• Українська
  • English
Стоматологія як наука
Стоматологія як наука

Стоматологія як наука

Стоматологія – це медична галузь, що вивчає структуру, функції, норму та патологію порожнини рота і щелепно-лицевої ділянки, а також розробляє методи діагностики, профілактики та лікування основних стоматологічних захворювань.

 

Як окрема галузь, стоматологія сформувалась відносно недавно – в 20-х рр. ХХ ст. До цього часу зуболікування не відносилось до традиційної офіційної медицини – цим займались, в основному, перукарі і ремісники.

Історія стоматологічної науки

Цивілізація долини Інду дає свідчення існування стоматології ще в 7000 р. до н. е., що лікувала зуби з використанням дриля.

Шумерський текст від 5000 до н.е. описує «зубного хробака» як причину карієсу зубів. Докази наявності подібних знань є в стародавній Індії, Єгипті, Японії та Китаї. Легенда хробака міститься також в працях Гомера, і, аж до кінця14-го століття нашої ери хірург Гі де Чілак писав про переконання, що хробаки є причиною карієсу.

Папірус Едвіна Сміта написаний у XVII ст.до н. е, що містить дані з древніших папірусів, приблизно, 3000 до н. е., описує лікування декількох стоматологічних захворювань.

У XVIII столітті до н.е. закони Хаммурапі описували видалення зубів як покарання за порушення закону.

Стародавні грецькі вчені Гіппократ і Арістотель писали про стоматологію, у тому числі лікування зруйнованих зубів і захворювань ясен, вилучення зубів щипцями. Деякі кажуть, що перше використання стоматологічних приладів або мостів походить від етрусків вже з 700 дон.е.

Єгиптяни прив’язували замінники зубів золотим дротом. Римський теоретик медицини Авл Корнелій Цельс докладно описав захворювання порожнини рота, стоматологічні процедури, а також використання наркотичних речовин для знеболювання.

Дана дисципліна має наступні самостійні напрямки:

терапевтичний,

хірургічний,

дитячий,

ортопедичний.

Терапевтична стоматологія займається хворобами зубів і навколо зубних тканин, а також тканин порожнини рота. Ця галузь науки зараз використовує передові методики лікування і профілактики захворювань.

До терапевтичної стоматології відносяться:

карієсологія – наука, що займається дослідженнями пошкоджень зубної емалі;

ендодонтія – наука, що займається вивченням захворювань пульпи зуба

пародонтологія – наука, що вивчає захворювання навколо зубних тканин і захворювання слизових оболонок порожнини рота.

Хірургічна стоматологія займається діагностикою і попередженням захворювань органів порожнини рота, а також методиками лікування щелепно-лицевої ділянки. Використовується при різного роду механічних пошкодженнях, запаленнях, набутих та вроджених деформаціях і дефектах і т.д.

Ортопедична стоматологія займається протезуванням зубів по розробленим методикам, метою яких є відновлення цілісності зубного ряду.

Пам’ятайте – своєчасне звернення до стоматолога і профілактичні огляди – важлива складова підтримки здоров’я порожнини рота поряд з дотриманням правил гігієни, правильним харчуванням і відсутністю шкідливих звичок!

Розрізняють: протезування на імплантатах, мікропротезування, знімне, незнімне і комбіноване протезування зубів. Найбільш прогресивним і ефективним сучасним методом вважається імплантація зубів, яка відновлює всі втрачені функції, пов’язані із втратою зуба.

Ортодонтія займається вивченням і лікуванням зубо-щелепних аномалій, викликаних генетично обумовленими дефектами. Переважно об’єктом втручання є зубощелепова система у дітей і підлітків.

Всі знають, що до стоматолога потрібно навідуватися кожні півроку. Крім цього, фахівці рекомендують раз у півроку проводити професійну гігієну порожнини рота – даний метод дозволяє більше фективно позбутися від зубного нальоту і каменю, які зазвичай є основною причиною уражень зубів карієсом або захворювань ясен.

Матеріал підготували: Батіг В.М., Остафійчук М.О., кафедра терапевтичної стоматології

Корисно знати