• Українська
  • English
Вплив нікотину на організм
Вплив нікотину на організм

Вплив нікотину на організм

Основною діючою речовиною тютюну є нікотин.

 

Його зміст у листах тютюну коливається звичайно від 1 до 1.5%, але в деяких сортах досягає 6-8%. В одній сигареті масою 1гр. утримується звичайно 10-15 мг нікотину, а в сигарі масою 10 гр. – до 150 мг цієї речовини. У чистому виді нікотин являє собою прозору маслянисту рідину з пекучим смаком. У фільтрі сигарети накопичується така кількість нікотину, який досить, щоб убити мишу. Фактично нікотин токсичний у тім же ступені, що і синильна кислота.

Нікотин – надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також дихальну і серцево-судинну системи.

Підраховано, що смертельна доза нікотину для людини складає 1 мг на1 кгмаси тіла, тобто близько 50-70 мг для підлітка. Отже, смерть може наступити, якщо підліток одночасно викурить півпачки сигарет, тому що в цілій пачці саме й утримується одна смертельна доза нікотину. Правда, при швидкому поглинанні тютюнового диму, як правило, настає почуття відрази, нудоти, і це веде до припинення паління. Але проте відомі випадки смерті від викурювання двох-трьох сигарет: смерть настає в результаті рефлекторної зупинки роботи серця й органів подиху (унаслідок токсичного «удару» на відповідні нервові центри).

Нікотин – це психоактивна речовина, котра впливає на рецептори, що виробляють дофамін, який відповідає за відчуття задоволення людини. Тютюн, як і наркотики, провокує продукування в організмі ендорфінів, а відтак патологічну залежність. Що більше людина курить, то більше призвичаюється до такого способу діставати задоволення.

Цікаві факти про нікотин.

1. Термін «куріння» був придуманий тільки в кінці XVII століття. А до цього це називалося «сухим пияцтвом».

2. Моряки з експедиції Христофора Колумба привезли в Європу перші листя тютюну, подаровані індіанським вождем. Перший науковий опис цілющих властивостей тютюну вийшов з-під пера французького посла Жана Ніко в середині XIV століття (його ім`ям згодом було названо головний компонент цієї рослини – нікотин). І хоча вже півстоліття тому в німецькій газеті опублікували попередження про небезпеку тютюну й тютюнового диму для людського організму, до того часу мало хто зміг відмовитися від сигарет.

3. Сигарети один з найбільш часто продаваних товарів на планеті. За рік кількість сягає майже трильйона, в грошовому виразі близько 400 мільярдів доларів. Виробництво сигарет – це одна з найбільших галузей у світі.

4. У тютюновому димі міститься понад 1000 хімічних речовин. 50 з них можуть викликати рак. І до речі, чимало некурящих людей хворіють на рак легенів, завдяки пасивному курінню.

5. Двоє людей, які брали участь в рекламі сигарет Marlboro померли від раку легенів, після чого ці сигарети стали називати «Вбивцею ковбоїв».

6. Під час Другої Світової Війни сигарети були частиною солдатського пайка.

7. Крім раку легенів, куріння може викликати рак шийки матки у жінок.

8. Цигарки містять миш’як, формальдегід, свинець, синильну кислоту, окис азоту, чадний газ, аміак і ще 43 відомих канцерогенних речовин. У деякі цигарки додається блювота китів (Амбра), а в більшість – сечовина (продукт виділення життєдіяльності).

10. Великобританія – перша країна, яка заборонила відкриту рекламу тютюнових виробів в ЗМІ.

11. Ліван – країна з найбільшою кількістю людей, що палять (звичайно виходячи з відношення людей, що палять на загальне населення). А так найбільша кількість людей курить в Китаї.

12. Недопалок, який вважався останнім викуреним в громадському місці перед вступом в силу закону про заборону на куріння в громадських місцях в Новій Зеландії, був проданий на аукціоні за 5300 доларів США.

13. У 1970 році, Президент Ніксон підписав закон, що передбачає розміщувати на пачці попередження про шкоду, і заборонив рекламу сигарет на телебаченні. З 2013 року Україна почала друкувати на пачках сигарет огидні картинки про наслідки куріння (рак, старіння, мертвонародження)

14. У більшості країн продаж сигарет дозволено з 18 років, а в Японії з 20 років.

15. Сигарети з позначкою «lights»  шкідливі не менш, ніж звичайні.

16. В одному з міст штату Індіана (США) заборонено законом курити мавпам.

17.Вчені стверджують, що в середньому курець втрачає 14 років життя через куріння.

18. В Україні щороку від наслідків куріння помирає 110 тисяч людей.

Паління і здоров’я

Зараз про шкоду паління ми знаємо досить багато. З’явився навіть термін: «хвороби, зв’язані з палінням». Паління помітне скорочує життя людини (від 3 до 8 років). Паління викликає склероз судин і стає одним з найважливіших факторів, що підвищують ризик інфаркту міокарда, інсульту, інсульту, захворювань артерій серцевого м’яза і мозку.

Не дивно, що в курящих різко підвищена частота захворювань дихальних шляхів – хронічного бронхіту й емфіземи. Ці хвороби щорічно убивають десятки тисяч і калічать ще більше число людей. Число випадків смерті від хронічного бронхіту й емфіземи серед курящих у 5 разів більше, ніж серед некурящих.

Рак

Тютюновий дьоготь – склад канцерогенних речовин. Якщо регулярно змазувати ним шкіру тварин, то в 95% з них незабаром утворяться ракові пухлини. Оскільки тютюновий дьоготь попадає в дихальні шляхи людини, природно, що в значної частини курящих він також може викликати злоякісний ріст тканин. І дійсно, як показує статистика, 100 викурених сигарет дорівнюють року роботи з токсичними речовинами, здатними викликати рак, а протягом року в легені запеклого курця попадає біля кілограма тютюнового дьогтю. Першопричиною раку легень у курящих може бути наявність у тютюновому дьогті одного з найбільш активних радіоелементів – полонію. Курці, що вживають більше однієї пачки сигарет у день, занедужують раком легень у 20 разів частіше, ніж некурящі. 90% усіх установлених випадків раку легень приходиться на частку курящих. Але небезпека паління не обмежується тільки злоякісною поразкою органів подиху. У хронічних курців уразливими для раку стають, крім легень, і інші органи і тканини: порожнина рота, ковтки і гортані, стравохід, підшлункова залоза, сечовий міхур, бруньки, шлунок.

Серцево-судинні захворювання

Серцево-судинні хвороби відіграють ведучу роль у захворюваності і смертності населення, особливо в розвитих країнах. Причини їхнього росту різні, але одним з найважливіших факторів є паління, що у зв’язку з цим називають фактором ризику. Це значить, що ризик занедужати і померти від хвороби серця і судин (гіпертонія, стенокардія, інфаркт міокарда, інсульт) вище, якщо людина курить.

Нікотин у першій фазі своєї дії збуджує судиноруховий і дихальний центри, у другій фазі, навпаки, гнітить них. Одночасно з цим відбувається підвищення артеріального тиску, що обумовлено звуженням периферичних судин. До цього варто додати, що оксид вуглецю (II), що надходить із сигарет, підвищує зміст холестерину в крові і викликає розвиток атеросклерозу. У цілому паління впливає на серце: для курящу імовірність інфаркту удвічі вище, ніж для некурящого.

Облітеруючий ендартериіт

враження кровоносних судин нижніх кінцівок. Вирішальну роль у його виникненні належить нікотинові. У вустах народу така патологія відзначена вираженням «ноги курця». Суть захворювання полягає в звуженні і зарощені просвіту артерії (облітерація), порушенні харчування тканин і їхньому омертвінні (гангрена).

У початковій стадії хвороба виявляється такими невизначеними симптомами, як мерзлякуватість ніг, збліднення шкіри, почуття оніміння в пальцях. Потім настає так називана перемежована кульгавість, що виникає через недостатнє кровопостачання ніг. Саме тоді вже чітко визначається відсутність биття пульсу на артерії, що проходить по тильній поверхні стопи від передньої частини гомілковостопного суглоба до великого пальця. При підніманні ноги через погане кровопостачання шкіра на стопі різко блідне, а при опусканні стає синюшної, що свідчить про недостатність венозного відтоку. Головною причиною цього захворювання є нікотин. Без припинення паління лікування не дає ніякого ефекту, а якщо кинути курити на ранній стадії захворювання, то можна сподіватися на його успішний результат.

Виразка

Для людини, що пристрастились до тютюну, викурити цигарку – рівнозначно, що угамувати спрагу або пообідати. Запеклому курцеві обід здається неповним, якщо після їжі він не закурить. Хронічне отруєння нікотином викликає розлад діяльності вегетативної нервової системи, наслідком чого є порушення нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Щораз після викуреної сигарети виникають симптоми гастриту: зменшується, а при визначеній дозі, навпаки, різко зростає рухова активність шлунка, гальмується продукція шлункового соку, унаслідок чого падає апетит. Міняється і кислотність шлункового соку. Саме тому курящі вважають, що тютюн утамовує почуття голоду.

Паління, як правило, веде до звуження кровоносних судин, порушуючи кровопостачання внутрішніх органів, створюючи тим самим сприятливі умови виразки слизуватих оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки. У більшості випадків виразки цих органів виникають у зв’язку з палінням. Надалі, з розвитком виразкового процесу, паління приводить до затримки рубцювання виразки. У куряща виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки зустрічається в 2-3 рази частіше, ніж у некурящих. Смертність від цих захворювань у курящих у 4 рази вище, ніж у некурящих.

Давно відомий зв’язок захворювань печінки з палінням. Експериментальні докази цього зв’язку отримані на кроликах. У тварин, яких регулярно обкурювали димом, виникали зміни кліток печінки, що нагадують картину цирозу (зморщування) печінки в людини. У курящих нерідко (30-40% випадків) реєструється розлад рухових функцій жовчних шляхів, що приводить до застою жовчі. Особливо сильно це виявляється при одночасному зловживанні тютюном і алкоголем.

Репродуктивна функція

Доведено вплив нікотину на статеві залози. Якщо самцеві кролика вводити в організм нікотин, то в нього зменшується розмір яєчок, відбуваються порушення в сперматозоїдах. Подібні ж явища можуть спостерігатися в довгостроково курящих чоловіків, що відчувають передчасне вгасання полової функції. За спостереженнями фахівців, не менш чим 10% випадків причиною імпотенції виявляється паління. Припинення нікотинової інтоксикації веде до відновлення статевої функції.

Жінки що палять рано старіють, у них передчасно настає клімакс. Тютюн впливає і на плин вагітності. Вплив нікотину на плід легко помітити, якщо простежити за його серцебиттям після паління матері. У майбутньої дитини відразу ж настає частішання пульсу. Природно, що подібна ж реакція може бути й у випадку, якщо курять у присутності вагітної жінки. Шкідливий вплив нікотину на плід обумовлене тим, що він зменшує плацентарний кровотік і знижує надходження кисню до тканин зростаючого організму. У жінок що палять викидні і мертво народження дітей зустрічаються в 2-3 рази частіше.

Здатність нікотину проникати через плаценту і переходити з крові матері в кров плоду надає право затверджувати, що дана мати ще до народження своєї дитини отруює його нікотином. Звідси мимовільні аборти, народження мертвих дітей, різні аномалії розвитку. Обстеження показали, що діти батьків, що викурюють пачку цигарок у день, у середньому важать на 230 гр. менше, ніж у здорових породілей.

Підготувала асистент кафедри нервових хвороб психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка – Савка Світлана.

Корисно знати