим самим ви влаштуєте розвантаження своїм клітинам і підтримаєте їхню активність. Природно, що скорочує життя міцний алкоголь.

Навчання. Змушуючи мозок активно працювати, людина не тільки зберігає голову світлою, а й одночасно активізує діяльність серця, системи кровообігу та обмін речовин. Найважливішою умовою оздоровлення є духовне вдосконалення. Розгадуйте кросворди, більше читайте, вивчайте іноземні мови. А ось сидіння, а тим більше лежання перед екраном телевізора скорочує життя значно, від 4 до 6 років.

Спілкування. «Живе той, хто не живе для себе, хто для других виборює життя», — говорив Василь Симоненко. Гармонія у подружніх відносинах, ласкаві слова, дотики, впевненість в тому, що є людина, яка зрозуміє, підтримає і порадіє разом з вами, помітно омолоджує організм. Близький до цього і вплив спілкування з тваринами. Будь-якій людині корисно піклуватися про іншу істоту, відчувати флюїди його прихильності, подяки та любові. Омолоджує організм гарний настрій, налаштованість на позитив, в той час як смуток, заздрість, озлобленість не тільки скорочують життя, але ще і великими порціями крадуть красу, додаючи передчасні зморшки.

Моя 95-річна бабуся Марія вчить мене, що потрібно любити життя у всіх його проявах та ставитись з оптимізмом до усього, що дає нам Бог, адже ми не тому перестаємо любити, що старіємо, а тому старіємо, що перестаємо любити.

Матеріал підготувала: доцент кафедри внутрішньої медицини Оліник Оксана.

Корисно знати