• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з глаукомою
Всесвітній день боротьби з глаукомою

Всесвітній день боротьби з глаукомою

У березні в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з глаукомою.

Цей День почали систематично проводити починаючи з 2008 року, за ініціативи Всесвітньої асоціації глаукоми та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою. На сьогоднішній день глаукома стала однією з основних причин сліпоти та слабкозорості. У світі кількість пацієнтів з глаукомою доходить до 100 млн. осіб. В Україні щорічно на 25 тисяч збільшується кількість людей, у яких вперше виявляють глаукому.

Зважаючи на серйозність проблеми кожна людина повинна знати про ознаки захворювання, щоб вчасно звернутися до лікаря. Наслідки глаукоми по-справжньому можна назвати катастрофічними: порушується кровопостачання в оці та атрофується зоровий нерв, що призводить до незворотної сліпоти.

Всім необхідно пам’ятати, що глаукома є підступною хворобою і тому більшість людей можуть, навіть, не відчувати початок захворювання. Єдині симптоми, які можуть свідчити про глаукому, – періодично з’являються пелена або райдужні кола перед очима при погляді на джерело світла. Звуження поля зору – настільки нешвидкий процес, що може займати роки. Якщо зір почав погіршуватися, значить, процес вже запущений, і вже почалась атрофія зорового нерва, що є поганою прогностичною ознакою.

Для своєчасного виявлення глаукоми, необхідно хоча б раз на рік проходити обстеження у офтальмолога.

Групу ризику складають:

Люди, чиї родичі хворіють глаукомою.

Пацієнти з міопією.

Пацієнти, організм яких ослаблений важкими хронічними хворобами, наприклад, цукровий діабет.

Пацієнти старше 60-65 років.

Принципи і методи діагностики глаукоми

Тонометрія – вимір внутрішньочного тиску. Для уточнення діагнозу велике значення має дослідження добових коливань тиску. Обов’язковим являється дворазове вимірювання тиску протягом дня: ранком в 8-9 годин і ввечері в 18-20 годин. Тому для зручності хворого направляють у стаціонар.

Гоніоскопія. За допомогою гоніоскопу можна оцінити стан кута передньої камери.

Периметрія. Глаукома поступово вражає всіх зорові функції, але найбільш показовою є зміна полів зору. Початкові зміни є частково зворотніми. Під своєчасній терапії дефекти поля зору можуть зменшуватися або навіть зникати.

Тонографічні виміри. Метод дозволяє контролювати динаміку водянистої вологи, швидкість її продукції й легкість відтоку.

Біомікроскопія. За допомогою щілинної лампи можна оцінити стан переднього відділу ока. Виявляється розширення зіниці, зменшення глибини передньої камери, атрофія зіничного краю райдужки.

Офтальмоскопія. При початковій стадії глаукоми очне дно, як правило, нормальне. Згодом виявляється зміщення судинного пучка на диску зорового нерва та атрофія зорового нерва

Основні напрямки лікування глаукоми:

Стабілізація та нормалізація внутрішньо очного тиску.

Медикаментозне лікування для поліпшенню кровообігу в оці.

Нормалізація обміну речовин в тканинах ока з метою впливати на дистрофічні процеси , характерні для глаукоми.

Офтальмологи впевнені, що діагноз глаукома – не привід впадати у відчай. Адже в більшості випадків перебіг цього захворювання контролюється за допомогою медикаментозного або хірургічного втручаня, або ж їх комбінації. Тому своєчасне звернення до лікаря і рання діагностика допоможуть зберегти один з найдивовижніших дарів природи – зір.

Матеріал підготувала доцент кафедри офтальмології ім. Б.Л.Радзіховського – Тетяна Сикирицька

Корисно знати