• Українська
  • English
Дієта в преконцепційній підготовці
Дієта в преконцепційній підготовці

Дієта в преконцепційній підготовці

Преконцепційна підготовка – це комплекс заходів,

які слід спеціально проводити, щоб запобігти вадам розвитку плода та ускладненням під час вагітності. Часом в цьому переліку і згадують про дотримання дієти обома партнерами. Чомусь, нажаль, існує думка, що дієта – це тимчасове обмеження себе в своїх харчових бажаннях, щось нудне і сприймається з напругою … « …оце трохи потерплю, а потім…». Насправді ж дієта  з грецької  перекладається як «спосіб життя, правильний режим харчування», дотримання якого  є запорукою здоров’я та довголіття. Період підготовки до вагітності може стати тим стартовим майданчиком для формування здорового способу життя майбутньої родини.

…Хто розраховує забезпечити себе здоров’ям в лінощах, той чинить так само безглуздо , як і людина, що прагне мовчанням удосконалити свій голос. Плутарх.

Повноцінне харчування майбутніх батьків за умов помірних фізичних навантажень та відмови від шкідливих звичок створює позитивне метаболічне тло для овуляції, запліднення та імплантації, а в подальшому – фізіологічного перебігу вагітності та народження здорової дитини. Забезпечення жіночого організму адекватною кількістю білків, жирів та вуглеводів щоденно у співвідношенні 1:1:3 дозволяє функціонувати не тільки репродуктивній системі ефективно, а й забезпечує енергією, вітамінами та мікроелементами інші системи, що є необхідною умовою для повноцінного розвитку плода. Зі зростанням терміну вагітності відбуваються зміни в усьому організмі, оскільки він працює у посиленому режимі адаптації до гестаційних перебудов. Організм складна система, яка здатна до саморегуляції, але тільки за умов енергетично-позитивного балансу, тобто надходження продуктів харчування, що є корисними для споживання. В преконцепційному періоді суттєвою є достатня кількість білків, жирів, бо саме вони використовуються на побудову нових клітин та забезпечують гормонсинтезувальні функції. Серед білків повинні бути присутні, як білки рослинного походження, так і тваринного, адже в них містяться  незамінні амінокислоти, які не синтезуються людським організмом, але дуже потрібні для функціонування усіх клітин. Серед жирів окрему увагу слід приділити присутності у раціоні омега-3 поліненасичених жирних кислот, роль яких доведена у профілактиці багатьох, як соматичних захворювань, так і акушерської патології.

Вуглеводи теж надзвичайно потрібний ресурс в харчуванні, але їх потреба переважно поширюється на складні вуглеводи, що не викликає пікових навантажень на роботу підшлункової залози. Особливої  уваги в формуванні вуглеводного навантаження потребують жінки з надмірною вагою, оскільки саме проблеми гіпервуглеводних раціонів у них стають фундаментом непліддя. У таких випадках краще звернутися до лікаря, щоб раціон був сформований фізіологічно вірно.

Окремо варто сказати про овочі… Згідно британської «тарілки здоров’я» вони повинні складати 35% раціону, як джерело клітковини, вітамінів, мікро- та макроелементів при мінімальному калоражному навантаженні. Різнокольоровість палітри овочів дозволяє надходженню в організм достатньої кількості антиоксидантів, що чинять протективний вплив на кожну клітину людського організму.

Слід також згадати і про фрукти, оскільки вони теж є джерелом вітамінів та мінералів. Це хороша альтернатива цукеркам, тістечкам і цукру, які варто обмежити в нашому раціоні.

В ідеалі, звичайно, корекцію харчування повинен проводити фахівець – дієтолог, який врахує усі індивідуальні особливості та запропонує найбільш оптимальний варіант раціону.

Коли говорять про поповнення в родині, то в голові виринають думки про народження нащадків з міцним здоров’ям, що наштовхує на певну асоціацію… для того, щоб збудувати міцний будинок, вибирають тільки якісні будівельні матеріли. Наші будматеріали – це наше харчування, саме від нього залежить міцність нашого здоров’я та здоров’я наших дітей.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства та гінекології, к.мед.н.  Булик Т.С.

Корисно знати