• Українська
  • English
Як правильно доглядати за конструкціями протезів на дентальних імплантатах
Як правильно доглядати за конструкціями протезів на дентальних імплантатах

Як правильно доглядати за конструкціями протезів на дентальних імплантатах

На сьогоднішній день протезування за допомогою зубних імплантатів вже не викликає здивування у пацієнтів, як це було 20 років тому. Імплантація щільно увійшла в перелік стоматологічних послуг, які надаються населенню практично в кожному місті нашої країни.

 

Зручність та зовсім нова якість життя, після протезування на дентальних імплантатах, розширює коло пацієнтів, які скористалися та бажають скористатися  цим методом  лікування при відсутності зубів.

Середовище в ротовій порожнині є особливим видом мікробіологічної екосистеми, де поряд з інфек­ційними чинниками одночасно функціонують компенсаторні та захисні механізми, які мають виріша­льне значення для стійкості проти виникнення патологічних станів. Різнорідна бактерійна та грибкова флора ротової порожнини у поєднанні із поганою гігієною може створити суттєву загрозу для пацієнтів, які користуються протезами з опорою на дентальних імплантатах. Проте, це є лише потенційною загрозою, якій можна ефективно запобігти.

Після закінчення протезування на дентальних імплантатах пацієнт повинен усвідомити  важливість догляду за конструкціями укріпленими на них, приділяючи подвійну увагу гігієні ротової порожнині. В цьому контексті важливо запобігти чинникам запальних станів, які можуть спричиня­ти прогресуючу атрофію кістки навколо імплантатів. Треба пам’ятати, що реакція тканин навколо імп­лантату на мікроорганізми є подібною, як і у випад­ку крайового запалення тканин ясен.

Отже, для забезпечення довготривалого позитивного результату першочерговим є бажання пацієнта зберегти цю систему від дії бактерій та випадкових інших факторів.

На що повинен звернути увагу пацієнт після проведеної операції імплантації та послідуючого протезування на дентальних імплантатах?

Сучасні наукові дослідження свідчать про те, що, насамперед,  усвідомлення пацієнтами важливості гігієни ротової порожнини є гарантією довготривалого функціонування системи зубний імплантат-ортопедична відновлювальна конструкція. Саме це майже в 100% залежить від самого пацієнта. З прак­тичної точки зору можна прийняти, що спільним завданням лікаря-стоматолога, пацієнта і лікаря-гігієніста повинен бути не тільки регулярний інструктаж, але і виконання пацієнтом заходів гігієни ротової порожнини.

Пацієнти, які користуються протезами на імплантатах, повинні проводити регулярно спеціальну гігієну ротової порожнини у лікаря-гігієніста один раз на рік.

Особи, які мають схильність до інтенсивного утворення зубної бляшки після закінчення протезування, повинні протягом першого року відвідувати лікаря гігієніста щоквартально.

Крім того, вони повинні оволодіти навичками правильної чистки зубів в кожному індивідуальному випадку, враховуючи індивідуальні особливості власної ортопедичної конструкції на імплантатах.

Одним із способів індивідуальної гігієни є: застосування спеціальних ополіскувачів, флосів, йоржиків. Результати лабораторних та клінічних спостережень доводять ефективність способу такого підходу при рекомендованому застосуванні.

Пацієнтам важливо зрозуміти, що потрібно негайно звернутися до свого лікаря при виявленні незначної рухомості конструкції на імплантаті, випадковому підвищенні прикусу навпроти імплантату після чергового візиту до  стоматолога. Пошкодження конструктивних складових протезів на імплантатах: коронок, пломб-заглушок, гвинтів, матриць, замків, телескопів тощо є приводом для негайної корекції.

Саме ретельний та постійний  контроль з боку пацієнта та лікаря-стоматолога є запорукою довготривалого функціонування конструкцій на дентальних імплантатах.

Матеріал підготували: професор Бєліков О.Б., д.мед.н. Левандовський Р.А., доц. Касіянчук М.В., кафедра ортопедичної стоматології

Корисно знати