• Українська
  • English
Бережіть свій слух
Бережіть свій слух

Бережіть свій слух

Тривала дія гучних звуків може призвести до розвитку приглухуватості досить у ранньому віці (30-40 років). Слух має здатність знижуватися з віком.

 

До глухоти можуть призвести різноманітні захворювання середнього і внутрішнього вуха, вірусні інфекції, травми, інтоксикації, лікування препаратами, навіть різке підвищення тиску.

Але існує один зовнішній фактор, який ми використовуємо добровільно – це звичайні навушники. Фахівці стверджують, що проблеми зі слухом у тих, хто постійно користується навушниками, можуть виникнути уже в 40-50 років, і не всім у таких випадках можна допомогти.

Вухо – це орган слуху і рівноваги.

Природа передбачила механізм, що захищає від пошкодження внутрішнє вухо. Під час впливу гучних низьких і високочастотних звуків два м’язи скорочуються і перекривають доступ небезпечних коливань у внутрішнє вухо. Однак цей захист розрахований на дію короткотривалих голосних звуків, до 5 хвилин. Якщо ж гучні звуки тривалий час не припиняються, м’язи просто стомлюються і перестають захищати внутрішнє вухо, призводячи до пошкоджень нервових клітин відповідальних за передачу імпульсів в мозок.

Найприємнішими для вух є звуки силою 45-50 децибел. Вони стимулюють фізичну і розумову активність, концентрацію уваги, пам’ять. Це, до прикладу, шелест листя, шум дощу, звуки води.  А ось крик вже створює дискомфорт для вуха. А тривала дія міського вуличного шуму, котрий має силу 70 децибел, у деяких людей викликає роздратування, головний біль, запаморочення, підвищення артеріального тиску, аритмію, розлади ендокринної та нервової системи.

Тривала дія звуку силою понад 90 децибел завдає чималої шкоди слуховому аналізатору – внутрішньому вухові. Звук 150 децибел може стати причиною розриву барабанної перетинки та моментальної глухоти. Музику ж у навушниках найчастіше слухають із силою у 115-120 децибел, особливо якщо це на вулиці чи у транспорті, адже треба ще заглушити вуличний шум. Точнісінько такий рівень шуму створює реактивний літак під час зльоту чи відбійний молоток. Неважко уявити, що відбувається з вухами, якщо вони постійно перебувають під дією такої гучної музики.

Однією із поширених реакцій на тривалу і сильну шумову дію є суб’єктивний тіннітус – дзвін або настирливий шум у вухах, який чує тільки сам пацієнт. Наявність такої патології – знак того, що будь-яке захворювання, стрес, зниження імунітету можуть стати каталізаторами до розвитку у пацієнта приглухуватості, а згодом і до глухоти.

Крім того, у тих, хто постійно ходить у навушниках, можуть виникнути проблеми із орієнтацією у просторі, адже гучні звуки впливатимуть також на орган рівноваги – вестибулярний апарат, що знаходиться у внутрішньому вусі.

Проте не варто панікувати, якщо ви вкрай не можете відмовитися від навушників, то варто мінімізувати ризики. Обирати якісні навушники, до слова, більш безпечними є великі, на все вухо. Музика ж із них повинна лунати не гучніше, ніж звичайна розмова – із силою 40-45 децибел. Такий звук позитивно впливає на нервову систему та сприяє релаксу. У навушниках найкраще слухати симфонічну музику, вона не має різких перепадів частот. Найбільш руйнівним для вух є важкий рок. Проте варто запам’ятати:  перебувати у навушниках можна не більше години на день.

Матеріал підготував: завідувач курсу отоларингології БДМУ Олександр Плаксивий

Корисно знати