• Українська
  • English
Чи потрібна фолієва кислота вагітним?

Чи потрібна фолієва кислота вагітним?

Одним із життєво необхідних вітамінів для організму є фолієва кислота (ФК) або вітамін В9. Цю речовину було виділено з листя шпинату, власне від чого й пішла її назва – фолієва кислота (від лат. folio – листя).

ФК відіграє важливу роль у розвитку плоду і, особливо, в процесі формування його нервової системи. Вона також попереджає вроджені вади розвитку у майбутньої дитини. На сьогодні на перше місце серед фолат-асоційованих вад розвитку плода виходять саме вади серця, за ними – дефекти нервової трубки (ДНТ), вади кінцівок та незрощення піднебіння і верхньої губи, вади сечовидільної системи.

B9 відноситься до водорозчинних вітамінів, він не накопичується в організмі, в незначній кількості його синтезує мікрофлора кишечнику. ФК міститься в таких продуктах, як шпинат, горох, броколі, листя салату, капуста, спаржа, буряк, морква, кукурудза, а також в м’ясі і печінці птиці, яєчному жовтку, сирі. Вона присутня в малині, апельсинах, вишнях, червоній смородині, полуниці, фундуку і волоських горіхах.

На ранніх термінах вагітності в організмі жінки спостерігається різка витрата фолатів, оскільки клітини зародка активно діляться, щоб сформувати нервову тканину, а потім і інші повноцінні тканини організму. Цей процес вимагає великої кількості фолатів.

Якщо жінка планує вагітність або уже завагітніла, то обов’язково потрібно звернутися до лікаря акушер-гінеколога для визначення групи ризику розвитку ДНТ або інших аномалій та призначення правильної дози ФК.

Низький ризик включає осіб, які не мають особистого або сімейного анамнезу вроджених дефектів, чутливих до ФК. Жінкам із низьким ризиком ДНТ або інших вроджених аномалій, чутливих до фолієвої кислоти, або якщо батько дитини також має низький ризик, потрібні дієта з багатими фолатами продуктами і щоденний прийом 0,4 мг ФК впродовж всієї вагітності, починаючи за 2-3 місяця до зачаття.

Помірний ризик включає жінок із одним або кількома з наступних материнських факторів (від 1 до 5 наведених нижче) або у яких батько дитини з наступними факторами (1 або 2 перераховані нижче): особистий або сімейний анамнез інших вроджених аномалій, чутливих до ФК; сімейний анамнез ДНТ у родича 1 або 2 ступеня спорідненості; цукровий діабет 1 або 2 типу; застосування лікарських засобів, що мають тератогенну дію (таких як протиепілептичні препарати та препарати холестираміну); шлунково-кишкові захворювання з синдромом мальабсорбції. Жінкам з помірним ризиком розвитку ДНТ або інших вроджених аномалій, чутливих до ФК, або якщо батько дитини також має помірний ризик, потрібні дієта з багатими на фолати продуктами і щоденний прийом 1,0 мг ФК до 12 тижнів вагітності, починаючи як мінімум за 3 місяця до зачаття. Після 12 тижнів – щоденний прийом 0,4-1,0 мг ФК впродовж всієї вагітності.

Жінкам з високим ризиком розвитку ДНТ, – якщо вони або їхній чоловік (батько дитини) мають особистий анамнез ДНТ або якщо при попередній вагітності у дитини виявлений ДНТ, то потрібні дієта з багатими фолатами продуктами і щоденний прийом 4,0-5,0 мг ФК до 12 тижнів вагітності, починаючи як мінімум за 3 місяця до зачаття. Після 12 тижнів – щоденний прийом 0,4-1,0 мг ФК впродовж всієї вагітності.

Якщо майбутня мама приймала ФК хоча б за місяць-два до зачаття і протягом першого триместру вагітності, то ризик розвитку дефекту нервової трубки у плоду знижується на 70-80%. Отже, фолієва кислота потрібна в першу чергу, щоб отримати здорову вагітність.

Матеріал підготувала: к.мед.н, асистентка кафедри акушерства, гінекології та перинатології Світлана ПЕЧЕРЯГА.

Корисно знати