• Українська
  • English
20 листопада відзначають Всесвітній день дитини
20 листопада відзначають Всесвітній день дитини

20 листопада відзначають Всесвітній день дитини

На кафедрі судової медицини та медичного правознавства

асистент Святослава Юрнюк провела круглий стіл зі студентами 30 групи медичного факультету №2 (спеціальність “Лікувальна справа”), приурочений Всесвітньому дню дитини.

20 листопада 1989 року була прийнята Конвенція про права дитини, що є основним міжнародним документом із захисту прав дітей.

Створити свято пропонували ще у 1925 році на міжнародній конференції з добробуту дітей. А у 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам відзначити День дитини 20 листопада як день солідарності і дружби дітей на планеті.

Через 5 років у 1959 ця дата підкріпилася ще й знаковою подією – 20 листопада була прийнята Декларація прав дитини, а в 1989 – конвенція прав дитини. Обидва документи є обов’язковими, вони встановили непорушні права дітей на повноцінний розвиток у суспільстві без насильства, жорстокості, голоду та експлуатації.

Конвенція ООН про права дитини, яка є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту прав дитини, була ратифікована Україною ще 27 лютого 1991 року і набула чинності 27 вересня 1991 року. 

Кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. Кожна дитина має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження та насильства.

Права, які викладені в Конвенції, умовно поділяють на:

Забезпечення: право володіти певними речами, отримувати певні послуги та мати доступ до того й того (мова йде про ім’я та громадянство, медичний догляд, освіту, відпочинок та ігри, опікування інвалідами, сиротами та біженцями).

Захист: право бути захищеним від дій, що завдають шкоди дитині (наприклад, від розлучення з батьками, залучення до воєнних дій, комерційної, економічної чи сексуальної експлуатації, фізичного чи психічного знущання тощо).

Участь: Дитина має право бути почутою, коли приймаються рішення, що стосуються її життя. Підростаючи, дитина повинна мати дедалі більше можливостей брати участь у житті суспільства, готуватися до самостійного життя, користуватися правами свободи думки та слова, вибору культури, релігії та мови.

Для того, щоб роботу з правового виховання дітей та підлітків проводити на належному рівні, нам необхідно добре засвоїти три принципи реалізації Конвенції: знання основних положень; розуміння проголошених у ній прав; підтримка й конкретні заходи та справи, спрямовані на реалізацію її в життя.

Матеріал підготувала ас.кафедри судової медицини та медичного правознавства Святослава Юрнюк

Корисно знати