• Українська
  • English
Здоров’я ротової порожнини

Здоров’я ротової порожнини

Міцне здоров’я – саме важливе, що потрібно людині для життя. Останнім часом, події, що відбуваються в Україні та в цілому світі є прямим підтвердженням даного факту. Другорядними стають матеріальні цінності, соціальний статус та інше. Карантин – один із методів профілактики та попередження виникнення та розповсюдження захворювання. Відомим є той факт, що попереджати легше ніж лікувати.

У березневі дні традиційно відзначають Всесвітній день здоров’я ротової порожнини. Здоров’я ротової порожнини залежить від багатьох факторів, тому важливим є своєчасна та правильна профілактика виникнення стоматологічної патології, що повинна розпочинатися з раннього дитячого віку.

Здоров’я дітей є дуже чутливим індикатором дії усіх екологічних, соціальних та економічних чинників. Сучасні екологічні та соціальні умови викликають зниження резистентності дитячого організму та його адаптаційно-компенсаторних резервів, що сприяє зростанню рівня захворюваності, в тому числі і стоматологічної. У виникненні патології, за даними ВООЗ 20% належить екологічним чинникам, а близько 70% випадків захворювань спровоковані комбінованою дією екологічних та стресових факторів.

Незважаючи на стрімкий розвиток стоматології в цілому, та стоматології дитячого віку, зокрема, впровадження в практичну охорону здоров’я нових ефективних методів лікування та профілактики – карієс залишається найбільш поширеною стоматологічною хворобою, яка має свій початок в далекому минулому і на сьогодення є суттєвою проблемою дитячої стоматології.

За даними ВООЗ, близько 15% дітей другого року життя мають уражені карієсом зуби. Показник підвищується з віком і в період змінного прикусу може сягати 90% в залежності від місцевості, де проживають діти, стану загального здоров’я, соціально-гігієнічних  та низки місцевих чинників, які створюють карієсогенну ситуацію в порожнині рота.

Важлива роль у виникненні карієсу у дітей належить недостатній гігієні порожнини рота. Значна увага приділяється розробці різноманітних методів та засобів для запобігання прогресування карієсу у дітей у різні вікові періоди. Здебільшого в основу проведення профілактичних заходів покладено використання лікарських препаратів, що підвищують стійкість твердих тканин зубів.

Не завжди приділяється увага факторам ризику, які можливо легко регулювати, не враховується роль батьків у формуванні стоматологічного здоров’я дітей. Невід’ємною складовою профілактики стоматологічної патології є правильний догляд за порожниною рота, проведення якого можливо забезпечити в домашніх умовах.

Потрібно чистити зуби двічі на день, вранці перед їжею та ввечері перед сном. Після кожного прийому їжі потрібно полоскати ротову порожнину. Також важливим правильне та збалансоване харчування, що повинне включати вітаміни, білки, жири та вуглеводи. Для самоочищення зубів та порожнини рота потрібно вживати фрукти та овочі.

Важливим є той факт, що ротова порожнина є вхідними воротами для вірусів та інфекцій. Тому в даний період є необхідним використання захисних масок та респіраторів, полоскання ротової порожнини антисептичними розчинами з метою попередження виникнення захворювання.

Асистент кафедри Стоматології дитячого віку  Тетяна Мандзюк

 

 

Корисно знати