• Українська
  • English
Сучасні перспективи імунопрофілактики у дітей
Сучасні перспективи імунопрофілактики у дітей

Сучасні перспективи імунопрофілактики у дітей

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ІМУНІЗАЦІЇ. Вакцинопрофілактика є найбільш радикальним методом боротьби з інфекційними хворобами. В кожній країні світу питання проведення вакцинації обґрунтовано епідеміологічними дослідженнями на конкретній території і в певний час.

Історія вакцинопрофілактики свідчить, що в минулому столітті проводилась вакцинація проти натуральної віспи і саме завдяки їй в 21 столітті можна від неї відмовитись.

В національний календар щеплень включена  вакцинація проти туберкульозу, кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, паротитної інфекції, краснухи, гепатиту В.

Вакцини від яких хвороб варто включити до національного календаря щеплень

Однак, епідемічна ситуація в Україні по деяким інфекційним хворобам свідчить, що це процес вимагає розвитку та удосконалення. Так, в останні роки є тенденція до росту захворюваності на гострі пневмонії у дітей в Чернівцях з 2,7 до 3,6 на 1000 дітей. Чому так сталося і як можна вплинути на цей процес? Відповідь досить проста – вакцинація проти пневмококової інфекції, найпоширенішого збудника пневмоній. В США та країнах Європи вакцинація проти пневмококу введена в національні програми щеплення дітей. В Україні ця вакцинація тільки рекомендована.

Така ж ситуація з вакцинацією проти вітряної віспи. На жаль, у населення існує хибна думка, що вітряна віспа безпечне захворювання і краще, щоб дитина перехворіла. Однак, статистика ускладнень вітряної віспи в Україні свідчить, що кількість їх у дітей зросла з 21% у 2006 році до 62 % у 2013 році. Тому,  перспективи профілактики цієї інфекції тільки у проведенні вакцинації дітей, як це робиться в країнах світу.

Одним з актуальних питань є висока смертність дітей до 5 років від кишкових інфекцій. В Україні щорічно кишковими інфекціями хворіє біля 50 000 дітей. І якщо раніше це були сальмонельоз, дизентерія, то в останні роки на перше місце вийшла ротавірусна інфекція. Зменшити частоту й тяжкість цієї інфекції може грудне вигодовування і проведення щеплення дітям з перших тижнів життя. В Україні вакцинація проти ротавірусної інфекції тільки рекомендована, а в багатьох країнах світу включена в національні календарі щеплень.

Сучасні вакцини передбачають профілактику навіть онкологічних захворювань, наприклад раку шийки матки. Вакцинацію проти папілома-вірусу проводять дівчаткам в багатьох європейських країнах.

Сучасні ацелюлярні вакцини дають можливість комбінувати до 6 компонентів. Вони безпечні, про що свідчить зменшення кількості реакцій та ускладнень. Майбутнє – за ефективними методами боротьби з інфекційними та онкологічними захворюваннями.

Матеріал підготувала: Лариса Мельничук, доцент кафедри сімейної медицини БДМУ

Корисно знати