• Українська
  • English
Наслідки тютюнокуріння для плоду та майбутньої дитини
Наслідки тютюнокуріння для плоду та майбутньої дитини

Наслідки тютюнокуріння для плоду та майбутньої дитини

Тютюнопаління – одна з найбільш давніх залежностей людини, яка на рівні з наркотиками і алкоголем дуже сильно шкодить здоров’ю.

Про згубний вплив паління на здоров`я знає кожна людина, але в Україні рівень паління давно набув масштабів епідемії. Щорічно до паління залучаються 500 тис молодих людей, починаючи палити з 11 років. За даними Глобального опитування, проведеного серед дорослого населення в 2009 р., куріння поширене серед 21,7% жінок. Ця шкідлива звичка стосується дівчат і молодих жінок самого дітородного віку – від 20 до 35 років.

Тютюновий дим в сотні разів перевищує забруднення повітря від промислових об`єктів. За останні десятиріччя тютюн став набагато отруйніший, оскільки тютюнові листки активно поглинають з повітря шкідливі домішки. З 4000 компонентів, які він містить, 40 відносяться до канцерогенів. Значна небезпека паління полягає в радіоактивності тютюнового диму.

Паління спричиняє 30% усіх випадків смерті від онкозахворювань а 90% усіх випадків захворювання на рак легень.

Особливо негативно паління впливає на організм жінки.

Абсолютно неприпустимим є паління для вагітних жінок. Слід сказати, що плацента здатна затримувати багато шкідливих для плода речовин, але, на жаль, перед тютюновим димом вона безсила.

Дим вже від першої затяжки жінки негайно потрапляє через плаценту до ембріону. Отруйні речовини тютюнового диму потрапляють в кров дитини у значно вищій концентрації, ніж знаходяться в крові матері. Чадний газ (СО) сигаретного диму вступає в з’єднання з гемоглобіном крові, замінюючи при цьому частину кисню. У дитини настає кисневе голодування, із-за чого розвиваються важкі фізіологічні і психічні патології. Лікарі говорять про «тютюновий синдром плоду» за аналогією з алкогольним. Це означає, що разом з мамою «курить» також її ненароджений малюк.

Наслідки куріння можна побачити або відразу після народження дитини, або в ранньому дитячому віці.

Діти, чиї мами курили під час вагітності, приречені на слабке фізичне і психічне здоров’я:

вони народжуються недоношеними (раніше терміну);

після народження відчувають «нікотиновий голод»;

народжуються зі зниженими фізичними параметрами (масою та довжиною тіла, обводом голови і грудної клітки);

частіше за інших народжуються мертвими;

мають вроджені вади серця;

у них спостерігаються аномалії розвитку внутрішніх органів;

частіше за інших дітей мають дефекти пальців і кінцівок;

мають вроджені аномалії нервової системи і серйозні порушення психіки;

часто відстають у розумовому розвитку;

помирають у дитячому віці (синдром раптової смерті немовляти);

у них часто розвивається так званий синдром «непосиди Філа» – ці діти, як правило, агресивні і схильні до обману;

мають слабку імунну систему;

частіше інших народжуються з дефектами розвитку носоглотки (заяча губа, вовча паща);

народжуються з паховою грижею;

нерідко косоокі і клишоногі;

частіше хворіють на легеневі захворювання з важкими ускладненнями;

дуже часто хворіють на алергічні захворювання та астму;

більш схильні до тютюнозалежності у старшому віці;

схильні до злочинності та антисоціальної поведінки.

Куріння вагітних в цифрах:

відмова від куріння до початку або в перші дні вагітності допомагає запобігти близько 100 випадків обструкції вивідного тракту правого шлуночка і близько 700 випадків дефекту міжпередсердної перетинки щороку;

у жінок, що викурюють в день одну або більше пачок сигарет, частота викиднів в 1,5 рази вища, ніж у тих, хто не курить;

рівень смертності дітей під час пологів (синдром раптової дитячої смерті) у матерів, що курять на 30% вищий, ніж у тих, що не курять;

у дітей, чиї матері курили під час вагітності, на 40% підвищується ризик розвитку аутизму;

діти жінок, які палили під час вагітності, на третину частіше, ніж всі інші, ризикують до 16 років дістати діабет або ожиріння;

у хлопчиків, що народилися в матерів, що курили, яєчка мають менші розміри, а концентрація сперматозоїдів в спермі на 20% нижча, ніж у дітей, що не курять;

викурювання під час вагітності від 1 до 10 сигарет в день підвищує вірогідність появи дефектів пальців кінцівок на 29%, від 11 до 20 сигарет в день – на 38%, більше 20 сигарет в день – на 78%!

діти, матері яких курили під час вагітності, особливо уразливі для астми, і мають подвійний ризик раптової смерті уві сні.

Пасивне куріння при виношуванні плоду

Систематичне вдихання сигаретного диму також дуже шкідливе. Малюки, що піддаються постійному пасивному курінню, мають всі шанси на виникнення синдрому раптової дитячої смерті. Найчастіше такі синдроми відбуваються в державах 3-го світу. Із-за такого роду куріння у малюка може розвинутися хронічний бронхіт, серцева астма, запалення легенів.

Чим раніше майбутня мати погодиться кинути палити, тим здоровішою буде вона сама та її довгоочікувана дитина. Найкраще кидати палити до зачаття дитини. Якщо жінка вже перебуває в стані вагітності, то це чудовий привід, щоб позбутися шкідливої звички назавжди. Деякі дівчата помилково думають, що перехід на «м’які» або «легкі» сигарети убезпечить здоров’я плоду і особисте здоров’я під час вагітності, а інші, наприклад, починають менше палити, ніж зазвичай. Це все звичайно добре, але кращим рішенням буде категоричне «НІ» курінню. Тільки таке рішення зможе убезпечити здоров’я жінки та її плоду. Цей факт підтверджує статистика вчених, які заявляють, що здоров’я матері і дитини після того, як мати полишає тютюнокуріння помітно поліпшується. 

Народження здорового малюка – саме світла подія в житті жінки. І першим кроком на шляху до щасливого материнства стане відмова від шкідливих звичок.

Інформацію підготувала: доцент кафедри педіатрії та медичної генетики, к.мед.н. Ластівка І.В.

Корисно знати