• Українська
  • English
Постіться без шкоди для здоров’я
Постіться без шкоди для здоров’я

Постіться без шкоди для здоров’я

Знаючи правила складання раціону, можна покращити не лише стан здоров’я, але й душевний стан, оскільки організм очищується від шкідливих та токсичних речовин.

 

“Піст приносить користь тому, хто розумно до нього приступає і приносить шкоду тому, хто починає нерозумно його” (Преподобний Марк Подвижник).

Перш, ніж почати постити, обов’язково потрібно порадитися з лікарем, адже дотримуватися посту потрібно не всім. Великий піст не даремно називають строгим ­­ – окрім вимог духовного спрямування, людина повинна дотримуватися і обмеження в їжі, що у ряді випадків може викликати занепокоєння за здоров’я. Різка зміна схеми харчування і переліку споживаних продуктів може стати причиною виникнення багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту й нервової системи.

Тому строгий піст не рекомендується:

людям, які займаються важкою фізичною працею;

хворим із захворюваннями шлунково-кишкового тракту: виразкова хвороба шлунка, гастрит, панкреатит, холецистит;

хворим на цукровий  діабет;

хворим, які знаходяться в реабілітаційному періоді після операції;

вагітним і годуючим жінкам;

дітям до 7 років.

Однак постити і не зашкодити здоров’ю можна. Для цього потрібно дотримуватися наступних правил.

Чи можна під час посту просто виключити з раціону м’ясо?

Повністю замінити м’ясо рослинною їжею не можна. Білки поділяються на повноцінні, які містять всі незамінні амінокислоти, що містяться тільки в продуктах тваринного походження, і неповноцінні, які можуть бути в продуктах рослинного походження. Однак при гармонійному поєднанні якісне заміщення м’яса цілком можливе. Як відомо соя – продукт із найвищим вмістом білка – взагалі прирівнюється до м’яса. Доволі хорошим джерелом білка є  бобові (квасоля, горох, чечевиця), цільні крупи, горіхи, гриби. Крім того, особливу увагу варто приділити продуктам, що містять залізо і кальцій: гречці, вівсянці, яблукам, волоським горіхам.

Уникнути проблем з травленням допоможе додавання в їжу натуральних спецій – анісу, кардамону, коріандру, меліси, м’яти, кропу, розмарину, чебрецю, кмину, хрону, шавлії, естрагону. А ось до гострих приправ – гірчиці, перцю, хріну, часнику – слід ставитися з обережністю, оскільки вони протипоказані при гастритах, виразковій хворобі, ентеритах, хронічних колітах.

N.B. Виключення з раціону м’яса, риби, молока, молочних продуктів, яєць небажано для дітей, підлітків, людей, які страждають запальними захворюваннями, хронічними інфекційними захворюваннями, виснаженням (кахексія).

Що стосується жирів під час посту…

Жири надзвичайно важливі для нормальної життєдіяльності організму. Ми звикли вважати, що багато жиру – це шкідливо, і намагаємося максимально зменшити вміст усіх можливих жирів у харчуванні. Але не все так однозначно. Мало просто відмовитися від жирів тваринного походження на час посту. Потрібно обов’язково знати, які рослинні жири можна вживати без шкоди для здоров’я, а які варто використовувати рідше. Отже, щоб довгий піст приніс вам здоров’я і легкість, використовуйте соєву, лляну, конопляну або кедрову олії.

До чого може призвести відмова від молочної продукції?

Практика показує, що виключення з раціону молочних продуктів у більшості випадків має позитивний ефект: у пацієнтів зменшувалась схильність до алергій і захворювань, які супроводжуються надмірним утворенням слизу (риніти, гайморити, синуси ти, бронхіти). Справа в тому, що молоко являється слизосекретуючим  продуктом. Воно є корисним для маленьких діток, а для дорослої людини молоко в чистому вигляді сприяє навантаженню на підшлункову залозу. Тому іноді відмова від споживання молочних продуктів навіть покращує самопочуття. Що ми хочемо отримати в молоці? Білок і кальцій. Просто потрібно знати, що кальцій – це досить поширений мікроелемент, який також міститься в хрестоцвітних (капуста, зокрема, брокколі), морській рибі і кунжутному насінні. Досить щодня вживати кунжутне насіння (у складі салату або в інших стравах), щоб організм отримав денну норму кальцію. Таким чином відмова від споживання молочної продукції на деякий термін дорослій людині шкоди не принесе.

Чи існують якісь особливості прийому рідини в піст?

На цей період краще обмежити, а то й зовсім виключити з раціону міцний чай і каву, щоб уникнути перевантаження нервової системи. Пити можна і потрібно трав’яні чаї, відвари сухофруктів, морси з журавлини і брусниці. Магазинні соки краще замінити фрешами (фруктовими та овочевими), які можна розводити водою. Крім того, дуже корисно між прийомами їжі пити воду з додаванням лимонного соку (1 ч.л. на склянку води). А взагалі завжди корисно пити звичайну чисту воду, незалежно від того, дотримується людина посту, чи ні.

Під час посту можна і потрібно вживати в їжу паростки пшениці, жита, вівса та  інших зернових і бобових. Ніжні паростки містять величезну кількість вітамінів і ферментів, які здатні особливо зміцнити організм після зимового авітамінозу.

Дотримуйтеся п’ятиразового харчування. В піст таке харчування найбільш оптимальне: три основних прийоми їжі та два перекуси. Не допускайте тривалих перерв між прийомами їжі – протягом всього дня потрібно отримувати прості вуглеводи у вигляді соків і фруктів.

І, наостанок, лікарі наголошують, що дотримання посту більш природне, ніж голодування чи роздільне харчування.

Постіться на здоров’я!

Матеріал підготували О.С. Хухліна, І.Б. Горбатюк, О.В. Залявська, кафедра внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб

Корисно знати