• Українська
  • English
Рекорди в медицині
Рекорди в медицині

Рекорди в медицині

Найбільша кількість дітей

Найбільше число дітей, народжених однією матір’ю, за офіційними даними, одно 69. Згідно з повідомленнями, зробленим в 1782 р, в період між 1725 і 1765 рр. дружина російського селянина Федора Васильєва народжувала 27 разів, зробивши при цьому на світ 16 разів двійні, 7 разів трійні і 4 рази по 4 близнюка. З них тільки 2 дитини померли в дитячому віці.

З наших сучасниць найбільш плодовитого матір’ю вважається Леонтіна Альбіна (або Альвіна) з Сан-Антоніо, Чилі, яка в 1943-81 рр. народила 55 дітей. У результаті перших 5 вагітностей у неї народжувалися трійні, причому виключно чоловічої статі.

Народжувала найбільше число раз

Рекордне число раз – 38 – народжувала, як стверджують, Елізабет Гринхилл з Ебботс-Ленглі, гр. Хартфордшир, Великобританія. Вона мала 39 дітей – 32 дочки і 7 синів – і померла в 1681 р

Найстарша породілля

У віці 63 років 18 липня 1994 Розанна Далла Корта з Вітербо, Італія, народила хлопчика; перед цим вона пройшла курс лікування від безпліддя. За повідомленням з Університету Південної Каліфорнії, в 1996 р народила дитину також 63-річна Арселі Кех.

Найважчий новонароджений при одноплідній вагітності

Найважчий з живих новонароджених, про які є офіційні відомості, важив 10,2 кг. Це був хлопчик, який народився в 1955 р у Кармеліни Феделе з Аверси, Італія.

У Великобританії в цьому сторіччі найбільшу вагу при народженні (7 кг) мав Гай Уорвік Карр, що народився в 1992 р

Новонароджений з найменшою вагою при одноплідній вагітності

У Медичному центрі Університету Лойоли, шт. Іллінойс, США, 27 червня 1989 р Згідно з офіційним повідомленням в результаті передчасних пологів з’явилася на світ дівчинка вагою всього 281

Сама недоношена дитина

На 128 днів раніше терміну у Бренди Гілл Оттаві, пр. Онтаріо, Канада, 20 травня 1987 народився син Джеймс Гілл. Вага новонародженого бла 624 р

Самі тривалі інтервали між родовими актами при багатоплідній вагітності

Пеггі Лінн з Хантінгтона, шт. Пенсільванія, США, народила дівчинку Ханну 11 листопада 1995 а другого з близнюків, Еріка, – тільки через 84 дня (2 лютого 1996р.).

Найстаріша людина (документально підтверджено)

У Арле, Франція, у серпні 1997 р померла 122-річна Жанна Луїза Кальмі, яка народилася 21 лютого 1875 На сьогоднішній день найстарішою людиною є Марія Луїза Феброн-Мейлер, пр. Квебек, Канада, якій 116 років.

Найстаріша двійня

14 лютого 1803 в Еффінгтоні, шт. Віргінія, США, народилися Ілай Шадрак Фіппс і Джон Мешак Фіппс. Першим у віці 108 років помер Ілай. Це було 23 лютого 1911

Найстаріша трійня

Фейт, Хоуп і Чаріті Кардуелл народилися в Елм-Мотте, шт. Техас, США, 18 травня 1899 Першою 2 жовтня 1994 у віці 95 років померла Фейт.

Найстаріша четверня

Адольф, Анна-Марія, Емма і Елізабет Оттман народилися 5 травня 1912р. в Мюнхені, Німеччина. Першим 17 березня 1992 у віці 79 років помер Адольф.

“Найдавніші” хвороби

Вже в 1350 до н.е. в Давньому Єгипті описувалися випадки захворювання на проказу.

У єгипетських мумій, що збереглися з часів 20-ї династії (1250-1000 рр. До н.е.), виявлені сліди такого інфекційного захворювання печінки і нирок, як шистосомоз (Tuberculosis Schistosomiasis).

У біблійному Старому Завіті згадуються чума і холера.

“Новітня” хвороба

У самий останній час виявлено інфекційне захворювання, яке являє собою новий вид хвороби Крейтцфельда – Якоба, що веде до недоумства. По всій імовірності, хвороба викликається крихітним фрагментом білка, званим пріонів. Він передається людині від хворого бичачим губчастим енцефалітом (БГЕ) великої рогатої худоби.

Найбільш широко розповсюджена хвороба

Самим широко поширеним інфекційним захворюванням є застуда – захворювання верхніх дихальних шляхів. Існує щонайменше 40 різних вірусів (переданих або по повітрю, або при безпосередньому контакті), що викликають такі симптоми, як чхання, кашель, біль у горлі, сльозяться очі, нежить, головний біль, невелике підвищення температури.

Рідкісна хвороба

Сама рідкісна хвороба зараз – віспа. У травні 1978 р Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) не зареєструвала жодного випадку захворювання віспою за минулі 6 місяців. Останній випадок захворювання віспою, що мав летальний результат, стався в серпня 1978 г. Від проби, що зберігалася для дослідницьких цілей, заразився фотограф, який працював у лабораторії Бірмінгемського університету, Великобританія.

Найнебезпечніші хвороби

Коефіцієнт смертності понад 50% спостерігається при лихоманці Ласса – епідемічній хворобі, спричиненої рідкісним західноафриканських вірусом. Дуже висока смертність відзначена також при лихоманці Ебола.

Починаючи з 1900 р холера забрала в Індії приблизно 20 млн. Людських життів. Під час спалахів епідемії при відсутності лікування коефіцієнт смертності може досягати 50%.

Рідше зустрічається жовта лихоманка -вірусне захворювання, яке переноситься москітами. За наявними повідомленнями, від неї помирає 10-90% хворих.

Найбільш небезпечна малярійна інфекція

Найнебезпечніша малярійна інфекція пов’язана з збудником триденної блискавичної (злоякісної) малярії (Plasmodium falciparum). Вона впливає на мозок людини і може призвести до коми або навіть раптової смерті.

Основна причина смерті

У промислово розвинених країнах більш ніж в 50% випадків люди вмирають від хвороб серця і кровоносних судин. Найбільш часті причини смерті – це інфаркт та інсульт, як правило викликаються атеросклерозом.

Найбільш часта причина раптової смерті

У розвинених країнах найпоширеніша причина раптової смерті і найбільш часто зустрічається -ішемічна хвороба серця. Найбільшу небезпеку для людини в цьому відношенні представляють куріння, високий тиск і високий рівень вмісту холестерину в їжі.

Найбільш часта причина раптової смерті після інфаркту (до 80%) – первинне мерехтіння шлуночка серця, тобто стан його безладного скорочення.

Найвищий показник поширеності серцево-судинних захворювань

У Північній Ірландії ознаки серцево-судинних захворювань виявляються більш ніж у 300 осіб на кожні 100 000 жителів.

Найвищий рівень поширеності інсульту

Найвищий у світі показник поширеності інсульту спостерігається в Болгарії. На кожні 100 000 жителів більше 800 помирають від цього захворювання.

Найнижчий рівень серцевих захворювань

Інфаркт та інсульт майже не відомі в народності інуїтів, що живуть на півночі Канади і Росії, а також у Гренландії.

Найвища смертність від раку

На о. Гернсі (Нормандські о-ви, Великобританія) від злоякісних пухлин помирають на рік 314 осіб на кожні 100 000 жителів.

Країною з найбільш високим рівнем смертності від різних видів ракових захворювань є Угорщина, де в рік від раку помирають 313 осіб на 100 000 жителів.

Найнижча смертність від раку

У колишній югославській республіці Македонія на 100000 жителів у рік припадає 6 смертей.

Найнижча смертність від інфекційних захворювань

В Австрії від інфекційних захворювань помирає в рік 2,8 осіб на 100 000 жителів.

Респіраторні захворювання

Найвища смертність від респіраторних захворювань – 204 летальних результати в рік на 100 000 людина – відзначена в Ірландській Республіці.

Хвороби органів травлення

Найвища смертність в результаті захворювань органів системи травлення має місце в острівній державі Тувалу в Тихому океані, де на кожні 100 000 осіб на рік помирають 170.

Найнижча смертність – у Малайзії, 1,9 випадку зі смертельним наслідком на рік.

Найстрашніші епідемії в світі

До летального результату призводять СНІД (синдром набутого імунодефіциту) і сказ, викликані енцефалітом -вірусною інфекцією, що вражає центральну нервову систему.

Сама заразна хвороба

Приблизно чверть населення Європи і близько 75 млн. чоловік по всьому світу погубила легенева форма чуми (збуджується чумною бактерією), відома також як “чорна смерть” (1347-51 рр.).

Епідемії грипу

Грип викликається міксовірусів (А, В і С, що мають три підгрупи, АТ, А1 і А2). Симптоми захворювань подібні, але віруси не пов’язані між собою, так що зараження одним з них не дає імунітету до інших. Часто епідемії грипу хвилеподібно поширюються по всьому світу.

Медичні курйози

Найвища температура тіла

10 липня 1980 в лікарню Грейді Меморіал в Атланті, шт. Джорджія, США, надійшов 52-річний Уіллі Джонс, який отримав тепловий удар. Температура його виявилася дорівнює 46,5 ° С. З лікарні пацієнт був виписаний через 24 дні.

Найнижча температура тіла

Найнижча документально підтверджена температура людського тіла була зареєстрована 23 лютого 1994 в Реджайні, пр. Саскачеван, Канада, у 2-річної Карлі Козолофскі. Після того як двері її будинку випадково опинилася замкненою і дівчинка протягом 6 год залишалася на морозі при температурі -22 ° С, її ректальна температура була рівна 14,2 ° С.

Гикавка

Чарлз Осборн з Антона, шт. Айова, США, почав гикати в 1922 Він вів нормальний спосіб життя, був двічі одружений і мав 8 дітей, а гикати перестав в 1990 р

Чихання

Донна Гріффітс з Першора, Великобританія, почала чхати 13 січня 1981 Чхнувши приблизно мільйон разів протягом перших 365 днів, вона чхала ще 614 днів.

Хропіння

Рівень шуму при хропіння порядку 93 дБ був зареєстрований 24 травня 1993 у Каре Валкерта з Кумали, Швеція, в районній лікарні Еребру.

Проковтування предметів

2 533 чужорідних тіл, у тому числі 947 англійських шпильок, було виявлено в червні 1927 р в шлунку 42-річної жінки, що страждала нав’язливим заковтуванням. Вона скаржилася на “несильний біль у животі”.

Найважчим предметом, який коли-небудь був видалений з шлунку людини, був вагою 2,35 кг. Він знаходився в животі 20-річної дівчини, яка страждала нав’язливим заковтуванням, і був витягнутий 30 березня 1895 в лікарні Південного Девона і Східного Корнуолла, Великобританія.

Клітини людини

Через 40 років після смерті Генрієтти Лаке клітини її організму все ще залишаються живими. З них була виділена одиночна клітка, в якій не вистачало хромосоми-11; остання, як тепер відомо, пригнічує процес появи новоутворень. У результаті ця клітина виявляється безсмертної і служить цінним об’єктом медико-біологічних досліджень.

Лікування

Отримав найбільшу кількість крові

Найбільша кількість крові потурбувалися під час операції 50-річному Уоррену Джірічу, що страждав на гемофілію. У грудні 1970 р в ході операції на серці в лікарні в Чикаго, шт. Іллінойс, США, йому було перелито 2400 донорських одиниць (1080 л) крові.

Найдовша трахеотомія

У гортань Уініфред Кемпбелл з Лондона в 1906 р була вставлена срібна трубочка, через яку вона дихала аж до своєї кончини у віці 86 років в 1992р.

Найстаріший хірургічний хворий

Найстарішою людиною, що перенесли оперативне втручання, був Джеймс Генрі Бреттмол. з Х’юстона, шт. Техас, США. 7 листопада 1960, коли йому було 111 років і 105 днів, йому була зроблена операція на стегні.

Переніс найбільшу кількість операцій

У період з 1954 по 1994 р Чарлзу Йенсену з Честера, шт. Південна Дакота, США, було зроблено 970 операцій з видалення новоутворень.

Найдовша операція

Найбільш тривалою була операція з видалення кісти яєчника. Вона тривала 96 год і була зроблена Гертруді Левандовскі з Чикаго, шт. Іллінойс, США, 4-8 лютого 1951 Після операції вага пацієнтки впав з 280 до 140 кг.

Перша пересадка серця

Вперше операцію з пересадки серця справив 3 грудня 1967 в Кейптауні (ПАР) проф. Крістіан Нітлінг Барнард. Його пацієнт, 55-річний Луї Вашканскій, помер через 18 днів після операції.

Довше за всіх живе з пересадженою ниркою

Рекорд виживання після операції з пересадки нирки належить Джоанні Леаноре Ремпель з Ред-Діра, лр. Альберта, Канада. Нирка була їй трансплантирована 28 грудня 1960 в Бостоні, шт. Массачусетс, США.

Невідкладна медична допомога

Найдовша зупинка серця

На 4 ч зупинилося серце у рибалки Яна Егіль Ревсдала, після того як в грудні 1987 р він впав за борт біля берегів Норвегії в районі Бергена і температура його тіла знизилася до 24 ° С. Він поправився після підключення до апарату штучного кровообігу в лікарні Хьоукеланда.

Найтриваліша кома

Елейн Еспозіто з шт. Флорида, США, впала в коматозний стан 6-річною дівчинкою 6 серпня 1941, коли їй робили операцію апендициту. Пробувши в несвідомому стані 37 років 111 днів, вона померла 25 листопада 1978 у віці 43 років 357 днів.

Найдовші посмертні пологи

Найдовше, а саме 84 дня, перебував плід в утробі померлої породіллі. У цьому випадку, зафіксованому 5 липня 1983 в Роаноке, шт. Віргінія, США, дівчинка народилася у жінки, яка загинула від пошкодження мозку.

Витривалість

Найбільші перевантаження

Під час Сілверстонських кільцевих гонок в Нортгемптонширі, Великобританія, в липні 1977 року сталася катастрофа, і гонщику Давиду Перлі довелося винести зменшення швидкості від 173 км / год до нуля на відрізку шляху довжиною всього 66 см. Він відчув вплив перевантаження в 179,8 дин., отримавши 29 переломів і 3 вивихи. Його серце зупинялося 6 разів.

Найбільше число ін’єкцій

Починаючи з 1923 р Семюелю Девідсону з Великобританії було зроблено щонайменше 78900 ін’єкцій інсуліну.

Найбільше таблеток

Згідно з наявними даними, найбільша кількість пігулок -565939 – прийняв К. Кілнер з Біндури, Зімбабве, в період з 9 червня 1967 по 19 червня 1988р.

Найбільша кількість штучних суглобів

У Норми Уіквайр (США), що страждала ревматоїдним артритом, 8 великих суглобів з 10 були замінені на штучні. З 1979 по 1989 р їй замінили обидва тазостегнових суглоба, колінні, плечові, а також правий лікоть і ліву кісточку.

Матеріал підготував: доцент кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини П.Р. Іванчук.

Корисно знати