• Українська
  • English
Ускладнення косметологічних процедур
Ускладнення косметологічних процедур

Ускладнення косметологічних процедур

Молодість – це, в першу чергу, внутрішній стан, душевна гармонія, невпинний інтерес до життя і радість пізнання. Наш душевний стан обов’язково відображається на зовнішності, особливо з віком.

 

Як говорила Коко Шанель: «Кожен має той вік, на який заслуговує». Важливо не тільки зберегти юність душевну, але і продовжити зовнішню молодість, тим більше, що сучасна косметологія дарує можливість підтримувати красу на довгі роки.

На даний час існує велика кількість методів «стирання слідів віку з лиця». Це ін’єкційні методики, біоревіталізація, введення ботулотоксину, контурна пластика та ін.

Чим більше з’являється методик, тим частіше говорять про ускладнення після косметологічних процедур. Не варто захоплюватися страшними історіями тому, що важливіше розуміти, як уникнути власних неприємностей.

Значна кількість дерматокосметологічних процедур пов’язані з первинним пошкодженням епідермісу, дерми. Більшість ускладнень, що розвиваються внаслідок косметологічних втручань, є неспецифічними і формуються як результат безпосереднього порушення цілісності шкірного покриву, так і в результаті розвитку запальних реакцій. Грамотна підготовка шкіри і ведення реабілітаційного періоду дозволяє значно знизити ризик розвитку ускладнень.

В естетичній корекції серед малоінвазивних процедур, по популярності контурна пластика займає друге місце після ботулінотерапії.

Успішність процедури контурної пластики залежить від наступних факторів: властивості матеріалу, вияснення показів та протипоказань для конкретного пацієнта, техніки введення, дотримання рекомендацій після введення філера.

При введенні філерів можливі дві групи проблем:

Короткострокові (почервоніння шкіри, набряк і гематоми після процедури та ін.)

Короткотривалі (помітний під шкірою так званий ефект Тіндаля та ін.)

Ускладнення (головний біль, синусити та інші респіраторні симптоми, бактеріальна інфекція шкіри і рубці, рідко – колагенова судинна хвороба і параліч лицевого нерва, некроз в точці ін’єкції).

Почервоніння і набряк. Виникають в місці ін’єкції зразу після введення філера. Це місцева реакція на травму під проколу голкою. Почервоніння зберігається від декількох годин до 1 дня. Набряк може спостерігатися до 2-3 днів. Тривалість набряку залежить від кількості введеного препарату. Після закінчення процедури рекомендується прикладати до точок ін’єкцій лід. Це знижує вираженість набряку.

Гематоми. Причиною такої реакції є пошкодження голкою кровоносних судин під час ін’єкції або розрив дрібних судин введеним матеріалом. Зазвичай гематоми зникають протягом 5-10 днів. В більшості випадків носять локалізований характер і не завдають серйозного впливу на зовнішній вигляд і стан пацієнта. Попередити появу гематоми можна пальцевим притисненням точки ін’єкції протягом 4-5 хв.

Порушення чутливості. Оніміння є тимчасовим явищем. Це пов’язано зі здавлюванням нерва в зоні корекції. Після масажу зони введення препарату чутливість швидко відновлюється. Якщо було введено велику кількість препарату, то доводиться використовувати ін’єкції гіалуронідази.

Гіперкорекція і асиметрія. Явище гіперкорекції зазвичай пов’язане із введенням препарату надто поверхнево або в дуже великих кількостях. Протягом декількох місяців можна спостерігати в зоні введення філера синюваті або бліді ділянки. Частіше за все цей побічний ефект після філера виникає, коли надто щільний філер вводити близько до поверхні шкіри.

Дуже важливо під час процедури стежити за симетрією обличчя, кількістю введеного препарату в ту чи іншу точку. Слід пам’ятати, що вже під час корекції з’являється набряк.

Ускладнення контурної пластики

В зарубіжних виданнях зустрічаються окремі повідомлення про виникнення після ін’єкцій гіалуронової кислоти реакцій гіперчутливості і гранулематозних реакцій. Спостерігали виникнення вузлів і гранульом в області носогубних складок і губ. Вузли можуть виникати зразу після процедури і через декілька тижнів. Причиною служить місцева запальна або гранулематозна реакція на попадання в організм чужорідного тіла. Більшість з подібних вузлів мають невеликий розмір, визначаються під шкірою під час пальпації, але не візуалізуються при огляді. Вони можуть виникати протягом першого року після введення філера і зникають самостійно.

Реакції гіперчутливості. Пов’язані з введенням біодеградуючих філерів зустрічаються рідко. Важко підтвердити, що такі реакції мають справжнє алергічне походження, а не являють собою локальне подразнення шкіри від введення певного об’єму філера в конкретну точку ін’єкції. Незважаючи на це, існують докази властивостей місцевих філерів викликати реакції гіперчутливості. Це стосується препаратів, що містять колаген, який може викликати алергію. Ймовірність імунної відповіді на філер не колагенового походження значно нижче, так як ці речовини володіють високою біосумісністю.

Некроз тканин. Виникає через попадання гелю в судини або внаслідок здавлювання судини. Некроз є найважчим ускладненням після введення філера. Якщо філер тромбував судину, то через короткий час (можливо і під час введення гелю) лікар помітить різке «побіління» шкіри в зоні ін’єкції, а пацієнт поскаржиться на сильний біль. Дуже важливо не допустити розвитку даного ускладнення, так як наслідки можуть бути катастрофічними.

Група ризику ускладнень пацієнтів для проведення контурної пластики

Вік старше 40 років.

Нікотинозалежні пацієнти.

Пацієнти з цукровим діабетом.

Пацієнти, що часто засмагають або відвідують солярій.

Пацієнти, що приймають кортикостероїди як зовнішньо, так і внутрішньо.

Пацієнти у яких вже проводилася контурна пластика в даній області.

Як згадувалось раніше ботулінотерапія є однією з найпопулярніших косметологічних процедур.

Статистичні дані показують, що ін’єкції ботулотоксину не викликають анафілактичних реакцій. У виняткових випадках вони призводили до виникнення алергічних реакцій, але причиною був не ботулотоксин, а один із складових препарату – людський альбумін. В той же час, після застосування препарату ботулотоксину можливі грипоподібні симптоми, головний біль і легка нудота. Також можуть спостерігатись болі в ділянці уколу, зниження чутливості до окремих подразників, поява гематом або легкого почервоніння.

Побічні ефекти можуть викликатись технікою введення ботулінотоксина, а також бувають пов’язані з недотриманням пацієнтом після процедури рекомендацій лікаря.

Найбільш неприємним ускладненням є птоз верхньої повіки.

Це явище спостерігається менше ніж в 1 % випадків. Частіше птоз брови можуть отримати пацієнти старшого віку. Це пов’язано з м’язовою слабкістю і гравітаційним птозом. Крім того, причиною ускладнення можуть стати неправильно вибрані точки ін’єкції, не враховані анатомічні особливості (вузький лоб пацієнта), передозування, горизонтальне положення або опущення голови в перші години після ін’єкції.

Частим явищем після процедури стає асиметрія обличчя.

Причинами можуть слугувати не симетрично вибрані точки ін’єкцій, не уважне ставлення до гіперфункції м’язів однієї частини обличчя, нерівномірне розподілення препарату по точках ін’єкції. Передозування, схильність до набряків, наявність гриж верхньої повіки, призводить до набряку в області перенісся і внутрішнього кута верхньої повіки, лімфостазу в ділянці очей після ін’єкції ботулотоксину.

На щастя, всі побічні ефекти ботулінотерапії повністю зворотні.

Існують також ускладнення після інших косметологічних процедур. Найпоширенішими є опік внаслідок хімічного пілінгу, який може призвести до рубцювання шкіри і появи пігментних плям.

Частим видом ускладнень при фото – та лазерних процедурах є пігментні плями, коли шкіра вимушена захищатись від направленого пучка світла.

Незважаючи на те, що епіляція – процедура в косметології досить стара і добре розроблена, при її проведенні можливий ряд ускладнень, таких, як нанесення опікових ушкоджень, провокування алергічних реакцій, а також такого захворювання, як герпес, фолікуліт і зайва пігментація шкіри.

Перераховувати побічні, й такі небажані, реакції можна довго, але краще знати як попередити їх.

Проводити процедури можна тільки в спеціалізованих клініках, де дотримуються правил асептики і антисептики і мають необхідні засоби невідкладної допомоги. Крім того, потрібно бути впевненими що використовуються сертифіковані препарати. Перед процедурою їх назву і номер обов’язково вносять в медичну карту. Також, пацієнт обов’язково заповнює інформовану згоду, в якій ще раз отримує інформацію про процедуру і необхідні заходи безпеки в подальшому.

99% ускладнень виникають через звертання до непрофесіоналів і неспеціалізованих клінік. Якщо вибрати компетентного лікаря і клініку, можна уберегти себе від багатьох неприємних наслідків.

Матеріал підготували (за матеріалами газети «Погляд»): доцент, к.мед.н. доцент кафедри дерматовенерології Гаєвська М.Ю. та лікар-інтерн Василевич Ю.Я.

Корисно знати